Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
«ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ» ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 aitoliko-380

Για «οικονομία», θυσία οι προστατευμένες περιοχές;
Άγνωστη η τύχη για τους Φορείς Διαχείρισης του νομού και ειδικότερα τον Φ.Δ. του Αμβρακικού.

Προβληματισμός στην περιοχή, ανακοίνωση από τους Πράσινους.

 

Μόλις πρόσφατες ήταν από το Αγρίνιο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Καραμανλής  είχε μιλήσει με έμφαση τότε για τη δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης, κάτι που επενέλαβε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προστασία της Βιοποικιλότητας - πέρα από το 2010» όπου τόνισε ότι: «στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013, διαθέτουμε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο πάνω από 4 δις ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.  Έχουμε συστήσει μέχρι στιγμής 27 Φορείς Διαχείρισης για περιοχές Νatura 2000 και έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
 Όμως, μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά στις 26 Μαΐου αποφάσισε «καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 επιχειρήσεων και υπηρεσιών του Δημοσίου», μεταξύ των οποίων και οι 29 Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) των Προστατευόμενων Περιοχών. Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας της Κυβέρνησης για «εξοικονόμηση δαπανών αλλά και εξορθολογισμό και απλοποίηση της λειτουργίας του Δημοσίου», οι 29 Φ.Δ. συγχωνεύονται σε 13, με γεωγραφικά κριτήρια, παρότι αφορούν σε ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας.ambrakikos

Χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης είναι αυτό που συμβαίνει στην Αιτωλ/νία και την Δυτική Ελλάδα και είναι άγνωστο εάν τελικά θα υπάρξει συγχώνευση των Φορέων σε Βοραϊκό-Στροφυλιά-Κοτύχι και λ/θ Μεσολογγίου - Αιτωλικού. Π.χ. εάν θα δημιουργηθεί ένας Φορέας μόνον για τις λιμνοθάλασσες, ενώ υπάρχει ζήτημα και με τον Αμβρακικό όπου εκεί ο Φορέας «αναφέρεται» σε δυο διαφορετικές Περιφέρειες, την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Δύσκολα, όπως είναι αντιληπτό μπορεί να λειτουργήσει ένας Φορέας με έδρα π.χ. την Πάτρα, που θα «ελέγχει» τα προβλήματα στην λιμνοθάλασσα. Πως θα λειτουργήσουν οι επιστημονικοί συνεργάτες, πως θα ελεγχθούν άμεσα προβλήματα ή καταγγελίες σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή; Από την άλλη είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και αυτό το σκεπτικό της κατάργησης και συγχώνευσης καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Τα μέλη των ΔΣ των Φορέων δεν αμείβονται, τα κτίρια τους είναι στη πλειοψηφία τους δημόσια και οι περισσότερες δράσεις του χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Οπότε τι είδους εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο μπορεί να προκύψει από αυτήν την απόφαση, που προφανώς αποτελεί ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να πείσει τους πολίτες πως περιορίζει το «σπάταλο κράτος»;

 

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Το θέμα προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανακοίνωση εκδόθηκε και από τους Οικολόγους Πράσινους, στην οποία και αναφέρεται:
 «Σε μία διοικητική περιφέρεια, αυτή του Β. Αιγαίου, δεν υπάρχει κανείς Φ.Δ.  ενώ σε άλλες τρεις οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα καθώς εκεί υπάρχει μόνο έναν  ΦΔ ανά περιφέρεια. Η μεγάλη «σφαγή» γίνdasos-strofiliasεται σε κάποιες περιφέρειες όπου συγχωνεύονται 4 ΦΔ με ετερόκλητα οικοσυστήματα και διαφορετικές ανάγκες προστασίας, όπως της Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Ηπείρου. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι γίνεται με τους φορείς που ανήκουν σε 2 διοικητικές περιφέρειες (Όλυμπος, Βίκος-Αώος, Αμβρακικός). Φυσικά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την έδρα των φορέων, το προσωπικό (συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους) και άλλες ...λεπτομέρειες που θα ξεκαθαριστούν μέσα στο... καλοκαίρι.
Η απόφασή της Διϋπουργικής είναι εξοργιστικά ανεξήγητη, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των Φορέων Διαχείρισης τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων δεν αμείβονται, οι Φορείς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με 1 ευρώ καθώς χρηματοδοτούνται αποκλειστικά μέχρι τώρα από τους πόρους του ΔΆ ΚΠΣ (ΕΠΠΕΡ) και η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μέχρι τουλάχιστον το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Και έρχεται σε μια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί προεκλογικά να μας πείσει ότι και αυτή έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η πράσινη πολιτική δεν είναι κάτι ξένο προς την πολιτική της.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε εγκληματική την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, που αφήνει στην τύχη τους ολόκληρα φυσικά οικοσυστήματα διεθνούς οικολογικής σημασίας και που επικαλείται την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Αν την πολιτική της διέκρινε μια έστω πράσινη νότα, θα ήξερε ότι η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής για την απασχόληση, την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και του περιορισμού των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Η υποβάθμιση αλλά και η απουσία διαχείρισης δεν στερεί τη χώρα μόνο από έναν μοναδικό πλούτο αλλά και από την υλική βάση για την αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στην περιφέρεια και την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας.
Με άλλα λόγια, η προστασία και διαχείριση των φυσικών προστατευόμενων περιοχών μπορεί να αποτελέσει λύση και όχι εμπόδιο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.»

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...