Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Παρέμβαση Σπήλιου Λιβανού

για τη επίλυση των προβλημάτων της αστυνομίας, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην Αιτωλοακαρνανίαlibanos

Την άμεση λύση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν το έργο της αστυνομίας στην Αιτωλοακαρνανία ζητά ο Σπήλιος Λιβανός με παρέμβασή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης,  κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο Βουλευτής, καλύπτοντας το σύνολο των προβλημάτων της αστυνομίας, από την έλλειψη αστυνομικής δύναμης στα Α.Τ. του Νομού ως και το θέμα των κρατούμενων λαθρομεταναστών, καταθέτει στο Υπουργό αίτημα επτά (7) σημείων, ζητώντας την άμεση ικανοποίησή τους, ώστε να επιτευχθούν  τα βέλτιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

Aκολουθεί  ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης Λιβανού προς τον κ. Μαρκογιαννάκη.

                                                                                                  

 

Αξ. Κύριο

Χρήστο Μαρκογιαννάκη

Αναπληρωτή Υπουργό

Εσωτερικών

 

                                                                                                28 Αυγούστου 2009

 

Θέμα: «Προβλήματα Αστυνομικών Διευθύνσεων Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν δύο κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας όπου υπάγονται τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Και στις δύο Διευθύνσεις, καθώς και στα αστυνομικά τμήματα, υπηρετεί ένα σύνολο αστυνομικών, που αποδεδειγμένα προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και τη διατήρηση της ασφάλειας στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι αστυνομικοί εργάζονται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες για να επιτύχουν στη δύσκολη αποστολή που τους έχει αναθέσει η κοινωνία. Στην Αιτωλοακαρνανία, μάλιστα, η σχέση αστυνομικών πολιτών είναι άριστη, καθώς όλοι εμείς που ζούμε σε αυτόν το τόπο αναγνωρίζουμε το έργο των αστυνομικών, την προσφορά και τον ζήλο που δείχνουν για την ασφάλεια του Νομού. Δυστυχώς, όμως, στην Αιτωλοακαρνανία των έργο της αστυνομίας δυσχεραίνεται εξ' αιτίας μιας σειράς πολύ σοβαρών προβλημάτων που είναι πρωτίστης σημασίας να λυθούν, τόσο για την διευκόλυνση των αστυνομικών, όσο και για την επιτυχία της αποστολής τους.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Ελλάδας. Η έκταση του σε συνδυασμό με το γεωμορφολογικό του ανάγλυφο (πολλοί ορεινοί όγκοι)  καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εποπτεία του Νομού από την αστυνομία. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο αν στα παραπάνω προστεθεί το παλιό οδικό του δίκτυο  και δη αυτό των ορεινών περιοχών, εξ' αιτίας του οποίου οι μετακινήσεις, ακόμη και για κοντινές πολλές φορές αποστάσεις, απαιτούν πολύ χρόνο. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο Νομό μας, αποσπώντας από τους αστυνομικούς πολύ χρόνο από το υπόλοιπο έργο τους.

Με δεδομένα τα ανωτέρω είναι σαφές ότι η αστυνομία, για να έχει αποτέλεσμα στο έργο της, ώστε οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να αισθάνονται και να είναι πραγματικά ασφαλείς, πρέπει να διαθέτει έναν επαρκή αριθμό αστυνομικών. Δυστυχώς, όμως, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις του Νομού λειτουργούν με πολλές κενές θέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α.Τ. Αστακού που έχει να αστυνομεύσει τόσο το λιμάνι του Πλατυγιαλίου, όσο και μια έκταση 176 χλμ, χωρίς ωστόσο να διαθέτει ούτε το ελάχιστο από την απαιτούμενη αστυνομική δύναμη. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού συναντάμε  σε όλα τα αστυνομικά τμήματα του Νομού.

Από μια πρώτη  καταμέτρηση που έχει γίνει για τις κενές θέσεις αστυνομικών στο Νομό μας εκτιμάται ότι αυτές ανέρχονται στις 100, 50 για την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και αντιστοίχως 50 για την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας. Επιπλέον, μέρος του ήδη περιορισμένου σε αριθμού προσωπικού της χρησιμοποιείται, εξ' ανάγκης, σε σκοπιές και άλλες εργασίες εσωτερικής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμη των ανδρών που περιπολούν στους δρόμους.

Για την επίλυση των ανωτέρω απαιτείται:

  • Μεταθέσεις προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας 100 τουλάχιστον αστυνομικών.
  • Τοποθέτηση 30 Εδικών Φρουρών (10 για την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και 20 για την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας) από την τάξη του 2009 (1600 άτομα) που αποφοίτησε πρόσφατα.

Εξίσου δε σημαντικά με την έλλειψη προσωπικού είναι και τα παρακάτω προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεση λύση όπως:

  • Αστυνομικά οχήματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το έργο της αστυνομίας, δεδομένων των προαναφερθέντων δυσκολιών του Νομού μας. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προμήθεια των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Α.Τ. με νέα οχήματα.
  • Επισκευή ή εσωτερική ανακατασκευή κρατητηρίων ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μεταστέγαση όπου απαιτείται των Α.Τ. που φιλοξενούνται σε παλιά ακατάλληλα κτήρια.
  • Λειτουργία του κλειστού σκοπευτηρίου Ακαρνανίας.
  • Λύση στο πρόβλημα της κράτησης των λαθρομεταναστών. Και λόγω έλλειψης υποδομών και για ανθρωπιστικούς λόγους τα κρατητήρια των Α.Τ. του Νομού δεν μπορούν να δέχονται λαθρομετανάστες. Πολύ δεν περισσότερο όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών και για επί μακρόν κράτηση, όπως συμβαίνει με τους εξ' Ασίας λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο Β΄ Α.Τ. Αγρινίου, είναι σαφές ότι τα μικρά κρατητήρια στο Νομό δεν είναι οι κατάλληλοι χώροι παραμονής.

Με δεδομένο ότι η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κοινωνίας, ευελπιστώ στις δικές σας άμεσες ενέργειες για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της παρούσης, ώστε η αστυνομία στην Αιτωλοακαρνανία να καταφέρει να επιτελέσει το έργο της με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

                                                                                                            Με εκτίμηση,

 

                                                                                                         Σπήλιος Λιβανός

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...