Ιαν   Φεβρουάριος 2024   Μάρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

Στους Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες του Αγρινίου, από τον Δήμο.agrinio-1

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στον Άγιο Κων/νο.

    Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίου Κωνσταντίνου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων, αρχών και συλλόγων.

     Το μνημείο φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας γλύπτης κ. Θύμιος Πανουργιάς, του οποίου η πρόταση επιλέχθηκε μεταξύ άλλων ύστερα από τη διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού  και τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου,  στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης από τη Δημοτική αρχή.

   Σύμφωνα με τον κ. Πανουργιά:

     Οι τρεις παράλληλοι κύκλοι της βάσης του Μνημείου - σύμβολο των τριών μεγάλων ιστορικών περιόδων- μας παραπέμπουν στο στρογγυλό της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου, όπου η κεντρική φιγούρα της γυναίκας στο μέσο, θυμίζει την κορυφαία του χορού αρχαιοελληνικού δράματος.

    Με την κίνηση της, τις θέσεις των χεριών της το δέσιμο του μαντιλιού, αποτυπώνει τη θλίψη, την απελπισία, την απόγνωση  όλων αυτών των ανθρώπων που εξαναγκάζονται να αποχωριστούν τον βιόκοσμό τους, την περιουσία, τα υπάρχοντά τους.

     Με την απρόσμετρη δραματικότητα είναι εμποτισμένη η κύρια αυτή φιγούρα που φέρει επάνω της αποτυπωμένα σήματα-σύμβολα τοπικής και καταγωγικής ιδιαιτερότητας. Η Ζώνη π.χ. με ποντιακή εγκράφα, ενώ τα μικρασιάτικα υποδήματα, διαφορίζουν τη φιγούρα και την τοποθετούν στους τόπους του δράμagrinio-2ατος.

     Μεστή και ώριμη γυναίκα επωμίζεται το βάρος της συμφοράς, συγχρόνως όμως η ηλικία της προσδίδει ελπίδα στους δυστυχείς συμπάσχοντες για το μέλλον και το δρόμο προς τη σωτηρία.

     Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό και δύο γυναίκες πρόσφυγες την κυρία Μαρία Σιδηροπούλου (γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1916) και την κυρία Μελπομένη Ηλιοπούλου (γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1922), ως απόδοση της οφειλόμενης τιμής από το Δήμο Αγρινίου στους Μικρασιάτες και Πόντιους  πρόσφυγες.

     Ο κ. Μοσχολιός στην ομιλία του τόνισε ότι με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ο Δήμος Αγρινίου εκπληρώνει ένα μεγάλο χρέος σε όλους τους πρόσφυγες που χάθηκαν αλλά και σε όλους αυτούς που έζησαν στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στον Άγιο Κωνσταντίνο.

      «Η παρουσία μας σήμερα εδώ, μπροστά στο μνημείο του Πόντου και της Μικρασίας που εγκαινιάζουμε, είναι κατάθεση ψυχής στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνικού Πόντου και της Μικρασίας. Φανερώνει τη γνώση του χρέους μας απέναντι στην ιστορία και, ακόμη, την πίστη μας πως το δικαίωμα στη Μνήμη δεν πρέπει να χαθεί γιατί όποιος λησμονεί την ιστορία κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη του.

     Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο το οποίο θα πρέπει να θυμίζει στις νεότερες γενιές την ιστορία του τόπου μας, η οποία πρέπει να γραφτεί με πραγματικά στοιχεία και με αληθινές μνήμες.

    Ένα μνημείο που θα μας θυμίζει τον Μικρασιάτικο και Ποντιακό πολιτισμό και θα μας δημιουργεί την υποχρέωση να τον διατηρήσουμε άσβεστο και στις επόμενες γενιές.

   Ένα μνημείο το οποίο θα σηματοδοτεί τον αγώνα της κοινωνίας μας, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλες γενοκτονίες.

   Ένα μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στην ειρήνη και τη φιλία.

   Αλλά η φιλία δεν κατακτάται ούτε εμπεδώνεται εάν δεν γραφτεί η πραγματική ιστορία και δεν δικαιωθεί ο Ποντιακός ελληνισμός.

   Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο κ.Παναγιώτης Λεσγίδης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων  και η κυρία Κυριακή Ιωακειμίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Αιτωλ/νίας.

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ. Θάνος Μωραίτης, κα Σοφία Γιαννακά και κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Νομάρχης κ.Θύμιος Σώκος, ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού.     

       

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...