Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ Ημερήσια εφημερίδα Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας
Aίτημα κατοίκων και πανηγυριστών

 

Υδροδοτείται η περιοχή του Αγίου Συμεώνος στο Μεσολόγγι

Περισσότερα...
 
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ «ΧΡΩΜΑ» ΣΤΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Έστω και... τιμητικά...

Περισσότερα...
 
TEΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

Επίσκεψη του Θύμιου Σώκου στο εργοτάξιο, κάλεσμα στην κυβέρνηση και την Περιφέρεια για σύσταση του Φορέα Διαχείρισης και την δημιουργία του εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων.nomarxia-foto-2

Επισημάνσεις για τον δρόμο προς τον ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση των υφιστάμενων χωματερών.

Σειρά σημαντικών επισημάνσεων με στόχο τόσο τη σωστή όσο και την άμεση λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας, που σύντομα ολοκληρώνεται,  έκανε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος μετά την επίσκεψή του στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. (Μονοδένδρι του Δήμου Στράτου) την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009.

Με την ολοκλήρωσή του ο Χ.Υ.Τ.Α.  του Δήμου Στράτου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται στους Δήμους: Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Αρακύνθου, Νεάπολης, Στράτου, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Θεστιέων, Παναιτωλικού, Ινάχου, Μενιδίου και Φυτειών.

Ο κ. Σώκος υπήρξε σαφής στο τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής ώστε η ευρύτερη περιοχή, να οργανωθεί καλύτερα και να λυθούν όλα εκείνα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που είχαν επιφέρει την υποβάθμιση.

Αναλυτικά ο κ. Σώκος είπε τα εξής:

«Κάναμε σήμερα  μια ακόμη επίσκεψη, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εργασίες στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής μιας μεγάλης περιφέρειας. Το έργο εξελίσσεται και νομίζω τον Ιούλιο θα έχει εκτελεστεί πάνω από το 95% των προβλεπόμενων εργασιών. Είναι γεγονός ότι το έργο αυτό θα δώσει μια άλλη διάσταση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

 Πρέπει να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον εκεί που έχει καταστραφεί και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται και ολοκληρώνονται εργασίες για την αποκατάσταση των χωματερών της κοίτης Αχελώου.

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης. Θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις που προβλέπονται για την σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α, και να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες  από όλες τις πλευρές. Με την ευκαιρία θα απευθυνθώ στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και στην κυβέρνηση.  Το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής των απορριμμάτων είναι επιβεβλημένο να γίνει εδώ και να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο χώρος αυτός είναι μοναδικός στην Δυτική Ελλάδα. Τέτοιος χώρος δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει σε άλλες περιοχές.

Στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν δύο Χ.Υ.Τ.Α με άριστες προδιαγραφές, σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ο μεγάλος Χ.Υ.Τ.Α της περιοχής του Αγρινίου, αυτός που βρισκόμαστε σήμερα, και γίνεται αυτή την περίοδο και η αξιολόγηση των προσφορών για τον Χ.Υ.Τ.Α της Παλαίρου.

 Χρήματα υπάρχουν για το Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και πρέπει να διατεθούν τώρα.  Πρέπει να υπάρξει απόφαση από την μεριά της κυβέρνησης να γίνει αυτό το έργο. Δεν μπορούμε να αναζητούμε άλλες λύσεις που παραπέμπουν σε αβέβαιο μέλλον  χωρίς σιγουριά και σταθερότητα.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει σιγουριά, υπάρχει σταθερότητα για να ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία του εργοστασίου. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει θετικά. Η Νομαρχία, παρότι δεν οφείλει να κάνει αυτές τις δουλειές, γιατί δεν είναι φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων, μπήκε μπροστά και έχουμε ετοιμάσει τα πάντα. Έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης, τις περιβαλλοντικές μελέτες, αδειοδοτήσεις κ.λ.π.

 Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η ένταξη του έργου για να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε. Ας σκεφθούν οι αρμόδιοι, ας εισηγηθεί ο Γενικός Γραμματέας αυτό που είναι  αναγκαίο. Θα τον καλούσα να έρθει εδώ να δει το έργο και σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.

Απευθύνομαι επίσης και στους Δημάρχους και θέλω να πω ότι πρέπει να συντονιστούν και να βοηθήσουν όλοι, ώnomarxia--foto-3στε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να λειτουργήσει άψογα το έργο με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Υπάρχει μια καθυστέρηση σε σχέση με την έναρξη των εργασιών του δρόμου προς τον Χ.Υ.Τ.Α. Ο δρόμος έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έπρεπε να περάσουν όλες αυτές τις διαδικασίες της χρηματοδότησης μελέτης, της έγκρισης μελέτης, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σε ένα περίπου μήνα θα έχουμε παραλάβει και την  μελέτη και θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε  εφόσον χρηματοδοτηθεί το έργο. Πριν απ΄αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η βελτίωση και η ασφαλτόστρωση του δρόμου από τη δυτική μεριά. Αυτό δεν είναι έργο για τον Χ.Υ.Τ.Α. Είναι ένα έργο για την περιοχή. Η Νομαρχία κατασκευάζει με τις λίγες δυνάμεις που έχει το δρόμο από Λεπενού προς Κεχρινιά και νομίζω ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι αποφασιστική και ζητάμε από τον  Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο.

Θέλω να επισημάνω ακόμη και τα εξής:

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στη ρύπανση που υφίστανται εξ ανάγκης οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία. Η όχι σωστή διάθεση των απορριμμάτων στην περιοχή της Λυσιμαχίας, της Ερμίτσας και στην περιοχή της Τριχωνίδας απ΄ τη βόρεια και απ΄ τη νότια πλευρά θα πρέπει να τελειώσει πάραυτα.

  Για να τελειώσει πρέπει να εnomarxia-foto-01πισπευσθούν όλες οι διαδικασίες. Αλλά δε φτάνει μόνο να τελειώσει η ανεξέλεγκτη  ρίψη των απορριμμάτων. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Το έργο δηλαδή που κάνουμε στην κοίτη του Αχελώου και σε άλλες περιοχές θα πρέπει να έχει συνέχεια και για την περιοχή της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχίας και αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας και οι αρμόδιοι της κυβέρνησης πρέπει επιτέλους να ακούσουν τις προτάσεις μας και πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν σοβαρά για το μέλλον αυτών των χωματερών.

Για την καλύτερη οργάνωση των περιοχών αυτών που πραγματικά έχουν περιβαλλοντικά υποβαθμιστεί όλα αυτά τα χρόνια». 

Κατά την επίσκεψη του κ. Σώκου στον Χ.Υ.Τ.Α του Δήμου Στράτου, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, Αρακύνθου Απόστολος Ντζάνης, Παραβόλας Βασίλης Καπέρδας καθώς και εκπρόσωποι δήμων που απαρτίζουν την 2η Γεωγραφική Ενότητα.      

 

 
"Νέα πορεία προς όφελος όλων"

Περισσότερα...
 
ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

Στους Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες του Αγρινίου, από τον Δήμο.agrinio-1

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...