Απρ   Μάιος 2024   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
«ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ...»

carades1

Στα όρια τους οι αλιείς μετά την εφαρμογή του κανονισμού για τα ελάχιστα μεγέθη αλιευμάτων.

Ευρεία σύσκεψη την Δευτέρα στο Μεσολόγγι, 300 χιλιάδες ευρώ το πρόστιμο για την αλίευση υπομεγεθών ψαριών!

Στην καταστροφή υποστηρίζουν πως οδηγούνται οι επαγγελματίες αλιείς, με την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που πρόσφατα κοινοποιήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους αλιευτικούς συλλόγους και που προβλέπει συγκεκριμένα μεγέθη στα αλιεύματα.

Το θέμα, δεν αφορά μόνον τους επαγγελματίες αλιείες αλλά και τους χιλιάδες ερασιτέχνες και έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις εάν αναλογιστούμε τα βαρύτατα και εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται για όσους συλληφθούν να αλιεύουν υπομεγέθη ψάρια.

Με βάση τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο οι ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
Λαυράκι: 25cm, Σπάρος: 12cm, Μυτάκι: 18cm, Σαργός: 23cm, Γαύρος: 9cm
Ροφοειδή: 45cm, Μουρμούρα: 20cm, Βακαλάος: 20cm, Μπαρμπούνια: 11cm
Κουτσομούρες: 11cm, Γλώσσα: 20cm, Τσιπούρα: 20cm
Τα χέλια, με τον Ευρωπαικό Κανονισμό 1100/2007, σχεδόν απαγορεύονται.
Με βάση τα μεγέθη αυτά η αλιεία ειδικότερα στη λιμνοθάλασσα από τους συνεταιρισμούς και τους ελεύθερους αλιείς σε συνδυασμό με τα είδη που αλιεύονται εντός αυτής καθίσταται απαγορευτική.

Όπως επισημαίνει  ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος Τάκης Κοτσόργιος, «..σαν να μην έφτανε η καταστροφή του χειμώνα που τώρα η Περιφέρεια ζητά τα ενοίκια των ιχθυοτροφείων με τόκους ποινής, μπαίνει ο κανονισμός 1967/06 που απαγορεύει την αλιεία κάτω από αυτά τα μεγέθη. Παράλληλα δημιουργεί και την υπηρεσία ελεγκτών στην Ισπανία και όποτε γουστάρουν θα έρχονται στην Ελλάδα, Ιταλία κλπ και θα κάνουν ελέγχους. Και με βάση τον Κανονισμό, όποιο πιάσουν να αλιεύει τσιπούρα, λαυράκι, σπάρο  κ.α. μικρότερα από το προβλεπόμενο μέγεθος, το πρώτο πρόστιμο είναι 300 χιλιάδες ευρώ! Στον απλό ψαρά από το Αγρίνιο που θα πάει να ψαρέψει στον Μύτικα ή στα γεφύρια του Αιτωλικού με την πετονιά του, τον ερασιτέχνη από την Μακρυνεία που θα πάει στην Αμφιλοχία. Εάν υπάρξει υποτροπή το πρόστιμο γίνεται 600 χιλιάδες. Μας οδηγούν δηλ. στον αφανισμό. Εάν μου επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο, δεν έχω άλλη επιλογή από το να αυτοκτονήσω...»

Οι επαγγελματίες αλιείς κάνουν λόγο για πλήρη ανικανότητα της Ελληνικής πολιτείας, ώστε να προστατέψει τους ίδιους και τις οικογένειές τους και θεωρούν την στάση αυτή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Και εμείς σε αυτήν την χώρα ζούμε, πληρώνουμε φόρους και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι σε 36 χιλιάδες οικογένειες, σε 140 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που εξαρτώνται από αυτήν την δραστηριότητα; Για ποιο λόγο;», λέει χαρακτηριστικά limnoualasaο κ. Κοτσόργιος.

Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση που δημιουργείται με τον νέο κανονισμό, οι αλιείς του Μεσολογγίου λένε πως χάνεται πλέον η ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις.

Για την ενημέρωση των ψαράδων αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, την Δευτέρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας καλεί όλους και ειδικά τους βουλευτές να συμμετάσχουν στην σύσκεψη και τονίζει: «Θλίβομαι να βλέπω τους ψαράδες σε αυτήν την  κατάσταση. Εδώ και χρόνια, κάποιοι μας καταδικάζουν συνειδητά. Δεν θα το επιτρέψουμε πλέον. Οι ψαράδες έχουν μάθει στις φουρτούνες, όταν πέφτουν, σηκώνονται και συνεχίζουν. Να μην χάσουμε τις διατροφικές συνήθειες και την παράδοση της περιοχής καθώς και να διασφαλίσουμε την λιμνοθάλασσα και τον κόσμο που ζει από αυτήν.»

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...