Μάι   Ιούνιος 2024   Ιούλ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
«Στόχος το παγκόσμιο ρεκόρ»!
Δευτέρα, 24 Ιανουάριος 2022 15:51

 

Φώτης Ζησιμόπουλος υπερμαραθωνοδρόμος που τρώει μακαρόνια τρέχοντας: 


Ο Φώτης Ζησιμόπουλος είναι περίπτωση απ’ τις ελάχιστες που υπάρχουν στον κόσμο. 

Ο νικητής στο Σπάρταθλον (246 χιλιόμετρα! Σε 21 ώρες και 57 λεπτά) έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στο «ΦΩΣ».......

Τσοπανόσκυλα που τον δάγκωσαν, αστραπές που πήγαν να τον σκοτώσουν, εξοντωτική προπόνηση, θα πάει για να τρέξει πάνω από 300 χιλιόμετρα μέσα σε 24 ώρες τον επόμενο μήνα στην Βαρκελώνη. Τον έχει βραβεύσει και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμετοί, πυρετός, νύχια βγαλμένα, πατούσες γεμάτες με υγρό, διαλύεσαι μετά από τόσα πολλά χιλιόμετρα…

Τέτοια πράγματα δεν διαβάζετε συχνά. Ο Φώτης Ζησιμόπουλος είναι υπερμαραθωνοδρόμος, τρέχει 24 ώρες χωρίς ύπνο και τρώει μακαρόνια τρέχοντας, προπονείται νύχτες τρέχοντας με φακό, νικητής τον Σεπτέμβριο στο Σπάρταθλον (246 χιλιόμετρα σε 21 ώρες και 57 λεπτά), θέλει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι 309 χιλιόμετρα σε 24 ώρες.

Επειδή είχε υπηρεσία στην αστυνομία και δεν ήθελε να χάσει προπόνηση, βγήκε στο βουνό για προπόνηση με βροχή και έπεσε σε καταιγίδα αστραπών όπου κινδύνευσε η ζωή του.

Έχει τιμηθεί από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Διαλύεται ο οργανισμός σου έπειτα από τόσα χιλιόμετρα και τόσες κακουχίες, μου τα λέει όλα. Ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα. Είναι ο Φώτης Ζησιμόπουλος. Τον ρώτησα αν έτυχε ποτέ σε καταδίωξη να κυνηγήσει (άτυχο) κλέφτη, και έχει τύχει, ναι!

Έγινες viral αυτές τις μέρες, σε μια… προπονησούλα που έκανες στο στάδιο του Αγρινίου έτρεξες 94 χιλιόμετρα για πλάκα!

Σωστά.

Μπορεί να αμφισβητηθεί;

Όχι, γιατί έχω το ρολόι που φαίνονται τα χιλιόμετρα εντός σταδίου και ανεβάζουμε τις προπονήσεις σε έναν λογαριασμό που λέγεται strava.

Οι άλλοι τρέχουν τόσο για προπόνηση;

Όχι, σπάνια. Τώρα θα κάνω και πάνω από 100 χιλιόμετρα στο ίδιο στάδιο πάλι. Προπονούμαι εντατικά γιατί θέλω να κυνηγήσω το παγκόσμιο ρεκόρ.

Το οποίο είναι;

309 χιλιόμετρα σε 24 ώρες. Το είχε ο Κούρος για πάρα πολλά χρόνια και του το έσπασε ένας Λιθουανός. Είναι η πρώτη φορά που θα τρέξω 24ωρο, σε έναν μήνα στη Βαρκελώνη. Τα χιλιόμετρα είναι πολλά, δεν θέλω να φανεί τρελό, αλλά την αλήθεια λέω, αυτός είναι ο στόχος μου. Θέλω να νικάω όπου τρέχω.

Εσύ νίκησες το Σπάρταθλον.

Ναι. Στο τέλος του Σεπτέμβρη.

246 χιλιόμετρα Αθήνα – Σπάρτη. Σε πόσες ώρες το έκανες;

Ο χρόνος μου ήταν 21 ώρες, 57 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.

Άμα θες να πας δηλαδή από το Αγρίνιο που μένεις στην Αθήνα, έρχεσαι και με τα πόδια! Να πούμε για όσους δεν ξέρουν ότι στο Σπάρταθλον συμμετέχουν και ξένοι.

Από 53 χώρες! Είναι παγκόσμιας εμβέλειας αγώνας. Όλοι οι ξένοι μαραθωνοδρόμοι έχουν όνειρο κάποια στιγμή να έρθουν να τρέξουν αυτόν τον αγώνα.

Υπάρχουν κριτήρια όμως, ε;

Βεβαίως, υπάρχουν κριτήρια για να συμμετέχεις. Στο Σπάρταθλον τώρα έτρεξαν 350 άτομα που ήταν και το όριο. Υπήρχαν χιλιάδες αιτήσεις.

Τι αμοιβή πήρες για τη νίκη σου;

Τίποτα! Έδωσα κιόλας…

Από την αστυνομία έχεις κάποια βοήθεια σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες;

Πλέον, ναι. Πριν από τη νίκη μου στο Σπάρταθλον δούλευα κανονικά 8ωρα, είχα τρελό πρόγραμμα, έκανα προπόνηση τις νύχτες πολλές ώρες και πήγαινα το πρωί για υπηρεσία. Τώρα με βοηθάει η αστυνομία, έχω πάει στη Φυσική Αγωγή της αστυνομίας.

Ο χρόνος που έτρεξες τα 246 χιλιόμετρα ήταν από τους καλύτερους στην Ιστορία;

Ναι, ήταν ο τέταρτος καλύτερος στην Ιστορία. Σε έναν μήνα, στις 26 Φεβρουαρίου, θα τρέξω στο Ultrarunning Barcelona. 24ωρος αγώνας μέσα σε στάδιο με πίστα 400άρα.

Πες μου τους κανόνες του αγώνα.

Ξεκινάς 9 το πρωί και κάθε φορά που περνάς κάτω από μια αψίδα γράφονται τα χιλιόμετρα που κάνεις, έχεις ένα τσιπάκι πάνω σου. Όποιος αντέξει μέσα σε 24 ώρες και κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρα, είναι ο νικητής.

Το ρεκόρ ποιος το έχει;

Ο Αλεξάντερ Σορόκιν, είναι ο Λιθουανός που σου είπα. Αυτός έκανε πέρσι 309 χιλιόμετρα και έσπασε το ρεκόρ που είχε για πολλά χρόνια ο Κούρος.

Θα τρέξει κι αυτός τώρα μαζί σου;

Όχι, διότι έτρεξε πριν από δύο βδομάδες στο Ισραήλ και έσπασε δύο ρεκόρ εκεί, το ένα στο 12ωρο και το άλλο στα 100 μίλια. Είναι πολύ καλός αθλητής.

Και γιατί δεν θα τρέξει στο 24ωρο στη Βαρκελώνη;

Αυτοί οι αγώνες θέλουν πολύ μεγάλη αποθεραπεία, πολύ μεγάλη ξεκούραση. Τρέχουν δύο μήνες μετά από έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Η καταπόνηση είναι τεράστια. Ο προπονητής μου λέει ότι μετά από έναν τέτοιον αγώνα είναι σαν να έχεις περάσει χημειοθεραπείες.

Ποιος είναι ο προπονητής σου;

Ο Δημήτρης Κασίμης.

Από πότε τον έχεις;

Από το 2018. Εγώ ξεκίνησα το τρέξιμο το 2017.

Δηλαδή τρέχεις μόνο τέσσερα χρόνια;

Ναι, έκανα πυγμαχία πριν.

Τι λες, ρε θηρίο, έχεις μεγάλο ταβάνι δηλαδή.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν έχω πλησιάσει το ταβάνι μου γιατί είμαι νέος σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις. Για πλάκα το άρχισα. Όμως είμαι άνθρωπος που με ό,τι καταπιάνομαι θέλω να το τερματίζω, θέλω να δοκιμάζω συνεχώς τα όριά μου.

Τι κερδίζεις;

Τίποτα. Πληρώνω κιόλας για τα ταξίδια. Το κάνω επειδή μου αρέσει, είναι μια τρέλα. Η αδρεναλίνη, φτάνεις τον οργανισμό σου στα όριά του, ανακαλύπτεις πόσο μεγάλα είναι τα όριά σου.

Η γυναίκα σου τι λέει;

(γελάει). Στην αρχή, όταν δεν είχα προπονητή και έτρεχα στο βουνό, υπήρχε η γνωστή γκρίνια… Με προσέγγισε ο προπονητής μου και μου είπε «είσαι πάρα πολύ καλός, θες να σε προπονήσω; Μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα». Και έχει καταλάβει πλέον η γυναίκα μου, δείχνει κατανόηση, βλέπει τι περνάω. Χωρίς ηρεμία στο σπίτι δεν γίνεται. Να φανταστείς το Σπάρταθλον ήταν ο πρώτος αγώνας με τόσα πολλά χιλιόμετρα στον οποίο συμμετείχα. Και τον νίκησα.

Είναι θέμα σώματος ή πνεύματος για να είσαι καλός στις υπεραποστάσεις;

Είναι συνδυασμός θα έλεγα. Θέλει πολλή εκγύμναση, αλλά πρέπει να είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου για να βγάλεις τέτοια εκγύμναση. Πρέπει να τιθασεύσεις το μυαλό σου. Είναι πολύ επίπονο. Πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ γιατί έχει πολύ πόνο και κακουχία.

Πόσες στάσεις κάνεις και για πόσο χρόνο;

Εξαρτάται πώς νιώθω. Αν νιώθω καλά, δεν σταματάω. Στο Σπάρταθλον, στα 246 χιλιόμετρα, έκανα οκτώ στάσεις από δύο λεπτά η καθεμία.

Σε μια φωτογραφία σε είδα ξάπλα σε ένα στρώμα. Τι ήταν αυτό;

Μετά τον αγώνα κατέρρευσα, έκανα εμετούς, σήκωσα πυρετό, διαλύεται ο οργανισμός σου… Ήταν ο Ερυθρός Σταυρός και ξάπλωσα για να με δουν πώς είμαι. Στο τέλος του αγώνα ο οργανισμός σου χρειάζεται να κάνει restart. Εγώ ούτε παπούτσια αλλάζω. Τα νύχια είναι βγαλμένα…

Αλήθεια;

Ναι, τα νύχια βγαίνουν. Οι πατούσες είναι γεμάτες με υγρό.

Στο 24ωρο τι θα κάνεις στη Βαρκελώνη με τις στάσεις;

Συζητάω με τον προπονητή να κάνω στάση μετά τα πρώτα 150 χιλιόμετρα! Και μετά ολιγόλεπτες στάσεις.

Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι θα κοιμηθείς κιόλας.

(γελάει). Σε 24 ώρες φαγητό τρέχοντας θα παίρνω!

Τι τρως;

Κάτι ενεργειακά τζελάκια που είναι για τους αθλητές και μπάρες φουλ με υδατάνθρακες. Επίσης μακαρόνια μετά τις 15 ώρες. Άλλοι τρώνε σούπες. Εγώ τρώω μακαρόνια τρέχοντας!

Τι λες, ρε φίλε, αυτά είναι τρελά πράγματα.

(γελάει). Όντως.

Και αντέχει το στομάχι; Πώς τρέχετε με γεμάτο στομάχι;

Έχω πολύ καλό στομάχι, αυτό είναι ατού. Άλλοι μπορεί να είναι πολύ καλοί αθλητές, αλλά δεν έχουν καλό στομάχι. Τρώνε και δεν τα κρατάνε, κάνουν εμετό. Εγώ κρατάω την ενέργεια από το φαγητό, δεν έχω κάνει ούτε μια φορά εμετό μέσα σε αγώνα. Δόξα τω Θεώ.

Πόσων χρόνων είσαι;

39.

Συνηθισμένη ηλικία για τις υπεραποστάσεις;

Ναι. Δεν πάνε πιτσιρικάδες σε τέτοια αγωνίσματα. Όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο καλά.

Χορηγό έχεις;

Είχα έναν χορηγό, αλλά δεν τα βρίσκαμε και πήρα την απόφαση να σταματήσουμε. Αν είναι έτσι, είπα, καλύτερα μόνος μου.

Είναι λίγο ψύχωση αυτό που κάνεις;

Θα έλεγα πολύ. Όχι λίγο.

Λένε ότι ο οργανισμός εκκρίνει ντοπαμίνη.

Όταν τελειώσω μια μεγάλη προπόνηση με πολλά χιλιόμετρα, πετάω στα σύννεφα! Είναι φοβερό αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να κάτσω. Άλλοι κάθονται δύο εβδομάδες έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα, πριν πάνε για προπόνηση. Εγώ μετά από δύο μέρες βγαίνω για προπόνηση, δεν μπορώ να κάτσω.

Ως παιδί φαινόσουν ότι έχεις τεράστιες αντοχές; Στην οικογένεια υπήρχε κάποιος σαν κι εσένα; Είναι γονίδια;

Από παιδί το ήξερα, γιατί δεν σταματούσα ποτέ, δεν κουραζόμουν. Επίσης, πνευματικά ήμουν σκληρός, ό,τι και αν συνέβαινε δεν έσπαγα. Για τα γονίδια που με ρώτησες, ο παππούς μου ήταν περίπτωση. Ο πατέρας της μάνας μου. Είχε επιζήσει στο αλβανικό μέτωπο μόνο αυτός και ένας ακόμα, ενώ όλοι οι άλλοι στο τάγμα πέθαναν από το κρύο. Είχαν εγκλωβιστεί και πέθαναν από το κρύο. Εθεωρείτο θαύμα που επέζησε ο παππούς μου, με πολλά προβλήματα βέβαια μετά από αυτό. Και έχουμε το ίδιο όνομα. Ήταν σκληρός άνθρωπος. Δούλευε στα χωράφια όλη μέρα.

Είδα φωτογραφίες που σε βραβεύει η αστυνομία.

Έχω τιμηθεί από τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο και από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη. Τους ευχαριστώ, ήταν μεγάλη τιμή, μακάρι να φέρω κι άλλες διακρίσεις και να κάνω υπερήφανο το Σώμα.

Έτυχε ποτέ να κάνεις καταδίωξη με τα πόδια;

(γελάει). Nαι, αλλά πριν ξεκινήσω τις μεγάλες αποστάσεις, όταν έκανα πυγμαχία. Είχαν κλέψει ένα μαγαζί, κατέβηκα από το περιπολικό, τον είδα και άρχισα να τον κυνηγάω από τη Λεωφόρο Αθηνών, φτάσαμε μέχρι τα Media Markt στη Θηβών όπου εκεί σταμάτησε. Ο συνάδελφος ήρθε από πίσω με το περιπολικό.

Πες μου κάνα ακραίο περιστατικό που έχεις ζήσει, λες και όσα είπαμε πριν δεν ήταν ακραία. Θέλω κι άλλα, αν υπάρχει κάτι άλλο, σκέψου.

Με έχει δαγκώσει σκυλί στο πόδι και μου έκοψε κομμάτι όταν είχα βγει στα βουνά για προπόνηση. Ήταν κάτι τσοπανόσκυλα, ένα με δάγκωσε. Αυτό που με στενοχώρησε ήταν ότι μου χάλασε την προπόνηση. Πήγα στο νοσοκομείο και μου έκαναν ορούς.

Άλλο;

Έχω κοντέψει να σκοτωθώ από κεραυνούς σε προπόνηση.

Είδες που όσο ρωτάω βγαίνουν πράγματα; Πες μου για αυτό.

Ήμουν στη Λέσβο, υπηρετούσα εκεί για να μαζέψω μόρια ώστε να έρθω στο Αγρίνιο. Είχα την υπηρεσία, έχω και δύο παιδιά, το πρόγραμμα ήταν ασφυκτικό. Έβρεχε πολύ, αλλά έπρεπε να βγω για προπόνηση, αλλιώς θα την έχανα. Έφτασα στην κορυφή του βουνού, έκλεισαν τα σύννεφα την κορυφή και άρχισαν οι αστραπές η μία πίσω από την άλλη. Πραγματικά εκεί τρόμαξα, δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είπα «τώρα δεν θα τη βγάλω καθαρή». Πέταξα το κινητό και ένα ρολόι, ευτυχώς βρήκα ένα κιόσκι και σφήνωσα.

Δηλαδή; Εξήγησέ το αυτό να μαθαίνουμε.

Δεν έπρεπε να ακουμπάω το έδαφος γιατί ήμουν μούσκεμα και όλα γύρω ήταν μούσκεμα, το ρεύμα θα περνούσε αν έπεφτε δίπλα ο κεραυνός, χώθηκα στην ξύλινη στέγη που είχε το κιόσκι και σφήνωσα, έβαλα τα πόδια κόντρα και κρατιόμουν με τα χίλια ζόρια μέχρι να τελειώσουν οι αστραπές.

Στο Survivor σού έγινε πρόταση για να μπεις;

(γελάει). Όχι, αλλά μου το λένε όλοι οι φίλοι και συνάδελφοι. Κάποια στιγμή μπορεί να περάσω από εκεί. Όχι τώρα. Το μυαλό μου είναι στο τρέξιμο τώρα, έχω στόχους για τις υπεραποστάσεις. Αν πάω στο Survivor, θα είμαι σαν θηρίο στο κλουβί.

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

fosonline.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...