Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ

 

«Δεν πρέπει να ενοχοποιούνται Δήμοι που δεν έχουν καμιά ευθύνη»trixonida

 

Με αφορμή την προβληθείσα στις 6 Μαΐου 2009 εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τίτλο «Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ECO NEWS)» σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Η υποχρέωση για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, ανήκει στο Κράτος με βάση την υπ' αριθ. ΗΠ/50910/2727/03 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 1909 Β΄/22-12-03). Περαιτέρω υποχρεώσεις έχουν οι ιδιώτες, κύριοι, νομείς ή κάτοχοι του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα για την συγκέντρωση και τοποθέτησή τους σε κάδους (προσωρινή αποθήκευση) και βέβαια οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για την οργάνωση των μέσων προσωρινής αποθήκευσης (κάδων κ.λ.π.), συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις (Χ.Υ.Τ.Α. κ.λ.π.) της οικείας διαχειριστικής τους ενότητας. Οι λοιπές εργασίες διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων γίνονται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 1650/1986 και νεότερες διατάξεις.

Ως εκ τούτου στο βαθμό που εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α. κ.λ.π.) δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχει αρχίσει η λειτουργία τους η απόθεση των απορριμμάτων γίνεται στους υφιστάμενους ΧΑΔΑ, που δεν έχουν κλείσει με απόφαση του Γ.Γ. της αντίστοιχης Περιφέρειας.

Με βάση την υπ' αριθ. 9966/20-12-2005 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος με θέμα : «Έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας» ο νομός Αιτωλ/νιας διαιρείται σε τέσσερις (4) διαχειριστικές ενότητες στις οποίες αντιστοιχούν τέσσερις (4) Χ.Υ.Τ.Α. Έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν ο Χ.Υ.Τ.Α. Ναυπάκτου (1η διαχειριστική ενότητα) και ο Χ.Υ.Τ.Α. Μεσολογγίου (4η διαχειριστική ενότητα). Εκκρεμεί η κατασκευή και λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου (3η διαχειριστική ενότητα) και ολοκληρώνεται εντός του 2009 ο Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου (2η διαχειριστική ενότητα) ο οποίος αναμένεται να  λειτουργήσει εντός του έτους 2009.

Συνεπώς με την έναρξη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου, όλοι οι χώροι διάθεσης στερεών αποβλήτων που διατηρούν σήμερα οι Δήμοι της 2ης Γεωγραφικής ενότητας, μεταξύ αυτών και ο ΧΑΔΑ που αντιστοιχεί στο Δήμο Θεστιέων, θα κλείσουν και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποκατάστασής των.

Σημειωτέον ότι στο νομό Αιτωλ/νιας έχουν ήδη συσταθεί οι προβλεπόμενοι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦOΔΣΑ), ενώ με ευθύνη της ΤΕΔΚ ολοκληρώνονται οι μελέτες διαχείρισης αλλά και λειτουργίας και των τεσσάρων ΦΟΔΣΑ του Νομού..

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και θεωρούμε ότι μόνο συνολικά θα πρέπει να προσεγγίζουμε το πρόβλημα, διότι εστιάζοντας σε μια μόνο περιοχή δημιουργούνται εντυπώσεις και ενοχοποιείται ο ΟΤΑ που καμία ευθύνη δεν έχει για τον σχεδιασμό και τα απαραίτητα έργα, ενώ δεν αναδεικνύεται το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ο Δήμος Θεστιέων, τον οποίο αφορούσε το ρεπορτάζ, διατηρεί ένα μόνο χώρο διάθεσης απορριμμάτων, ο οποίος θα κλείσει και θα αποκατασταθεί αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας, έργο το οποίο ολοκληρώνεται και προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του εντός του 2009. 

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεστιέων έχοντας στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κατ' επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος ανήκει στους λίγους Δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας που υλοποιούν ήδη Προγράμματα Ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή                              

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...