Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ
Εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα έχουν καταμετρηθεί μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Κάποια από αυτά αποτελούν «μεταλλάξεις» των γνωστών πελάδων, που χρησιμοποιούνταν επί σειρά ετών από τους αλιείς της περιοχής, ενώ άλλα είναι νεόκτιστες παραθεριστικές κατοικίες που αν και έχουν κατασκευαστεί παράνομα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου, έχουν αποκτήσει φως και νερό. Το θέμα αναδεικνύει επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού Νίκος Αναγνόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της ψήφισης της ρύθμισης για αυθαίρετα, με την οποία ζητά «να τεθεί επιτέλους τέρμα στην καταστροφική αυτή δραστηριότητα, που για χρόνια συνεχίζεται με την ανοχή της πολιτείας». Το υπουργείο δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στον φορέα διαχείρισης ωστόσο διαβεβαιώνει μέσω της RealPlanet ότι τα αυθαίρετα κτίσματα της λιμνοθάλασσας δεν προβλέπεται να «τακτοποιηθούν» καθώς δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας και θα ισχύσει και γι' αυτά «ό,τι ορίζει ο νόμος». Από την πλευρά του, ο Ν. Αναγνόπουλος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων και εξηγεί ότι ανέλαβε ο ίδιος την καταγραφή τους -και μάλιστα ανά περιοχή- καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κάνουν τη δουλειά τους. «Κάθε μέρα ξεπηδούν καινούργια αυθαίρετα μέσα στο εθνικό πάρκο», λέει χαρακτηριστικά. «Συνολικά έχουμε καταγράφει 930, από τα οποία τα 237 είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης». Διευκρινίζει, πάντως ότι το 5%-10% των παράνομων κτισμάτων δεν είναι προσβάσιμα, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής της πυκνής βλάστησης και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Επιπλέον, κάποια είναι περιφραγμένα.
Καταπατήσεις Η καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Τουρλίδας και νήσου Τουρλίδας ξεκίνησε στη δεκαετία του ‘60, με την κατασκευή ξύλινων χτισμάτων -τύπου πελάδας- από ιδιώτες που χρησιμοποιούνταν κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες. Μέχρι το 1990 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου εκμίσθωνε αυθαίρετες Πελάδες σε παραθεριστές ενώ τους βοηθούσε να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Αντίστοιχες διευκολύνσεις φαίνεται ότι έκανε και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ), η οποία στο διάστημα 1994-1999 πραγματοποίησε 90 συνδέσεις στην περιοχή. Οι πελάδες ήταν στο παρελθόν ξύλινες πασσαλόπηκτες καλύβες που κατασκευαστήκαν από τους ψαράδες και χρησιμοποιούνταν κατά την αλιευτική περίοδο για την αποθήκευση των εργαλείων τους το δέσιμο της βάρκας τους κ.λπ. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποια από αυτά τα κτίσματα είναι πελάδες και ποια όχι, μέσα από την αποτύπωση που έγινε το 1983- 84», επισημαίνει ο Ν. Αναγνόπουλος «Και πρέπει να αποφασιστεί ποιες θα χαρακτηριστούν παραδοσιακές και ίσως να βρεθεί τρόπος που θα εκσυγχρονιστούν-ακόμα και να επιδοτηθούν-έτσι ώστε ο δήμος να μπορέσει να τις αξιοποιήσει ως παραδοσιακά τουριστικά καταλύματα».
Ο επιθεωρητές Καταγραφή των παράνομων κτισμάτων μέσα στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου -Αιτωλικού, πάντως είχε κάνει στο παρελθόν και το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στη σχετική έκθεση που παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στον εισαγγελέα, τον Ιούνιο του 2009, οι επιθεωρητές διαπίστωναν ότι «ο αριθμός των αυθαίρετων κτισμάτων εντός των δημοσίων εκτάσεων είναι μεγάλος ώστε πλέον να γίνεται λόγος για οικισμούς». Τα κτίσματα, σημειώνεται στην έκθεση, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραθεριστικές κατοικίες ιδιωτών και όχι παραδοσιακοί ξύλινοι οικίσκοι πελάδες. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν τα μέτρα προστασίας των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού,απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, μόνιμη και προσωρινή. Οι επιθεωρητές επέρριπταν ευθύνες για την κατάσταση, με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες μάλιστα, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κτηματική Υπηρεσία του νομού Αιτωλοακαρνανίας Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Πολεοδομίας της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας ΔΕΗ Μεσολογγίου, ΔΕΥΑΜ και δήμους Μεσολογγίου και Οινιάδων), από τους οποίους και ζητούσαν την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος. «Από λόγια είμαι χορτασμένος έργα δεν βλέπω», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου - Αιτωλικού και ζητά την παρέμβαση και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Καθεστώς προστασίας Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας και η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου. Αποτελείται από ένα σύστημα έξι λιμνοθαλασσών, που είναι σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους και παρουσιάζουν διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Υγρότοπων Διεθνούς Σημασίας Ramsar, αποτελεί περιοχή Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (SΡΑ) και τόπο Κοινοτικές Σημασίας βάσει της οδηγίας 92/43, ενώ έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Νatura 2000.
O χάρτης των αυθαιρέτων
Τουρλίδα : 51 κτίσματα, τα 49 με σύνδεση ΔΕΗ και ΔΕΥΑΜ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσολογγίου). Νησί Τουρλίδας : 190 κτίσματα. Από αυτά, σύνδεση με ΔΕΥΑΜ έχουν τα 105, ενώ σύνδεση με ΔΕΗ έχουν τα κτίσματα που βρίσκονται στο μπροστινό τμήμα της νήσου (περιοχή Απόλυτης Προστασίας, Προστασίας της Φύσης και Προστατευόμενη Περιοχή). Κάτω Κλείσοβα (μέτωπο): 132 κτίσματα, εκ των οποίων τα 83 έχουν σύνδεση με ΔΕΥΑΜ. Λούρος: 291 κτίσματα, μη συνδεδεμένα. Διόνι: 215 αυθαίρετα, χωρίς σύνδεση. Βαμβακούλα: 51 κτίσματα, χωρίς σύνδεση.
Aναδημοσίευση από τη Real News |