Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Το μπέρδεμα συνεχίζεται

xntzhgakhs

Για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών, ζητά από τις Ενώσεις να επιστρέψουν τις κρατήσεις, σύσκεψη συγκαλεί η ΠΑΣΕΓΕΣ για την Τρίτη, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο.

Με νέες δηλώσεις επανέρχεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το θέμα των κρατήσεων από τους αγρότες εισφορών για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Να θυμίσουμε πως το ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους αγρότες, μιας και περίμεναν την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, ότι δηλ. οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν θα πλήρωναν την παρακράτηση αυτή.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ και η αντιπολίτευση άσκησαν κριτική στο Υπουργείο, μιας και η διαδικασία για να γίνει αυτό, δεν είχε διασφαλιστεί. Όμως ο Υπουργός επανήλθε και μάλιστα... δριμύτερος προχθές, κάνοντας αυστηρές συστάσεις στις Ενώσεις, να σταματήσουν τις κρατήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και να επιστρέψουν όσες ήδη έχουν εισπράξει.

Όμως, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι καταστάσεις με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διανεμήθηκαν μόλις.... χθες, ενώ τα χρήματα για τη σχετική δαπάνη, καταβάλλονται... σήμερα. Οπότε εύλογα υπάρχει το ερώτημα, πως θα μπορούσε να ξεκινήσει  η διαδικασία, χωρίς λίστες αγροτών και χωρίς χρήματα...

 Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, επισημαίνει:

«Επειδή επιχειρείται, παρανόμως και αυθαιρέτως, από ορισμένους παράγοντες του αγροτικού χώρου η διαστρέβλωση της αλήθειας ως προς την είσπραξη αμοιβής από τις Ενώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων από τους  αγρότες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι:

Οφείλεται απόλυτη συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ως προς την συμφωνηθείσα διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, που δεν προβλέπει την καταβολή οιουδήποτε ποσού από τους αγρότες

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της πληρωμής προκαταβολών με ταμειακή διευκόλυνση στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής δήλωσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνονται τα ακόλουθα, στα οποία πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση όλων των πλευρών

1.     Με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης  των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσηςagrotes για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010  και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

2.Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. € για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία.

3.     Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν  άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ  στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. €.

4.     Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών  δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει.

5.     Από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα σταλεί στις 14/5/09 ονομαστικός κατάλογος-αρχείο δικαιούχων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και συνταξιούχων ΟΓΑ), που το εισόδημά τους προέρχεται από αγροτικές ασχολίες τουλάχιστον κατά 50%. Οι αγρότες αυτών των δύο περιπτώσεων  δεν πρέπει να πληρώνουν αμοιβή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ευνόητο τυγχάνει ότι όσοι κατέβαλαν την σχετική δαπάνη πρέπει να τους επιστραφεί αφού μέχρι 15/5/2009 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών μέσω Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Άλλωστε τούτο προβλέπεται σαφώς από την Σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο της  ΠΑΣΕΓΕΣ.

 Τέλος,  επισημαίνουμε ότι όσα ισχυρίζονται κάποιοι κύκλοι ότι αυτά που ανακοινώθηκαν δεν θα τηρηθούν και ότι υπάρχει επισφάλεια για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σχέση με την επιλεγείσα διαδικασία, αποτελούν σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας και εντάσσονται σε πολιτικά παιχνίδια με κομματικές σκοπιμότητες ενόψει των Ευρωεκλογών.  Αυτοί που νοιάζονται για τους αγρότες  το αποδεικνύουν εμπράκτως με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας μας το γνωρίζει.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Στο μεταξύ, η  ΠΑΣΕΓΕΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών και καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους προέδρους και διευθυντές όλων των Ενώσεων την Τρίτη 19.5.2009, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο President, στις 10:30 π.μ.

Στη σύσκεψη αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ιδιαιτέρως τον υπουργό κ. Χατζηγάκη ώστε σε μια δημοκρατική διαδικασία να ακούσει ο ίδιος τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και να δώσει τις απαιτούμενες πλέον εξηγήσεις και κατευθύνσεις.

Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την προχθεσινή του έκτακτη συνεδρίαση και  αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των εξελίξεων, αποφάσισε να μη συνεχίσει την ανταλλαγή ανακοινώσεων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μείνει προσηλωμένο στην ανάγκη εύρεσης λύσης για το καλό όλων των αγροτών που αγωνιούν για το μέλλον των επιδοτήσεών τους.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...