Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Ν. Κοτζιάς:
Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 21:30

 «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός»


«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδ

ας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Ι. Ντάσιτς: Η Σερβία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής

Τη διαβεβαίωση πως η Σερβία υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας σε όλα τα θέματα της περιοχής και επιδιώκει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζια. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι θα πρέπει μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας να οικοδομηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας που θα επιτρέπει την κοινή αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για μία συμβιβαστική λύση στο ζήτημα. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και επεσήμανε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να είναι συμβιβαστική. Διεμήνυσε δε ότι ποτέ η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Επιπλέον, σημείωσε πως μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η δεύτερη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί και το γεγονός ότι στο δείπνο που είχαν εχθές βράδυ οι δύο υπουργοί, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τραγούδησε ελληνικά τραγούδια. Μάλιστα ικανοποίησε και το αίτημα του Έλληνα υπουργού ο οποίος ζήτησε να ακούσει ένα παλιό πατριωτικό σερβικό τραγούδι που αναφέρεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φιλοξενία στην Ελλάδα των Σέρβων στρατιωτών.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...