Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΝΔ

 

Μετά τις δημοτικές και εθνικές εκλογές στον νομό

Άνετη η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλ/νία.

Υψηλή η αποχή αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από το 2004

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον νομό και στους μεγαλύτερους δήμους.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι πρέπει να... επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο (το οποίο και προφανώς... επιβράβευσαν οι πολίτες), φαίνεται πως πράγματι κάποιοι στην Ρηγίλλης εξακολουθούν να μην λαμβάνουν το μήνυμα μετά το «στραπάτσο» της 7ης Ιουνίου.

Αντίθετα, στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και παρά τις προσπάθειες διασκέδασης των εντυπώσεων, είναι δεδομένο το βαρύ κλίμα που υπάρχει ειδικά στις περιοχές όπου η ΝΔ υπέστη συντριβή, όπως συνέβη στη γειτονική Αχαΐα.

Μια ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην Αιτωλ/νία, επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις σοβαρές αδυναμίες του κυβερνώντος κόμματος να ανακάμψει μετά τις δύο ήττες που υπέστη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Επικοινωνιακά λάθη, εσωστρέφεια, αδυναμία προβολής του έτσι κι αλλιώς πενιχρού έργου στον νομό αλλά και συμπεριφορές στελεχών που διασπούν την παράταξη, είναι μερικοί μόνον από τους λόγους που η ΝΔ οδηγήθηκε σε νέα ήττα στην Αιτωλ/νία και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της χώρας, κοντά στο 5,1% δηλαδή.

Αν και επιχειρείται κατά κάποιον τρόπο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με αναφορές στην αποχή θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 δεν είχε ιδιαίτερη διαφορά. Το 2004 ψήφισαν 140  χιλιάδες και φέτος περίπου 128 χιλιάδες. Παράλληλα αποκαλύπτεται πως η αποχή είναι καταμερισμένη σε όλα τα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η Αιτωλ/νία παραμένει «κάστρο του δικομματισμού», γεγονός που δεν θα πρέπει να το αποσυνδέουμε από τους δείκτες της ανάπτυξης, της φτώχειας κλπ

Το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλ/νία κέρδισε τους 26 από τους 29 δήμους και η ΝΔ είχε προβάδισμα μόνον στους δυο δήμους της Μακρυνείας και στις Οινιάδες. Στον δήμο του Αστακού το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις μια ψήφος!

Το ΠΑΣΟΚ με βάση και τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο  των Εσωτερικών,  συγκέντρωσε στο νομό  ποσοστό 41,73% έναντι 36,59% της Ν.Δ. και 7,30% του ΚΚΕ, 4,06% του ΛΑ.Ο.Σ., 3,07% του ΣΥΡΙΖΑ και 2,10% των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Αυτά ακριβώς τα ποσοστά δείχνουν και την παγίωση ενός συγκεκριμένου πολιτικού σκηνικού στον νομό, μετά τις εκλογές του 2006 και του 2007.

Έτσι, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 6,24% (είχε 35,49%) και η Ν.Δ. χάνει 5,36% (είχε 41,95%). Χαμένο είναι και το ΚΚΕ που χάνει περίπου μια μονάδα, ενω ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,6%. Σαφώς ενισχυμένος ο   ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη, (αυξάνει κατά 2,01% τη δύναμη του) και οι Οικολόγοι-Πράσινοι (+1,67%).
Αλλά και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2007, τα συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά.  Έτσι το 2007 το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε οριακά της Ν.Δ. με ποσοστό μόλις 0,14% (ή 264 ψήφους- 43,70% έναντι 43,56%). Ενώ τώρα η διαφορά είναι πολύ μεγάλη   και συγκεκριμένα, 6.600 ψήφοι περισσότεροι για το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Δεδομένη είναι η ικανοποίηση στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπου και εδώ τηρούνται χαμηλοί τόνοι, όπως ακριβώς έχει επιλεγεί κεντρικά, δηλαδή παγίωση ή διεύρυνση της διαφοράς με πολύ δουλειά και προβολή των θέσεων του κινήματος. Τοπικά στελέχη βλέποντας τα exit poll της Κυριακής πίστευαν πως η διαφορά ίσως και να φθάσει το 8% ή και το 10%, όμως τελικά αυτή κυμάνθηκε όπως συμβαίνει συνήθως, με μια μικρή απόκλιση δηλαδή από το εθνικό αποτέλεσμα (5.1% έναντι του 4.4% εθνικά). Ο γραμματέας της Νομαρχιακής του κόμματος Σπύρος Τορουνίδης τόνισε σε δηλώσεις του πως η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, πως το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ενωμένο κερδίζει και πείθει τον λαό  με τις προτάσεις του για την διακυβέρνηση της χώρας. Από την άλλη πλευρά είναι σαφής ο προβληματισμός στην τοπική ΝΔ αν και επισημαίνεται πως το τοπικό αποτέλεσμα είναι «καλύτερο» σε σχέση με την συντριβή της ΝΔ στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας, δηλαδή την Αχαΐα και την Ηλεία. «Η προβολή του έργου καθυστέρησε κι όταν έγινε αυτό υπήρχε μια δυσπιστία από τον κόσμο. Τα τοπικά στελέχη επίσης μπορεί και να μην έπεισαν σε αυτό ενώ σίγουρα δεν ωφέλησαν και κάποιες δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών. Το αποτέλεσμα και η αποχή πάντως πρέπει να προβληματίσει όλους όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου είναι βασικό ζητούμενο για τη συνέχεια και δεν θα' θελα να παραβλέψω και τις συμπεριφορές ορισμένων στελεχών που πλήγωσαν το αίσθημα και την κοινή αντίληψη και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΝΔ Γιώργος Σιορίκης.

Στο ΚΚΕ όπου σημειώθηκε μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας, θεωρείται πως το κόμμα «άντεξε» στις πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχτηκε προεκλογικά, ενώ στον ΛΑΟΣ είναι φυσικό να υπάρχει ευφορία με την σημαντική άνοδο των ποσοστών και στον νομό. «Το ότι υπάρχουν πλέον δυο ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ είναι σημαντικό για την προώθηση καίριων ζητημάτων που μας αφορούν όπως το αγροτικό» σημείωσε ο κ. Ελευθερίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Νομαρχιακής Αιτωλ/νίας του κόμματος. Τέλος, η Ιωάννα Ρούση, Συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε σε δήλωσή της : «Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως η ευθύνη του πολίτη δεν σταματά στην κάλπη, συνεχίζεται μέσα από κοινωνικές διεκδικήσεις και δράσεις για ένα καθαρότερο περιβάλλον, για μια αξιοπρεπή ζωή. Γι' αυτό και στοχεύουμε στο να εκφράσουμε όλους αυτούς που επέλεξαν τη σιωπή και την αποχή από τις χθεσινές εκλογές, συναισθανόμενοι το βαρύ φορτίο ενός τέτοιου ρόλου. Η συμμετοχική δημοκρατία, βασική αρχή των Οικολόγων Πράσινων, δίνει άλλωστε στον καθένα την δυνατότητα να πάψει να είναι θεατής και να γίνει μέρος της ιστορίας της πολιτικής οικολογίας γράφοντας τη δική του παράγραφο.»dhmadama

 

ΖΕΦΗ ΔΗΜΑΔΑΜΑ, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ :

Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ σε πανελλήνιο επίπεδο, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά του Κινήματος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας

Οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 χαρακτηρίστηκαν από την καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και την καθολική πτώση του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικότερα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τόσο συγκριτικά με τον πανελλήνιο μέσο όρο του, όσο και σε σχέση με τη διαφορά του από τη ΝΔ.

Η σημαντική αυτή επιτυχία οφείλεται στην καθαρή στρατηγική του Προέδρου Γεωργίου Παπανδρέου για τη διακυβέρνηση της χώρας και την Ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία ενεργοποίησε τους αιτωλοακαρνάνες πολίτες αλλά και στη συστηματική και μεθοδική εργασία και συνεργασία των τοπικών στελεχών, από όποια θέση και αν έδρασαν.

Η μεγάλη ανταπόκριση και στήριξη του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες του νομού Αιτωλοακαρνανίας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη σε όλους μας  για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε η πενταετής κυβερνητική πολιτική στο νομό, η οποία υποβάθμισε δραστικά το ανθρώπινο δυναμικό και τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

            Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου επιβεβαίωσε την από καιρό διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού τόσο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελέσματος ήταν η καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου μας Γ. Α. Παπανδρέου, αλλά ταυτοχρόνως και η συντριπτική καταδίκη του κ. Καραμανλή και των πολιτικών της κυβέρνησής του. Ήταν ένα αποτέλεσμα όπου νικητές ήταν οι πολίτες της χώρας και ηττημένοι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής την τελευταία 5ετία.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας όπως πάντα έτσι και τώρα συμμετείχε σ΄ αυτή τη μεγάλη ανατροπή σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με τη ψήφο τους επιβράβευσαν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου μας Γ. Α. Παπανδρέου και στέλνουν το μήνυμα να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια όχι μόνο για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αλλαγή πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι Αιτωλοακαρνάνες και όλοι οι Έλληνες πολίτες, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η μόνη λύση των αδιεξόδων από την καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή, είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Όπως πάντα από το 1974 έτσι και τώρα, όλοι μαζί, αυτό το μήνυμα ελπίδας με αίσθημα ευθύνης, σχέδιο και moraiths-uanos-250όραμα, θα το πάμε μπροστά κάνοντάς το πλειοψηφικό ρεύμα, στις επόμενες εκλογές, φέρνοντας στη διακυβέρνηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου.

    

Θάνος Μωραΐτης: «Μεγάλη και καθαρή η νίκη του ΠΑΣΟΚ»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, είπε τα εξής:

«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου είναι καθαρή και μεγάλη. Οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης της ΝΔ. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα των πολιτών που ζητούν αλλαγή πορείας για την χώρα. Πρόκειται  - με εξαίρεση τις εκλογές του 1981 - για την μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά ανατροπή σε αποτέλεσμα δύο συνεχόμενων ομοειδών εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην Αιτωλοακαρνανία το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε επίσης μια καθαρή, μεγάλη νίκη. Μάλιστα, η διαφορά με τη ΝΔ στο Νομό υπερέβη την πανελλήνια, ενώ το ΠΑΣΟΚ νίκησε σε 26 από τους 29 Δήμους.

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας αλλά όχι στα ύψη που αποτυπώνει το Υπουργείο Εσωτερικών.  Αναμφίβολα, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και να αναλυθεί σε βάθος, με σοβαρότητα και διάθεση αυτοκριτικής από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Όμως, πρέπει να σεβαστούμε και τα πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες σε συνθήκες καύσωνα και έστειλαν ένα ισχυρότατο πολιτικό μήνυμα. Είναι οι πολίτες που  - κόντρα στα καθόλου αθώα κέντρα εξουσίας που διαφήμιζαν προκλητικά την αποχή - έδωσαν στην χώρα μας ένα ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία από τα μεγαλύτερα στην Ε.Ε των 27.

Χωρίς πανηγυρισμούς, εφησυχασμό και αλαζονεία συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για την νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα εντείνουμε την προσπάθειά μας να κτίσουμε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία που θα στηρίξει τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις της αυριανής, αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».dhmos-agrinioy-400

 braxorh-400iera-polh-mes-400

 

 

 

 uermo-ekloges-400

 koimhshs-ekloges

  myrtia

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...