°F | °C
invalid location provided
«ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντροto-boyno

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ
THE MOUNTAIN IN FRONT

Κοινωνική, δραματική
Διάρκεια: 102'
Διανομή: Νεανικό Πλάνο

Χορηγός: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας (2008)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ντούρος

Σενάριο: Γιάννης Τσίρος
Δ/ντης Φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Σκηνογραφία: Αθανάσιος Βαλαώρας
Μουσική: Dasho Kurti
Ήχος: Κωνσταντίνος Κίττου
Μοντάζ: Κων/νος Ιορδανίδης
Ενδυματολόγος: Αγγελική Σταματοπούλου
Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη

 
Ηθοποιοί:
Γεννάδιος Πάτσης, Γιώργος Μωρόγιαννης, Καραφίλ Σένα, Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Τριπαρόλης, Κώστας Καζανάς, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Ουρανία Μπασλή, Μαίρη Μαυρομάτη, Μιρέλλα Κόντι, Νίκος Γκεσούλης, Άννα Πορφύρη, Δημήτρης Πατσής, Ζωή Πανταζή, και ο μικρός (7χρονος) Σταύρος Ράντας

 

"Μια ταινία για την ξενοφοβία, τον αλληλοσεβασμό και την ανθρώπινη επικοινωνία. Επικοινωνία που χάνεται, καθώς ο φόβος του ξένου, του αλλόθρησκου και του διαφορετικού, δε μας επιτρέπει μια βαθύτερη πολιτισμική επαφή και δια- θρησκευτική προσέγγιση, που θα μας βοηθούσαν στην αποδοχή του άλλου, ως ισάξιου και όχι ως κατώτερου..."

Η ταινία...
Είναι Μεγάλο Σάββατο. Το φορτηγάκι μεταφοράς πυροτεχνημάτων, μιας ομάδας Αθηναίων, μένει από βλάβη σε ένα ορεινό οικισμό. Ο Αλβανός Λουάν, εργαζόμενος σε στάνη της περιοχής, στην προσπάθεια του να αγοράσει μια ρουκέτα στον 7χρονο γιο του, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, αναζωπυρώνοντας μια παλαιότερη έχθρα. Ο ντόπιος κτηνοτρόφος Θύμιος δεν ανέχεται να βλέπει τον αλλόθρησκο να προσεύχεται στα βοσκοτόπια που ο ίδιος μεγάλωσε. Τον προσβάλει, τον ταπεινώνει μπροστά στο παιδί του και τους πυροτεχνουργούς. Τον διώχνει από τον οικισμό.
Ο Λουάν φεύγει. Μέσα του όμως ξυπνά η οργή. Επιστρέφει και ζητά να αγοράσει όλα τα πυροτεχνήματα. Ο Θύμιος όμως διαφωνεί. Δεν ανέχεται την προσβολή ενός Μουσουλμάνου να ρίξει πυροτεχνήματα στην Ανάσταση.
Η νύχτα καταλήγει σε ένα δράμα και η Κυριακή του Πάσχα σε μια τραγωδία.

Στο Αρχοντοχώρι και στα Βλυζιανά, του πρώην δήμου Αλυζίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας του Βασίλη Ντούρου με τίτλο "Το βουνό μπροστά".

Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Γιάννη Τσίρο. Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται πανανθρώπινα θέματα, όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Ο τίτλος είναι αλληγορικός και υποδηλώνει το "βουνό" που ορθώνεται ανάμεσα στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο Βασίλη Ντούρος για την ταινία:
"Το βουνό μπροστά" είναι μια ταινία για την ανθρώπινη επικοινωνία και τον αλληλοσεβασμό. Επικοινωνία που χάνεται, καθώς ο φόβος του ξένου, του αλλόθρησκου και του διαφορετικού φέρνει στην ιστορία μας τη σύγκρουση μεταξύ του Λουάν και του Θύμιου.
Η ιστορία καταλήγει σε δράμα. Θύμα της ο Χάρης. Παιδί μεταναστών. Χριστιανός και Μουσουλμάνος μαζί.
Η ταινία προσφέρει υλικό για σκέψη και προβληματισμούς, προσφέροντας τη δυνατότητα να συγκινηθούμε και να σκεφτούμε καλύτερους δρόμους για τη βελτίωση της συνύπαρξης και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Ο Βασίλη Ντούρος
Γεννήθηκε στην Ανθούσα Μεσσηνίας. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Ναυπηγική για τον κινηματογράφο. Εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης από το 1980. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και αρκετές σειρές στην ελληνική τηλεόραση.

Φιλμογραφία και Διακρίσεις:

1980: Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ, έγχρωμη, 20'
1987: ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ, έγχρωμη, 18'
       -- Κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ
1988:Ο ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, έγχρωμη, 20'
       -- Βραβείο καλύτερης ποιητικής ταινίας
       -- Πρώτο κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ
2000: ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ, έγχρωμη, 92'
        -- Πρώτο βραβείο εικαστικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας το 2002
       -- Πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας και βραβείο UNESCO στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Καΐρου το 2003
       -- Βραβείο μουσικής στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
       -- Βραβείο κοινού στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
2008: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ, έγχρωμη, 102'. Βραβείο του Αργυρού Ιππότη (Μόσχα)

ΚΥΡΙΑΚΗ  06-02-11  ΩΡΕΣ: 7-9 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ  07-02-11  ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.

www.cinemes.gr