Νοέ   Δεκέμβριος 2023   Ιαν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ

Ανακοίνωση της ΕΑΣ για τα δικαιώματα

Με παράλληλη κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ολιγωρίες στο θέμα.

Μετά την καθυστερημένη αποστολή την 15/05/2009 της κατάστασης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το ποσό του κόστους της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τους παραγωγούς που συμπεριλαμβάνονται στην κατάagrotes350σταση ως όφειλε. Πέραν τούτου δεν έχει υπογράψει ούτε τα συμφωνηθέντα!!!

Ωστόσο η ΕΑΣ Αγρινίου,  ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους παραγωγούς, αποφάσισε να μην εισπράττει το κόστος ενεργοποίησης κατά την παραλαβή και να πιστώσει τους παραγωγούς με κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με το μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνοντας ένα περιθώριο στο Υπουργείο να το καταβάλει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. 

Η απόφαση αυτή λήφθηκε για να μην τεθεί σε κίνδυνο το πολύπλοκο έργο του ΟΣΔΕ και κατ' επέκταση οι επιδοτήσεις των παραγωγών μελών της, με δεδομένη επίσκεψη κοινοτικής αποστολής, για τον έλεγχο των διαδικασιών.

Για καλύτερη πληροφόρηση των παραγωγών αναρτάται ενημερωτικό σημείωμα, με όλες τις ενέργειες τις ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ για την ανάληψη του κόστους από το κράτος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

  • Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες, από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα καλύψει το κόστος αυτό, με το διαγωνισμό που προκήρυξε στις 29.10.2008 - και στη συνέχεια ακύρωσε. Σπεύδει μόλις τώρα, παρά τις επανειλημμένες επιστολές και οχλήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου, να υλοποιήσει την απόφαση αυτή, και μάλιστα με ασαφείς προϋποθέσεις.
  • Η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε αναλυτικά ενημερώσει το Υπουργείο ότι για την έναρξη της υποστήριξης των παραγωγών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους απαιτούνται δύο, τουλάχιστον, προϋποθέσεις: α) να παραδοθούν σε ψηφιακά αρχεία στις ΕΑΣ οι νέοι ορθοφωτοχάρτες για την εκτύπωσή τους, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των αγροτεμαχίων και β) να ολοκληρωθεί το αρχείο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και να παραδοθεί έγκαιρα στις ΕΑΣ. Το πρώτο ολοκληρώθηκε μόλις στις 6.5.2009 ενώ το δεύτερο μόλις σήμερα κατέστη δυνατό να αποσταλεί στις ΕΑΣ.
  • Το Υπουργείο είχε ενημερωθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ότι εάν μέχρι τις 30.3.2009 δεν έχουν παραδοθεί στις ΕΑΣ τα δύο αυτά αρχεία, καθίσταται αδύνατη η έναρξη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών, που οφείλεται να πραγματοποιηθεί ενιαία για όλους τους δικαιούχους
  • Δυστυχώς, οι απόλυτα αναγκαίες αυτές προϋποθέσεις συνεχώς καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα ένα μήνα αργότερα, στις 29.4.2009, να αναγκαστούμε να γνωρίσουμε στο Υπουργείο ότι δεν είναι δυνατό να αναμένουμε πλέον πότε θα ολοκληρωθεί η δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, ούτε βέβαια πότε και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μετά από τις εξελίξεις αυτές η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ΕΑΣ έπρεπε να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο επιλογές: α) να αποσυρθούν από τις εργασίες υποστήριξης των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, ή β) να συντάξουν ένα ενιαίο κοστολόγιο για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, έτσι ώστε να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εντοπισμού και ψηφιοποίησης 6,5 εκατ. αγροτεμαχίων, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. Επιλέξαμε την δεύτερη περίπτωση, μια και δεν έχουμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να διακινδυνεύσουμε την καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.
  • Εξαντλώντας κάθε προθεσμία, στις 29.4.2009, ενημερώσαμε τις ΕΑΣ να εφαρμόσουν το ενιαίο κοστολόγιο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών, που από κοινού αποφασίστηκε τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τονίσαμε παράλληλα ότι στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την κάλυψη του κόστους

αυτού, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νόμο 3759/2009 (ΦΕΚ 69Α΄/5.5.2009), τότε, μετά την υπογραφή της προβλεπόμενης σύμβασης η αναλογούσα δαπάνη θα καταβληθεί στους λογαριασμούς τους.

  • Σημειώνεται ότι η αναφερόμενη τροπολογία κυκλοφόρησε μόλις προχθές (11.5.2009) η οποία προβλέπει για την κάλυψη της δέσμευσης αυτής τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, με διαδικασία διαπραγμάτευσης, με το Υπουργείο. Είναι προφανές ότι για την υλοποίηση της σύμβασης αυτής απαιτούνται ορισμένες απαραίτητες διαδικασίες, όπως η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης, η έγκριση του σχεδίου της σύμβασης αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ. Ακόμα και με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις οι διαδικασίες αυτές θα απαιτήσουν χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Προφανώς εκπρόθεσμα.

Καταλήγοντας η Συνομοσπονδία αναφέρει πως «Αδυνατούμε συνεπώς να κατανοήσουμε τις καθυστερημένες παρεμβάσεις (12 & 13.5.2009) με τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτ. Χατζηγάκη, δύο μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, προσπαθώντας να μετακυλίσει στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το βάρος των δικών του πολιτικών ευθυνών.

Το βέβαιο είναι ότι με τις δηλώσεις του ο Υπουργός έχει θέσει σε αποενεργοποίηση την ενεργοποίηση».

 ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...