Απρ   Μάιος 2024   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Στέλιος Μερμίγκης, υποψήφιος δήμαρχος
Δευτέρα, 02 Οκτώβριος 2023 17:50

Ο κ. Μερμίγκης εκτιμά πως δεν συζητήθηκαν επαρκώς τα ζητήματα του δήμου Αγρινίου κατά την προεκλογική περίοδο ενώ αναφερόμενος στον αριθμό υποψηφίων σημειώνει πως «μετά το πέρας των εκλογών η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών θα εξαφανιστεί από το δημόσιο χώρο, ενώ η εμπειρία μας έχει δείξει ότι και πολλοί από αυτούς που θα εκλεγούν είτε δεν θα εμφανίζονται στα συμβούλια, είτε, όταν θα εμφανίζονται, θα μας ξεκουφαίνουν με την απέραντη σιωπή τους».

//
 

Ο κ. Μερμίγκης τονίζει πως  «μια δημοτική παράταξη σαν τη δική μας είναι φύσει και θέσει απέναντι σ’ όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό που δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο στραγγαλίζει τις δυνατότητες αυτοδιοίκησης μιας τοπικής κοινωνίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρεται στις προτάσεις του «Ανυπότακτου Αγρινίου» και  στέκεται επικριτικά στη δημοτική αρχή ενώ ερωτώμενος για τη στάση του συνδυασμού σε ενδεχόμενο β’ γύρο απαντά πως «η στάση στη δεύτερη Κυριακή θα είναι ίδια και με την πρώτη, ανυπότακτη»

 
 
 

Συνέντευξη στον Χρήστο Θεοδωρόπουλο

Θεωρείτε πως κατά την προεκλογική περίοδο συζητήθηκαν επαρκώς τα ζητήματα του δήμου Αγρινίου;

 

Σε καμία περίπτωση. Όμως αυτό δεν αποτελεί πρωτοτυπία της τωρινής προεκλογικής περιόδου, τα ίδια ακριβώς έγιναν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο αριθμός των  1400 υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής. Οι περισσότεροι από αυτούς γέμισαν τον κόσμο με τις έγχρωμες κάρτες τους, τα χαμόγελα τους και τις περατζάδες τους, ζητώντας απλά την ψήφο των συμπολιτών μας χωρίς κανένα πολιτικό επιχείρημα, αλλά και με περισσή άγνοια για το τι και πώς λειτουργεί σήμερα η τοπική διοίκηση.

Εξάλλου, μετά το πέρας των εκλογών η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών θα εξαφανιστεί από το δημόσιο χώρο, ενώ η εμπειρία μας έχει δείξει ότι και πολλοί από αυτούς που θα εκλεγούν είτε δεν θα εμφανίζονται στα συμβούλια, είτε, όταν θα εμφανίζονται, θα μας ξεκουφαίνουν με την απέραντη σιωπή τους.

Από την άλλη, στο επίπεδο των μεγάλων εκλογικών παρατάξεων, τα ιλουστρασιόν έντυπά τους και τα διαδικτυακά διαφημιστικά τους, μας βομβάρδισαν με τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για μετατροπή του Δήμου μας σε πράσινο, έξυπνο, ανοιχτό, καινοτόμο, αναπτυξιακό, ό,τι δηλαδή λένε κάθε φορά σε προεκλογικές περιόδους, τόσο που αναρωτιόμαστε ότι, αν τα μισά από όλα αυτά είχαν υλοποιηθεί, μάλλον τώρα θα ‘πρεπε να ζούσαμε σε άλλη πόλη και άλλη χώρα. Αυτό κατά τη γνώμη μας γίνεται, γιατί πολύ απλά συμφωνούν σε όλα τα μεγάλα και τα στρατηγικά θέματα, αφού οι πολιτικές παρατάξεις που βρίσκονται πίσω από όλους αυτούς τους συνδυασμούς εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης, με θεσμικά πλαίσια άκρως ασφυκτικά.

 

Κανένας λοιπόν από όλους αυτούς τους διεκδικητές δεν θα κάνει την παραμικρή αναφορά στο ότι οι Δήμοι από το 2010 με το σχέδιο Καλλικράτη, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Ραγκούση, έβαλε τους δήμους στη μνημονιακή ρότα, με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη μέγγενη του οικονομικού παρατηρητηρίου, την αύξηση των ανταποδοτικών εισφορών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την επακόλουθη ιδιωτικοποίηση τους, τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών που θα λειτουργούν πέρα και πάνω από τους Δήμους και τα δημοτικά συμβούλια.

Από αυτούς, επίσης, δεν θα ακούσουμε ποτέ για την απίστευτη κλοπή των οφειλομένων από το κράτος προς τους Δήμους οικονομικών κονδυλίων που παρανόμως παρακρατούνται, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 62% αυτών των πόρων, και αγγίζοντας μέχρι σήμερα κάμποσα δις. Με άλλα λόγια καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό ιεραρχώντας τις ανάγκες της, αφού οι αυτοτελείς πόροι είναι ασήμαντοι. Το μόνο που της απομένει να κάνει είναι να κυνηγά αποσπασματικά διάφορα προγράμματα που φτιάχνουν κάποιοι άλλοι για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν ποτέ. Αυτό λοιπόν επί της ουσίας επιδιώκουν, να διαχειριστούν τα όποια ευρωπαϊκά κονδύλια θα τους προσφερθούν.

 

Σε ποια βασικά σημεία εστιάζετε την κριτική σας στη δημοτική αρχή;

Με βάση τα παραπάνω η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να απορροφήσει τέτοια προγράμματα και αυτό να το θεωρεί επιτυχία, επειδή τα νούμερα του τεχνικού προγράμματος της είναι μεγάλα. Για να δούμε επί του πρακτέον όμως, πώς ο χορός αυτός των εκατομμυρίων βελτιώνει τις συνθήκες της καθημερινότητας μας. Το παράδειγμα του προγράμματος του ανοιχτού κέντρου εμπορίου openmall, που υπερψηφίστηκε σε παρελθόντα χρόνο και από τις τρεις παρατάξεις που διεκδικούν σήμερα το Δήμο, θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Μόνο το ηλιακό δένδρο που θα φτιαχτεί στην πλατεία ειρήνης, θα ξεπεράσει το κόστος των 300 χιλιάδων ευρώ, για να φορτίζουμε τα κινητά μας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό ας γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι το κονδύλι που διατίθεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου μας για την πολιτική προστασία του από φωτιές πλημύρες, σεισμούς δεν ξεπερνά τις 240 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο του ποσού για τις ετήσιες τεχνικές δαπάνες του Δήμου για έργα δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες. Η σύγκριση αυτών των δυο δίνει την πιο κατηγορηματική απάντηση για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής έναντι των μεγάλων κοινωνικών αναγκών. Έτσι, η εμφανώς εγκαταλειμμένη περιφέρειά μας θα χρειαστεί προφανώς να περιμένει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον, για να δει να γίνεται κάποιο έργο που δεν είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιεί τις επείγουσες ανάγκες της για αποχέτευση, ύδρευση, άρδευση, δημόσιους χώρους κ.α.

Ο Στέλιος Μερμίγκης

Εάν το Ανυπότακτο Αγρίνιο ήταν στο ρόλο της δημοτικής αρχής κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία τι θα έπραττε διαφορετικά;

 

Μια δημοτική παράταξη σαν τη δική μας είναι φύσει και θέσει απέναντι σ’ όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό που δημιουργεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο στραγγαλίζει τις δυνατότητες αυτοδιοίκησης μιας τοπικής κοινωνίας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Στη νεώτερη ιστορία μας η μόνη προσπάθεια με την οποία επιχειρήθηκε, και μάλιστα με επιτυχία, να εφαρμοστεί με πραγματικούς όρους τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν το σχέδιο Ποσειδώνας στην ελεύθερη Ελλάδα της Εαμοκρατίας. Ο αείμνηστος δήμαρχος της πόλης μας Ανδρέας Κακογιάννης, στους λίγους μήνες που θήτευσε μέχρι να το πετάξουν τα όπλα των Βρετανών έξω από το δημαρχείο της πόλης το Μάρτη του 1945, ιεράρχησε και φρόντισε να υλοποιήσει δράσεις για την επιβίωση και την ανάταξη της.

Κατ’ αναλογία, αν οι συμπολίτες μας έφερναν στο δημαρχιακό θώκο την παράταξη μας, θα ήταν και έτοιμοι να αγωνιστούν με κάθε οργανωμένο τρόπο για να προκαλέσουν ρωγμές σ’ αυτή την κανονικότητα που μας έχει επιβληθεί, εμποδίζοντας όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρούνται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας από τη μια, και από την άλλη διεκδικώντας τα αυτονόητα, να φτιάξουμε από την αρχή τους όρους για μια αξιοπρεπή ζωή. Παράλληλα όμως πρέπει με τη συμμετοχή τους, τον ενεργό ρόλο τους, σπάζοντας τις λογικές ανάθεσης με διαρκείς συνελεύσεις, συμμετοχικούς προϋπολογισμούς, να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας μας ξεκινώντας από τα πιο απλά.

Προφανώς, η πρώτη προτεραιότητα μας θα ήταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας με μια σειρά παρεμβάσεων, π.χ. η ασφάλεια των εργασιακών χώρων του Δήμου, η ασφάλεια του κτιριακού μας αποθέματος με πρώτη επιλογή τις σχολικές μονάδες, η αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για όλα αυτά τα κτίρια μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα από τη μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων, συνεχιζόμενα μαθήματα πρώτων βοηθειών και σεμινάρια για τη σωστή χρήσης των απινιδωτών που θα βρίσκονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης, η ασφάλεια στις παιδικές χαρές, η σωστή συντήρηση των πεζοδρομίων για αποφυγή ατυχημάτων, οι παρεμβάσεις μας σε σημεία που προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, η συγκρότηση σχεδίων δράσεων αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων για να μη βρεθούμε ανήμποροι σε μια δύσκολη στιγμή, η οχύρωση της πόλης με την αλλαγή του παντοροικού αποχετευτικού δικτύου, καθώς και η αντικατάσταση με τα προβλεπόμενα υλικά του δικτύου ύδρευσης, η χαρτογράφηση των σχολικών κτιρίων και η δημιουργία φακέλου τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, η έγκυρη συντήρηση τους.

Το Ανυπότακτο Αγρίνιο να θυμίσουμε επίσης ότι είναι η μόνη παράταξη που έφερε ολοκληρωμένη πρόταση από το 2019 για τη δημιουργία ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου εναλλακτικού τουρισμού για την περιοχή μας, αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Επίσης, η εφαρμογή των κείμενων διατάξεων που αφορούν τους δημόσιους χώρους είναι άμεση προτεραιότητα για μας, προκειμένου να σταματήσουμε το χάος που επικρατεί σε διάφορα σημεία του δημόσιου χώρου, άλλα και την άμεση εφαρμογή των προτάσεων της ομάδας εργασίας των μηχανικών του παρατήματος του τοπικού ΤΕΕ σε διάφορες πλατείες.

Η καταγραφή των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν κατηγορίες συμπολιτών μας όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροί έμποροι, μισθωτοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι εργασιακές τους σχέσεις για να έχουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των αναγκών των συμπολιτών μας. Προτεραιότητα στο λαϊκό αθλητισμό με τις ανάλογες δράσεις που αφορούν τις επαρκείς και ασφαλείς υποδομές για κάτι τέτοιο. Τέλος, η ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης, πέρα από τα ετήσια μνημόσυνα ,με παρεμβάσεις στα σχολεία και στη νεολαία μας αλλά και στο δημόσιο χώρο, έτσι όπως έχουμε προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν, για να γνωρίσουν επιτέλους την πρόσφατη ιστορία μας, ενός μεγάλου κομματιού της πόλης μας που στάθηκε περήφανα και ανυπότακτα στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά «στοιχήματα» που πρέπει να κερδίσει η επόμενη δημοτική αρχή;

Τα στοιχήματα είναι όλα τα παραπάνω. Να σπάσει η λογική αυτής της κανονικότητας που μας έχει επιβληθεί. Να αυξηθούν οι προσδοκίες της κοινωνίας και να διεκδικήσουμε μαζί της, αφού πρώτα αποκαλύψουμε το ρόλο όλων εκείνων που χαράζουν τέτοιες πολιτικές όπως κυβερνήσεις, κόμματα, βουλευτές, υπερεθνικά κέντρα όπως ΕΕ προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Οι καθηγητές στο πολυτεχνείο λένε στους φοιτητές τους ότι για κάθε ένα τεχνικό πρόβλημα υπάρχουν τουλάχιστον δυο λύσεις. Μας είναι αδιανόητο την ώρα που γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης της χώρας, εμείς να αποδεχτούμε μοιρολατρικά ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή κοινωνικής συγκρότησης που θα φέρει τούμπα αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε. Οι υπαρκτές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, λοιπόν, να ικανοποιηθούν άμεσα με σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον για να μπορέσουμε να ζήσουμε  αξιοβίωτα.

 Σε περίπτωση που προκύψει β’ γύρος εκλογών και το Ανυπότακτο Αγρίνιο δεν συμμετέχει σε αυτόν, ποιο κριτήριο θεωρείτε πως πρέπει να πρυτανεύσει για την εκλογή νέου δημάρχου;

Η στάση στη δεύτερη Κυριακή θα είναι ίδια και με την πρώτη, ανυπότακτη.

«Θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας, αν με τη συμμετοχή μας στις τοπικές εκλογές αυξήσουμε τις δυνατότητες της κοινωνίας για μια αξιοβίωτη ζωή με μέτρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με τρόπο διαφορετικό από την κανονικότητα, που μας έχει επιβληθεί»

Γιατί να ψηφίσουν οι δημότες «Ανυπότακτο Αγρίνιο» την 8ηΟκτωβρίου;

Ζητάμε τη ψήφο των συνδημοτών βάζοντας ως εχέγγυο την μέχρι τώρα πορεία και στάση μας. Αναφέρουμε μερικά μόνο σημεία αυτής της πορείας έως σήμερα:

Σταθερή παρουσία σε όλες τις διαδικασίες του Δ.Σ, με παρεμβάσεις,  ρεαλιστικές τοποθετήσεις και υποστήριξη κρίσιμων ψηφισμάτων όχι με ρητορείες αλλά με συμμετοχή σε κινηματικές διαδικασίες που αυτά απαιτούσαν (π.χ Δημόσια υγεία, εκτροπή Αχελώου, πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας κ.α )

Ανάδειξη της επιχειρησιακής υστέρησης σε κρίσιμες υποδομές του Δήμου μας ( ύδρευση, αποχέτευση, σχολικά κτήρια κ.α) και υψηλή ιεράρχησή τους σε αντίθεση με διακοσμητικές «υπερδομές» των επικοινωνιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για εναλλακτική – καινοτόμο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με στόχο τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος.

Απαίτηση και τελικά επίτευξη σύνταξης ενός πλήρους περιουσιολογίου του Δήμου Αγρινίου, στο οποίο να καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του, καθώς και το σύνολο των δωρεών που κατά καιρούς έχουν αποδοθεί σ’ αυτόν.

‘Έλεγχος και ανάδειξη κρίσιμων θεμάτων, (όπως δωρεές και «απώλειες» π.χ Καπναποθήκες Παναγόπουλου, κατακράτηση κατά 80% της τιμής του κυβικού μέτρου του νερού για δυο συνεχόμενα χρόνια, όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν, επιτρέποντας έτσι στη ΔΕΥΑ να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποθεματικό, μεταφορά των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος κ.α)

Αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης της πόλης μέσα από σειρά εκδηλώσεων και εκδόσεων.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Στεκόμαστε απέναντι (και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο), σε όλους εκείνους που με τις ψήφους και τις πολιτικές επιλογές τους μοιράζουν απλόχερα τη βαρβαρότητα στις μέρες μας.

Αυτοδιοίκηση για μας σημαίνει άμεση δημοκρατία και κοινωνία ενεργών δημοτών.

Επιτυχία για μας δεν είναι τα αξιώματα και οι θέσεις. Θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας, αν με τη συμμετοχή μας στις τοπικές εκλογές αυξήσουμε τις δυνατότητες της κοινωνίας για μια αξιοβίωτη ζωή με μέτρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με τρόπο διαφορετικό από την κανονικότητα, που μας έχει επιβληθεί.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...