Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

nosokomeio-paleo

Ενημερωτικό σημείωμα  για τις ενέργειες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για αξιοποίηση Παλαιού Νοσοκομείου και στέγαση Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας»

Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που φέρουν το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου  ως καταπατητή του Παλαιού Νοσοκομείου αλλά και για αντιρρήσεις που δήθεν φέρει σχετικά με την στέγαση της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στο Παλαιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου  θέλουμε να επαναλάβουμε  ότι:

Το κτηριακό συγκρότημα του Παλαιού Νοσοκομείου Μεσολογγίου ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όχι μόνο δεν αρνήθηκε την παραχώρηση χώρου από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του στη «Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας», αλλά αντίθετα διεκήρυξε με κάθε επισημότητα ότι στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ αυτό κτήριο έχει προέχουσα θέση η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», οποτεδήποτε ήθελε λειτουργήσει.

Ειδικότερα:

1.Με την από 30-5-1847 διαθήκη του Γεωργίου και Αναστασίου Χατζή-Κώστα ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Μεσολογγίου Γεωργίου και Αναστασίου Χατζή-Κώστα» με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Δημοτικού Νοσοκομείου για τους πτωχούς ασθενείς της πόλεώς μας και όσων ξένων ευρεθούν σ' αυτήν.

Το Νοσοκομείο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο του Δήμου Μεσολογγίου που ευρίσκεται στην είσοδο της πόλεως και είναι συνεχόμενος του Κήπου των Ηρώων. Οι δαπάνες αυτής (ανέγερσης) αντιμετωπίσθηκαν σύμφωνα με την άνω διαθήκη, με χρήματα των ως άνω δωρητών και με την επίβλεψη των οργάνων του Δήμου που είχε την υποχρέωση της σύστασης, Διεύθυνσης και Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο λειτούργησε για χρονικό διάστημα πέραν των 100 ετών υπό τη διοίκηση του Δήμου Μεσολογγίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΑΔΕΛΦΑΤΟΝ».

Με την ίδια  διαθήκη διετέθη σημαντικό ποσό για την αγορά μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, τα μερίσματα των οποίων θα διατίθενται για τη συντήρηση του ως άνω ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου.

2. Από του έτους 1953 και βάσει της κείμενης Νομοθεσίας το Δημοτικό Νοσοκομείο μετετράπη σε Ν.Π.Δ.Δ.  και λειτούργησε έως και το 1999 με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ‘ΧΑΤΖΗ-ΚΩΣΤΑ'».  Κατά το έτος 1999 το Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί σε νέο κτίριο, το οποίο ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε απ' το Υπουργείο Γεωργίας.

Όλα τ'  ανωτέρω, πέραν του ότι προκύπτουν από πληθώρα δημοσίων εγγράφων, πιστοποιήθηκαν και επικυρώθηκαν με την υπ' αριθ. 1751/2001 απόφαση Εφετείου Αθηνών. Η απόφαση αυτή εξεδόθη κατόπιν αιτήσεως  του Δήμου μας, ως μόνου έχοντος έννομο συμφέρον. Προς τούτο, τόσο στο ιστορικό  όσο και στο διατακτικό της ορίζει, ότι από τις σημερινές συνθήκες και υπό το καθεστώς της πλήρους αχρηστίας του παλαιού Νοσοκομείου δε δύναται να πραγματοποιηθεί η βούληση των ΧΑΤΖΗ-ΚΩΣΤΑ και ότι αυτή ικανοποιείται πληρέστερα με τη χρησιμοποίηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου ως συνεδριακού κέντρου για ιατρικά θέματα και λοιπές συναφείς πνευματικές εκδηλώσεις, ορίζοντας περαιτέρω ότι η δαπάνη υλοποίησης του σκοπού αυτού μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εκποίηση του αναγκαίου αριθμού μετοχών του ιδρύματος.

3. Συνεπεία των ανωτέρω αβιάστως συνάγεται ότι το ανωτέρω ίδρυμα «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» είναι Δημοτικό κληροδότημα και ότι ανήκει στο Δήμο Μεσολογγίου και σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στο Ν.Π.Δ.Δ. του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

4. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου από τις 4 Ιουνίου 2007 έχει προβεί στην σύσταση Ν.Π.Δ.Δ. «Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γεώργιος και Αναστάσιος Χατζηκώστας» προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες αναπαλαίωσης των -  συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων - κτηριακών εγκαταστάσεων του Παλαιού Νοσοκομείου και την λειτουργία και φιλοξενία σε αυτές εκτός των σχετιζομένων με την Ιατρική δράσεων (Δημοτικό Ιατρείο, Σχολή Εθελοντριών Αδελφών Νοσοκόμων του Ε.Ε.Σ., Γραφεία Ε.Ε.Σ., Γραφεία των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». κλπ) και μιας σειράς πολιτιστικών δραστηριοτήτων (δημιουργία συνεδριακού κέντρου, μουσείου εικονικής πραγματικότητας κλπ.), μεταξύ των οποίων φυσικά και η στέγαση της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Κατά συνέπεια κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την στέγαση της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» αφού ουδέποτε ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αρνήθηκε την φιλοξενία στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου και της «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», οποτεδήποτε ήθελε λειτουργήσει.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...