Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

                                                                                                         

 foreas-1

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

 Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Hμέρας Περιβάλλοντος την Παρασκευή, 05-06-09, τον Φ.Δ. Λ.Μ. επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Π.Δ.Ε. κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Στην συνάντηση με το Δ.Σ. του Φορέα, αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις περιβαλλοντικές δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και ετέθησαν προβλήματα που η Περιφέρεια στα πλαίσια αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της μπορεί να επιλύσει.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Φ.Δ. Κοτυχίου -Στροφυλιάς κ. Δημήτρης Κατσαρός, του έτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος της Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της απαραίτητης συνεργασίας των φορέων της Περιφέρειας.

‘Για μας η έλευση του Γεν. Γραμματέα ΠΔΕ είχε ιδιαίτερη σημασία μια και ο Φ.Δ. γνωμοδοτεί σε κάθε περιβαλλοντική μελέτη στην Περιφέρεια και συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα. Ήταν μια ευκαιρία να τεθούν προβλήματα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου που άπτονται με αρμοδιότητες υπηρεσιών της Περιφέρειας και να υπάρξουν άμεσες λύσεις. Άλλωστε ο εορτασμός της Ημέρας Περιβάλλοντος αυτή τη διάσταση έχει, μέσα από διαβούλευση να υπάρχουν οι σωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις' τονίζει ο Πρόεδρος του Φορέα Δρ Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης.

Αναλύθηκε στον Γενικό Γραμματέα, ότι το  Δ.Σ. του Φορέα έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σειρά νέων δράσεων που στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής του Εθνικού Πάρκου.

Πρόσφατα, το Δ.Σ. του Φ.Δ. αποφάσισε , εισηγήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πέτυχε την ένταξη στο τεχνικό του δελτίο (ΕΠΠΕΡ) για χρηματοδότηση:

Α. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ D1, D2, D6 ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΡΓΩΝ  

Το υποέργο περιλαμβάνει την οριστική μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης και όλες τις λοιπές απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες (Τοπογραφικά, γεωτεχνικά, στατικά κλπ) των παρακάτω έργων:

1) Εργα διάχυσης νερών αποχέτευσης - αποστράγγισης αντλιοστασίου D1 και τάφρου ΤΙΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

2) Εργα επαναπλημμυρισμού σε περιοχές του Δέλτα Αχελώου. Α Φάση.

3) Έργα μεταφοράς αποχετευτικού - αποστραγγιστικού νερού περιοχής αντλιοστασίου D6 προς την περιοχή Αγ. Τριάδας, Αιτωλικού.

Β. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΔ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Η μελέτη αφορά στην οριστικοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και την εκπόνηση τευχών δημοπράτησης έργων με σκοπό στη βελτίωση της κυκλοφορίας των υδάτων στη λιμνοθάλασσα. Τα έργα που θα μελετηθούν σε επίπεδο οριστικής μελέτης αφορούν σε μικρές και απλές παρεμβάσεις για τις οποίες ήδη έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες Αποφάσεις Περιβαλλοντικών όρων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων και η Βελτίωση εφεδρικού συστήματος διάθεσης Λυμάτων του ΣΕΛ Αιτωλικού για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΕΛ και την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται σήμερα.

Προβλέπεται η διερεύνηση κατασκευής αγωγού μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων στην περιοχή της Φοινικιάς εναλλακτικά της περιοχής στη νησίδα Πόρου - Ντολμά.

Η ένταξη και η χρηματοδότηση των πιο πάνω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι προϊόν της συνεργασίας του Φ.Δ. με τους Δήμους του Εθνικού πάρκου, την Ν.Α. και τη Διεύθυνση εγγειοβελτιωτικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και με το πέρας της εκπόνησης των μελετών (τέλος 2009), θα είναι άμεση η χρηματοδότηση των έργων , που θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση σημαντικής περιοχής του Εθνικού πάρκου.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του προγράμματος,  κατά την υλοποίησή του υπήρξε αναμόρφωση του φυσικού με αντίστοιχη του οικονομικού αντικειμένου , πετυχαίνοντας την τελευταία τριετία αύξηση 195.87%.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Φ.Δ., Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Ι. Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Αιτωλικού κ. Νίκος Γαλάνης, τα μέλη του Δ.Σ. κκ. Αθ. Λύρος και Νίκος Φραγκούλης, οι σύμβουλοι του Γεν. Γραμματέα κκ. Γ. Πρεβεζάνος και Τερζής.

Την ίδια ημέρα τα στελέχη του Φορέα ( Ι. Σελιμάς, Ο. Μουτοπούλου, Σ. Ρούσση, Σ. Χρυσόπουλος, Α. Δράκου) με τον Δήμο Αιτωλικού, το Σωματείο  Αλιέων της περιοχής Αιτωλικού και την «Ανακύκλωση  ΕΠΕ»από κοινού προέβησαν σε καθαρισμό μέρους της παραλίας του Αιτωλικού από ελαστικά και άλλα αντικείμενα.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...