Μάρ   Απρίλιος 2025   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Julianna Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1031
mod_vvisit_counterΧθές1632
mod_vvisit_counterAll8826464
°F | °C
invalid location provided
ΚΕΝΤΡΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Σπουδαία πρόταση του μεγάλου Αγρινιώτη γλύπτη Θόδωροdhmotiko-2

Ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το κέντρο θα στεγαστεί σε οικόπεδο του γλύπτη

Κέντρο για την τέχνη της γλυπτικής για το Αγρίνιο, μπορεί να καταστεί το Αγρίνιο, μετά την κατάθεση της πρότασης του μεγάλου Αγρινιώτη γλύπτη Θόδωρου για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών για την σύγχρονη γλυπτική και το περιβάλλον στον δήμο.

Η σχετική πρόταση του καλλιτέχνη, παρουσιάστηκε προχθές, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Συγκεκριμένα και αφού είχε προηγηθεί για έναν χρόνο η συνεννόηση του δημάρχου με τον γλύπτη για το θέμα, μετά από εισήγηση του  κ. Παύλου Μοσχολιού το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του γλύπτη Θόδωρου για την δημιουργία «Κέντρου Μελετών - Σύγχρονη Γλυπτική και Περιβάλλον στο Αγρίνιο», σε οικόπεδο που θα δωρίσει ο καλλιτέχνης στο Δήμο στη θέση Ρουπακιά.

    Έτσι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα ενός μεγαλόπνοου οράματος για πολιτισμική αναβάθμιση της πόλης του Αγρινίου, γεγονός που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής.

    Η ίδρυση του Κέντρου Μελετών θα σηματοδοτήσει αυτόματα και την καταγραφή της πόλης του Αγρινίου στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας, κάνοντας την σημείο αναφοράς και πόλο έλξης. 

    Σύμφωνα με την πρόταση του γλύπτη Θόδωρου, σκοπός του κέντρου, στο οποίο θα συγκεντρωθεί σχεδόν το σύνολο των έργων του καλλιτέχνη, είναι η μελέτη και η έρευνα της Γλυπτικής Τέχνης ως πολιτισμική δραστηριότητα στα πλαίσια του Σύγχρονου Πολιτισμού σε σχέση με το περιβάλλον, φυσικό και τεχνητό, όπου η σύγχρονη τέχνη εννοείται ως καταλdhmotiko-3ύτης για την ποιότητα του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής.

    Επίσης παράλληλος σκοπός είναι η ανάδειξη το έργου των καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής που ερευνούν και εργάζονται για τους ίδιους στόχους.

     Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην εισήγησή του αφού ευχαρίστησε τον γλύπτη Θόδωρο για την ειλικρινή όπως είπε συνεργασία που είχαν το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Κέντρου Μελετών γλυπτικής στην πόλη μας.

      «Η πρόταση του γλύπτη Θόδωρου για την ίδρυση Κέντρου Μελετών γλυπτικής αφορά μια καινοτόμα δράση για την πόλη και η κεντρική της ιδέα βασίζεται στο έργο και την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, το έργο του οποίου ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας.

      Ο Θόδωρος είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έχει κάνει γνωστό το Αγρίνιο σε όλο τον κόσμο με το έργο του.

     Το Κέντρο Μελετών θα είναι ένας δυναμικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ερευνητικό περιεχόμενο, γεγονός που θα αναβαθμίσει συνολικά το πνευματικό πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό γίγνεσθαι της πdhmotiko-1όλης και της ευρύτερης περιοχής.»

     Ο γλύπτης Θόδωρος στην τοποθέτηση του υποστήριξε πως πρέπει να γίνει ουσιαστική εκτίμηση και να διερευνηθεί ο τρόπος ενσωμάτωσης στην κοινωνία του Αγρινίου μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για Κέντρο Μελετών που φιλοδοξεί να λειτουργήσει στον ευρύτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του πολιτισμού.

     «Γι' αυτό θεωρώ απαραίτητη τη διερεύνηση της πρότασης, σε όλες τις διαστάσεις, την κοινωνική, την οικονομική και τελικά την πολιτική, από όλους τους παράγοντες του Δήμου Αγρινίου, ώστε οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να προκύψουν μετά από κατανόηση όλων των πλευρών, για το καλό της πόλης.»

    Οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Ρούσσης και Βασίλης Νικάκης επισήμαναν τη σπουδαιότητα του Κέντρου Μελετών που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού θα δημιουργηθεί στη γενέθλια πόλη του γλύπτη Θόδωρου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσης, απευθυνόμενος στον γλύπτη είπε: «Σας θεωρούμε σαν πρόδρομο μιας προσπάθειας που θα βγάλει το Αγρίνιο από την ιδιότυπη πολιτιστική απομόνωση. Μακάρι αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει και την απαρχή ενός προβληματισμού και για άλλους πνευματικούς μας ανθρώπους. Εύχομαι να μπουν γερά θεμέλια στο εγχείρημα αυτό»

Ο κ. Νικάκης τόνισε πως η ΔΑΣ «...στην εποχή της υποκουλτούρας  που κυριαρχεί παντού, εμείς στηρίζουμε την πρωτοβουλία του καταξιωμένου συμπολίτη μας, γιατί καιρός είναι να δημιουργεί πολιτιστικές ανατάσεις και αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία.»

    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Βαΐνάς ο οποίος στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Είμαστε τυχεροί γιατί ένα τέκνο αυτής της πόλης μεγαλούργησε σε όλο τον κόσμο τιμώντας το Αγρίνιο και ακόμα πιο τυχεροί είμαστε σήμερα με την πρόταση που κάνει ο Θόδωρος να δημιουργηθεί το Κέντρο Μελετών Γλυπτικής.»

   Πέραν της αποδοχής της πρότασης του γλύπτη Θόδωρου για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες καθώς και στην τροποποίηση και ανασύνταξη του σχεδίου πόλης Αγρινίου στο Ο.Τ.  Γ1249 που βρίσκεται το οικόπεδο που παραχωρεί ο γλύπτης, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο θα αναπτυχθεί το Κέντρο Μελετών. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΘΟΔΩΡΟΥ

Θέμα: Ίδρυση Κέντρου Μελετών - Σύγχρονη Γλυπτική & Περιβάλλον

    Αγαπητέ Παύλο,

 Μετά από την θετική ανταπόκριση των συμπολιτών στην πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου και του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου, για την παρουσίαση της ομιλίας ΤΕΧΝΗ - ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, πριν ένα χρόνο, στο Παπαστράτειο Μέγαρο, αισθάνθηκα την ανάγκη να σου εκμυστηρευτώ τη κρυφή μου επιθυμία για κάποια δημιουργική επανασύνδεσή με τη γενέθλια πόλη, εφόσον υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες.

 Η συγκυρία μιας οικογενειακής κληρονομιάς οικοπέδου στη θέση Ρουπακιά, αποτέλεσε την αφετηρία για να καλλιεργηθεί η κρυφή επιθυμία μου και να θεμελιωθεί το όνειρό μου για Κέντρο Μελετών για τη Σύγχρονη Γλυπτική & το Περιβάλλον.

     Η θετική καταρχήν αντιμετώπιση από μέρους σου της πρότασης για ίδρυση στο Αγρίνιο Κέντρου Μελετών - Σύγχρονη Γλυπτική &  Περιβάλλον, εξελίχτηκε σε ένα προσχέδιο καταστατικού με τη συμμετοχή και τη συμβουλή άλλων φορέων πολιτισμού, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και άλλοι παράγοντες της Τέχνης και του Πολιτισμού. 

     Έτσι στη συνάντησή μας, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009, συμφωνήσαμε να στείλω τη συνημμένη πρόταση για το Κέντρο Μελετών σαν πλαίσιο της εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου

      Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι για φιλόδοξα σχέδια, πιστεύω πως θα γίνει ουσιαστική εκτίμηση και θα διερευνηθεί ο τρόπος ενσωμάτωσης στην κοινωνία του Αγρινίου, μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, για Κέντρο Μελετών που φιλοδοξεί να λειτουργήσει στον ευρύτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του πολιτισμού, πέρα από στενά τοπικιστικά όρια και σκοπιμότητες, με κριτήρια αναβάθμισης της γνήσιας πολιτισμικής παράδοσης στις σύγχρονες ιστορικές προκλήσεις.

Γι΄ αυτό θεωρώ απαραίτητη τη διερεύνηση της πρότασης, σε όλες τις διαστάσεις, την κοινωνική, την οικονομική και τελικά την πολιτική, από όλους τους παράγοντες του Δήμου Αγρινίου, ώστε οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να προκύψουν μετά από κατανόηση όλων των πλευρών, για το καλό της πόλης..

Η ίδρυση τέτοιου Κέντρου Μελετών πρέπει να θεωρηθεί ως συμπληρωματικός παράγοντας με τους άλλους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς της περιοχής, σε μια ευρύτερη προοπτική του τόπου, στα πλαίσια της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Έτσι μόνο μπορεί να σταθεί και να λειτουργήσει θετικά για τον τόπο μια τέτοια πρωτοβουλία. Διαφορετικά, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία - κάτι που φυσικά δεν θα τιμά εμένα, ούτε θα προσφέρει θετικό έργο στην πόλη. 

Μόνο με σταράτα λόγια και καθαρές αποφάσεις μπορεί να μπουν γερά θεμέλια σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα πολιτισμού.

                                                                                                 Χαιρετώ με εκτίμηση

                                                                                              Θόδωρος, γλύπτης

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Σκέφτομαι από καιρό και προγραμματίζω να συγκεντρώσω το έργο μου, με όλες τις ερευνητικές διαστάσεις του, σε έναν χώρο για να μην σκορπιστεί όταν κλείσω τα μάτια μου.

Επιθυμία μου, εφόσον είναι εφικτό, ο χώρος αυτός να δημιουργηθεί στη γενέτειρά μου, στο Αγρίνιο, σαν ένα χρέος προς τον τόπο όπου διαμόρφωσα τις βάσεις των αξιών που υπηρέτησα μέσα από την Τέχνη, την οποία επέλεξα για να εκφραστώ - τη Γλυπτική.

Μια τέχνη που έχει βαθιές ρίζες στον πολιτισμό του τόπου μας, αλλά και πολλά προβλήματα κατανόησης στη εποχή μας.

Ο χώρος του Κέντρου Μελετών προβλέπεται να περιλαμβάνει:

  • Γλυπτά έργα
  • Γλυπτικές εγκαταστάσεις,
  • Σχέδια και χαρακτικά,
  • Έργα μου σε δίσκους βινυλίου και DVD,
  • Τμήμα βιβλιοθήκης για μελέτη & έρευνα,
  • Εργαστήριο γλυπτικής έρευνας. .

    Όπως και τα αρχεία μου με:

  • Φωτογραφίες έργων και εκδηλώσεων,
  • Κείμενα μου σε βιβλία, σε περιοδικά και εφημερίδες, όπως και κείμενα σε σημειώσεις.
  • Κείμενα από άλλους ειδικούς, τα οποία έχουν γραφεί για το έργο μου ανά τον κόσμο σε βιβλία, σε καταλόγους εκθέσεων και σε άλλες δημοσιεύσεις.
  • Συναφής αλληλογραφία, και,
  • Τη Βιβλιοθήκη μου με βιβλία τέχνης, με CD και DVD.                   

Επίσης επιθυμώ, σε αυτόν τον χώρο, όσο είμαι ζωντανός, να μπορώ να μένω κάποια περίοδο του χρόνου για να εργάζομαι, ώστε να οργανώσω όλα τα στοιχεία του αρχείου και τη λειτουργία του Κέντρου.

 Αυτός ο χώρος δεν χρειάζεται να έχει μουσειακό χαρακτήρα με την παραδοσιακή έννοια, καθώς σκέφτομαι να λειτουργεί περισσότερο ως Κέντρο Μελετών για την Έρευνα της Σύγχρονης Γλυπτικής στο Αστικό Περιβάλλον - τομέας στον οποίο είχα και έχω ασχοληθεί ερευνητικά ως γλύπτης και ως καθηγητής Πλαστικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.  

Σκοπός το Κέντρου είναι η μελέτη και η έρευνα της Γλυπτικής Τέχνης, ως πολιτισμικής δραστηριότητας στα πλαίσια του Σύγχρονου Πολιτισμού, σε σχέση με το περιβάλλον, φυσικό και  τεχνητό - όπου η Σύγχρονη Τέχνη εννοείται ως καταλύτης για την ποιότητα του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής.

Επίσης παράλληλος σκοπός είναι η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής που ερευνούν και εργάζονται για τους ίδιους στόχους.

Η μελέτη των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών που συνετέλεσαν ώστε να αναδειχτούν από την περιοχή, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πλειάδα καλλιτεχνών, ιδιαίτερα γλύπτες.

  Μια τέτοια λειτουργία έχει μεγαλύτερη σημασία για μια σύγχρονη πολιτισμική πολιτική της Δημοτικής Αρχής της πόλης του Αγρινίου, από οποιοδήποτε Μουσείο παραδοσιακής μορφής, καθώς θα έχει ευρύτερο ερευνητικό χαρακτήρα σε πανελλαδική και διεθνή εμβέλεια. 

  Σε αυτή την προοπτική νομίζω πως έχει περισσότερη σημασία ο χώρος να είναι λειτουργικός με υπαίθριο τμήμα, καθώς θα βρίσκεται στο οικόπεδο που κληρονόμησα, στην περιφέρεια του Αγρινίου κοντά στο Πανεπιστήμιο, σε περιοχή υπό ανάπτυξη.

Η σκέψη να διαθέσω το οικόπεδο που κληρονόμησα, όπως και το έργο μου, νομίζω πως διευκολύνει την προοπτική, καθώς η Δημοτική αρχή θα μπορεί να σταθεί αρωγός στην ουσιαστική συμπαράσταση για το κτίσιμο, τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του Κέντρου.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου θα σηματοδοτεί τις αξίες του Κέντρου ως προς το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, με την εγκατάσταση εναλλακτικών και ήπιων μορφών ενέργειας.

 Νομίζω πως θα τιμά την πόλη του Αγρινίου να αποτελέσει κέντρο του σύγχρονου  προβληματισμού για το περιβάλλον, με παράλληλες επιστημονικές, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικές δραστηριότητες και με δυνατότητες αξιοποίησης Ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων.

 Σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες θα μπορεί να λειτουργεί σταδιακά:

  • Με ελάχιστα έξοδα ως χώρος έκθεσης και αποθήκευσης του Αρχείου, χωρίς μόνιμο προσωπικό, με δυνατότητα πρόσβασης μόνο σε ειδικούς μελετητές.
  • Με ελάχιστο προσωπικό ως χώρος επίσκεψης μόνο μερικές μέρες της βδομάδας ή του μήνα, καθώς όλα τα στοιχεία του αρχείου δεν είναι δυνατόν να εκτεθούν για το κοινό. Όσα δεν θα εκτεθούν, θα είναι μόνο διαθέσιμα για έρευνα και μελέτη από τους ειδικού      

Στην ιδρυτική πράξη του σχετικού Ιδρύματος, το οποίο θα συσταθεί μετά την ρυμοτομική τακτοποίηση του χώρου, θα καταγραφεί ρητά πως, μετά το θάνατό του ιδρυτή, θα μείνει στο Δήμο Αγρινίου, με ορισμένες προϋποθέσεις ως προς τη διαχείριση των έργων και του αρχείου.

Τα επιμέρους ζητήματα θα μελετηθούν σταδιακά και με τους άλλους πολιτισμικούς φορείς, όπως Μουσεία και Πανεπιστήμια, εφόσον υπάρξει η πρώτη πολιτική απόφαση και η βούληση του Δήμου Αγρινίου για ένα τέτοιο εγχείρημα.

 Πιστεύω πως η επανένταξη στην πόλη όπου γεννήθηκα και ανδρώθηκα έχει μεγαλύτερη σημασία εφόσον εμπεριέχει τις αξίες που χαρακτηρίζουν το έργο και την πορεία της ζωής μου, από όποια άλλη τιμητική αναγνώριση με λόγια.    

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...