Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη και ανέλυσε τους τύπους και τα πρόσωπα της παραβολής.
Εξήγησε ότι ο άνθρωπος που κατέβαινε συμβολίζει την καθοδική πορεία που όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή κάνουμε στη ζωή μας. Μια καθοδική πορεία στη χώρα της πτώσεως, των εξαρτήσεων, της θλίψεως και του θανάτου. Εκεί ο άνθρωπος, πολλές φορές, πέφτει θύμα ληστών που είναι η αμαρτία, τα πάθη και ό,τι εγκλωβίζει την ψυχή μας στο σκοτάδι. Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της ληστές και κανείς ίσως δεν μπορεί να τους αποφύγει.
Ο ιερέας και ο λευΐτης προέταξαν τον τύπο και το γράμμα του νόμου και αντιπαρήλθαν τον τραυματισμένο άνθρωπο συνεχίζοντας την ζωή τους, τον δρόμο τους, την αποστολή τους.
Απέναντι σε αυτούς στέκεται ένας Σαμαρείτης που, ενδεχομένως, δεν είχε κανένα λόγο να σπλαχνισθεί τον ημιθανή άνθρωπο, αλλά το κάνει, χωρίς μάλιστα να ζητά καμία ταυτότητα από αυτόν, χωρίς να ζητά να εξακριβώσει τίποτα. Στο πρόσωπό του βλέπει μόνο την τραυματισμένη εικόνα του Θεού. Έτσι, σταματά και τον σπλαχνίζεται, κινητοποιώντας την αγάπη, η οποία εκφράζεται με το λάδι και το κρασί και στη συνέχεια τον οδηγεί στο πανδοχείο. Είναι η απτή απόδειξη μιας αγάπης που δεν μένει μόνο στα λόγια και στο συναίσθημα.
Το πανδοχείο που οδηγεί τον τραυματισμένο άνθρωπο είναι η Εκκλησία. Μέσα στην Εκκλησία προσφέρουμε τα πάντα προς χάριν του πλησίον.
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας, ότι ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο τραυματίας γνώρισε και ευχαρίστησε τον Σαμαρείτη. Έτσι και εμείς μέσα στην Εκκλησία δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ευγνωμοσύνη και την ανταπόδοση. Ο Χριστός είναι ο καλός Σαμαρείτης της Εκκλησίας και εμείς έχουμε χρέος ως μαθητές Εκείνου να γίνουμε Σαμαρείτες στην Εκκλησία και στη κοινωνία.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Τσίγκος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων και Οργανισμών της περιοχής.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που ιερούργησαν μαζί του, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους άρχοντες του τόπου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοπρ. Χρήστο Παπαχρήστο, προϊστάμενο του Ναού και αδελφό του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά, ευχαριστώντας τον για την διακονία του στον μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό του Αγρινίου που επιμελήθηκε την ανοικοδόμηση και την αποπεράτωσή του.
Έπειτα, ο Μητροπολίτης διένειμε το αντίδωρο στους πιστούς, συνομίλησε μαζί τους και δέχθηκε τις ευχές τους.