Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε στις 28 & 29 Μαΐου 2009 στο Μεσολόγγι,  dsc05552.tei-2το Επιστημονικό Συμπόσιο Εγκληματολογίας με θέμα: «Εγκληματολογία : Διδασκαλία και Έρευνα στην Ελλάδα». Το Συμπόσιο οργανώθηκε από το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ συνδιοργανωτές ήταν ο Τομέας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου.

Ήταν το πρώτο Επιστημονικό Συμπόσιο που αφορούσε εξειδικευμένα την Έρευνα και Διδασκαλία της Εγκληματολογίας στην Ελλάδα, γεγονός που χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα με την παρουσία κορυφαίων εγκληματολόγων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, νέων επιστημόνων και ερευνητών, την παρουσίαση πρωτότυπων, επίκαιρων και ουσιαστικών εισηγήσεων.

Μια ενδεικτική αναφορά των εισηγητών και των θεμάτων που απασχόλησαν το Συμπόσιο ξεκινά με τις δύο εισαγωγικές ομιλίες, την πρώτη του Στέργιου Αλεξιάδη, Ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της εγκληματολογίας, την καθιέρωσή της ως επιστήμης, το αντικείμενό της και την πορεία της σήμερα και στη συνέχεια την ομιλία της Καλλιόπης Σπινέλλη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενη στη Διδακτική με θέμα τα «Δέλτα της Διδασκαλίας». Οι εισηγήσεις αυτές «έθεσαν» τα θεματικά πεδία του Συμποσίου και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις προβληματισμού για τα επιστημολογικά ζητήματα που ακολούθησαν.

Η μεθοδολογία και η δεοντολογία της εγκληματολογικής έρευνας γενικά αλλά και η ερευνητική εφαρμογή στα σωφρονιστικά καταστήματα ειδικότερα αναλύθηκαν από την Βίκυ Βλάχου, Λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου,  τον Ευάγγελο Χαϊνά, Υπ. Διδάκτορα, τον Π. Γιαβρίμη Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Α. Χαλκιά.

Η πολιτισμική εγκληματολογία αποτέλεσε θεματική του συμποσίου με επιστημονικές προσεγγίσεις επίκαιρης θεματολογίας, όπως: «Η ροκ σκηνή και η υπόθεση μετάβασης από την παρέκκλιση στην εγκληματική πράξη», εισήγηση του Α. Αλμπάνη Διδάκτορα του Παντείου, «Το Facebook σαν μέσο κοινωνικού ελέγχου»  των Α. Κίτσιου και Χ. Κουρούζα, Υπ. Διδακτόρων του Παντείου, « Οι νεανικές συμμορίες» της Θ. Μανιουδάκη, Υπ. Διδάκτορος Παντείου, «Οι κατ' εξακολούθηση δολοφόνοι μέσα από τον κινηματογράφο» της Μ. Λεμπέση Υπ. Διδάκτορος Παντείου.

Η εφαρμοσμένη εγκληματολογία και έρευνα αναλύθηκαν μέσα από το «Παράδειγμα της Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης και τον αναπτυσσόμενο θεσμό της Διαμεσολάβισης», με εισήγηση της Β. Αρτινοπούλου, Αν Καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου ενώ ο Β. Καρύδης Αν Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσίασε την «Θυματολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο» και τις δυσκολίες υλοποίησής της έρευνας γενικότερα. Αναλύθηκαν επίσης «Ερευνητικά δεδομένα σεξουαλικής παρενόχλησης μεταξύ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» από τον Ι. Χλιαουτάκη Καθηγητή ΤΕΙ Κρήτης και «Πορίσματα έρευνας για την κοινωφελή εργασία στο νομό Ηλείας» από την Μ. Αναγνωστάκη Δικηγόρο. Η Μ. Κρανιδιώτη Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε σε έρευνα τριών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε θέματα «αυτοελέγχου και ηθικότητας».

Οι μέθοδοι διδασκαλίας και τα καινοτόμα εργαλεία στη διδασκαλία των εγκληματολογικών μαθημάτων αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης. Οι Χ. Τσουραμάνης Καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου και Θ. Μαργάρα Υπ. Διδάκτωρ Παντείου ανέλυσαν την διδασκαλία της «Οικονομικής και Ψηφιακής Παραβατικότητας» μέσω προβολών ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών, παρουσιάστηκαν η «διδασκαλία των εγκληματικών μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίουfvto-tei1» από τον Σ. Γεωργούλα Επ. Καθηγητή του ιδίου πανεπιστημίου, «Οι εγκληματολογικές αναπαραστάσεις στον κινηματογράφο», από την Ι. Γουσέτη Υπ. Διδάκτορα Παντείου, «Εγκληματολογία και λογοτεχνία» από τον Γ. Νικολόπουλο Αν Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι επιστημολογικές αναζητήσεις υποστηρίχτηκαν από την εισήγηση/παρέμβαση του Γ. Πανούση Καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών, με θέμα την «Πρόθεση και επιθυμία των εγκληματολόγων για ανάπτυξη των εγκληματολογικών σπουδών», την  «Ανασκόπηση της εγκληματολογικής παρουσίας στον ακαδημαϊκό χώρο και τις δυσχέρειες άσκησης του εγκληματολογικού έργου» από την Χ. Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Παντείου Παν/μίου, την αναλυτική αναφορά του Ν Κουράκη Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών στο έργο του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών ερευνών του Παν/μίου Αθηνών. Στην ίδια κατεύθυνση οι ερευνήτριες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ι. Τσίγκανου και Ε Φρονίμου αναφέρθηκαν στην «Εφαρμοσμένη έρευνα», ενώ ο «Κώδικας δεοντολογίας των Εγκληματολόγων» αναλύθηκε από τις Κ. Σπινέλλη και Μ. Κρανιδιώτη.

Το Επιστημονικό Συμπόσιο Εγκληματολογίας (το πρώτο εγκληματολογικό συμπόσιο με ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση) λειτούργησε σαν τόπος συνάντησης, ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων. Αναπτύχθηκαν γόνιμος διάλογος, ενδιαφέρουσες απόψεις και καινοτόμες ιδέες, στοιχεία που συνιστούν προστιθέμενη αξία όχι μόνον για την επιστημονική κοινότητα και το ΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά κυρίως για την τοπική κοινωνία που είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σ' αυτά.

 

                                                                                                 Νικολοπούλου - Μούτσιου Παναγιώτα

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...