ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ |
Στη δικαιοσύνη Καθαρίστριες στο Γ.Ν. Αγρινίου κατά εταιρίας καθαρισμού, για πλαστογραφία και απάτη. Δεν ήξερε τίποτε η διοίκηση του νοσοκομείου, που συνεχίζει να συνεργάζεται με την συγκεκριμένη εταιρία, κάνοντας τώρα αλλαγές στους όρους της σχετικής σύμβασης, για την προστασία των εργαζομένων. Ερώτηση από το ΚΚΕ Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν μετά τις καταγγελίες που έγιναν κατά της εταιρίας καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Γ.Ν. Αγρινίου. Οι καταγγελίες των τεσσάρων εργαζομένων είναι βαρύτατες και ουσιαστικά αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο υποβάλλονται πολλές εργαζόμενες γυναίκες (και από ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού) αναζητώντας ένα μεροκάματο. Μόνον που στην συγκεκριμένη περίπτωση κάποιες από αυτές τις γυναίκες είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν, όπως λένε την εκμετάλλευσή τους, από την συγκεκριμένη εταιρία. Τις περισσότερε Και όπως έγινε και στην Αθήνα με την συνδικαλίστρια του σωματείου καθαριστριών Κ. Κούνεβα, σε μερικές περιπτώσεις η σιωπή επιβάλλεται ακόμη και με δολοφονικές ενέργειες... Στο Αγρίνιο, σύμφωνα με την σχετική μήνυση που έχει κατατεθεί, στις εργαζόμενες δόθηκαν βεβαιώσεις αποδοχών από την εταιρία ή τις εταιρίες που είχαν αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, με ποσά που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα έλαβαν αποδείξεις ότι τους καταβλήθηκαν 900 ή 800 ευρώ, ενώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς γίνονταν καταθέσεις ποσών που δεν ξεπερνούσαν τα 250 με 300 ευρώ. Για του λόγου το αληθές, οι εργαζόμενες προσκόμισαν στη δικαιοσύνη αντίγραφα των βεβαιώσεων αποδοχών καθώς και των ποσών που κατατίθεντο στους λογαριασμούς τους για να αποδείξουν την απάτη που έγινε σε βάρος τους, όπως και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, όπως υποστηρίζουν. Μάλιστα καταγγέλλουν πως οι υπογραφές που παρουσιάζονται ως δικές τους στις βεβαιώσεις, δεν είναι οι δικές τους αλλά πλαστές, που έχουν μπει από κάποιόν άγνωστο. Μία από τις καταγγελίες που.. βγάζει μάτι είναι αυτή που γίνεται από εργαζόμενη που αν και απολυμένη τον Δεκέμβριο του 2008, παρουσιάζεται να έχει λάβει τον ίδιο μήνα... 1000 ευρώ! Η υπόθεση εκδικάστηκε και αναμένεται η έκδοση της απόφασης και σε λίγες μέρες θα υπάρξει και δεύτερο δικαστήριο, για τα εργατικά. Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με το θέμα. Η απάτη που καταγγέλλεται κατ'αρχήν δεν αφορά μόνον στην πλαστογραφία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και του Δημόσιου με το οποίο υπέγραψε την σχετική σύμβαση η εταιρία και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή μιας και οι επίμαχες αποδείξεις θεωρούνται δαπάνες της εταιρίας, που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά της. Άγνωστο και διερευνητέο επίσης από τις δικαστικές αρχές είναι ακόμη το εάν οι δυο πρώτες εταιρίες που υποκατέστησε η μηνυόμενη εταιρία, το διάστημα του Αυγούστου 2006 έως τον Οκτώβριο του 2008, έπρατταν το ίδιο που καταγγέλλεται και τώρα μιας και αυτό το διάστημα οι εργαζόμενες δεν ελάμβαναν βεβαιώσεις αποδοχών, όπως λένε.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ; Ερωτηματικά ακόμη υπάρχουν σχετικά με την αδυναμία της διοίκησης του νοσοκομείου να ελέγξει την κατάσταση. Για παράδειγμα, όπως λέει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γρηγορόπουλος, οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί δεν προέβλεπαν τον έλεγχο από την πλευρά του νοσοκομείου για το εάν τηρούνται οι όροι για την αμοιβή των καθαριστριών. Έτσι, χωρίς τον έλεγχο αυτόν, οι εργαζόμενες μπροστά και στην τεράστια ανάγκη που υπάρχει για ένα μεροκάματο, ουσιαστικά είναι έρμαιο στις διαθέσεις οποιουδήποτε εργοδότη. Τις αναφορές του κ. Γρηγορόπουλου όμως αναιρεί έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης τον Μάιο του 2006, ότι «στο κείμενο των συμβάσεων που συνάπτουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου με συνεργεία καθαριότητας, περιληφθεί ως βασικός όρος η υποχρέωση της αναδόχου εταιρίας για την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή, καταβολή των νόμιμων αποδοχών οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των προβλεπόμενων από την οικεία (κλαδική) Σ.Σ.Ε. τήρηση του ωραρίου, ασφαλιστική κάλυψη, όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων κλπ». Η καταγγελλόμενη εταιρία, έχει αναλάβει και πάλι την καθαριότητα του νοσοκομείου και στην νέα σύμβαση πλέον υπάρχει ο όρος για την τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων λέει τώρα ο κ. Γρηγορόπουλος, που όμως καλείται από τις εργαζόμενες να δώσει και την περυσινή σύμβαση, ώστε να αποδειχθεί του λόγου το αληθές. Η δικαιοσύνη πλέον έχει το λόγο στην υπόθεση αυτή, όμως το αποτέλεσμα αυτής της δίκης κρίνει πολλά. Παράλληλα θέτει εκ νέου και επιτακτικά το ζήτημα της λειτουργίας αυτών των εταιριών, ενώ μια καταδικαστική απόφαση θα σημάνει εξελίξεις και ως προς την συνέχιση της συνεργασίας του νοσοκομείου με την συγκεκριμένη εταιρία.
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων σε εργολάβους καθαριότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Οι εργολαβίες στα δημόσια νοσοκομεία είναι μια πλευρά που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συνολικότερα την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Δραστηριότητα που διαχρονικά στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα αρνητικά αποτελέσματα βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο του Αγρινίου η εργολαβική εταιρεία ISS FACILITY SERVICES A.E., φέρεται, για ένα διάστημα σχεδόν περίπου 2 χρόνων (συνολικά μαζί και με τις προηγούμενες εταιρίες τις οποίες αντικατέστησε), να δηλώνει άλλες αποδοχές σε εργαζόμενες καθαρίστριες, από αυτές που τελικά καταβάλλονταν. Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι ενώ πληρώνονταν με 3 € την ώρα, δηλαδή με περίπου 300 € το μήνα για μερική απασχόληση, έπεσε στην αντίληψή τους - και αυτό πρόσφατα αφού το προηγούμενο διάστημα δεν έπαιρναν αποδείξεις αποδοχών - ότι στις αποδείξεις αυτές δηλώνονταν πολλαπλάσια ποσά. Έτσι με αυτό τον τρόπο μία εταιρία υπεργολάβος μπορεί να κερδίζει πολλαπλάσια αφού πληρώνεται από το Νοσοκομείο με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που προβλέπει η σύμβαση έργου, καθώς και τις απολαβές που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η ίδια εταιρία (ISS) έχει δεχθεί μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης και της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για αντίστοιχα αδικήματα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως και στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, όπου η φύλαξη είχε ανατεθεί σε ιδιώτη, μετά από καταγγελίες των εργαζόμενων για ανεξόφλητες οφειλές μισθοδοσίας από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, η σύμβαση καταγγέλθηκε. Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο καθαριότητας, υπεύθυνες είναι διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) γιατί με την πολιτική τους και την αντίστοιχη νομοθεσία δημιουργήθηκαν τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και παραχώρησαν την καθαριότητα Νοσοκομείων, υπουργείων, δημόσιων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ κ.ά. σε εργολάβους - επιχειρηματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται και τρομοκρατούν τις εργαζόμενες, κατάσταση που γνωρίζουν αλλά με την πολιτική τους ευνοούν γιατί και οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα οι εργοδότες - εργολάβοι να αποφεύγουν τον καταλογισμό ευθυνών. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
|