°F | °C
invalid location provided
Εντείνεται η φυγή των νέων στο εξωτερικό
Τετάρτη, 20 Ιούλιος 2011 05:00

 

Του Γιώργου Παπανικολάου

Oι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass για papanikolayτην εργασιακή κατάσταση, που βιώνoυν οι νέοι στην Ελλάδα, είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Σημειώνεται διαρκής αύξηση του αριθμού των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πύλη, τους πέντε μόνο πρώτους μήνες του 2011 ο αριθμός των Ελλήνων που συμπλήρωσε το ευρωπαϊκό βιογραφικό (35.349 άτομα) ξεπέρασε τον αριθμό που αντιστοιχούσε για ολόκληρο το 2009 (32.267) και αναμένεται πολύ σύντομα να υπερκεράσει και το 2010 (46.432).

Καθίσταται πλέον πασίδηλο ότι στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε οι νέοι στη πατρίδα μας, νέοι με μόρφωση και προσόντα, επιλέγουν όλο και συχνότερα να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό βιώνουν αδιέξοδα, μιζέρια και απογοήτευση. Η μόνη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που τους αφορά είναι φόροι και πάλι νέοι φόροι. Δυστυχώς, οι νέοι σήμερα βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, να μην έχουν καμία προοπτική, να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία ελπίδα ανάπτυξης. Είναι αλήθεια πως μια χώρα που δεν μπορεί να δώσει ευκαιρίες στους νέους της, που δεν αξιοποιεί τα προσόντα και τις δεξιότητες τους, που δεν τους εμπιστεύεται, χάνει το δικαίωμα της να ονειρεύεται.

Ενδεικτικό εξάλλου της σοβαρότητας της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμπλήρωσης βιογραφικών προέρχεται από τις ηλικίες 26 έως 30 ετών (12.629 άτομα), τις ηλικίες δηλαδή που οι νέοι ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους ή με σχετικά μικρή εργασιακή εμπειρία εισέρχονται ή διεκδικούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Μάλιστα στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Ελλάδα κατατάσσεται σε απόλυτους αριθμούς στην 7η θέση στην Ε.Ε. αφήνοντας πίσω χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Πολωνία (9.612), το Ηνωμένο Βασίλειο (9.379) και η Γαλλία (7.936).

Κινδυνεύει μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, η οποία φαίνεται να είναι καταδικασμένη να επιλέξει είτε την ξενιτιά, είτε την κατάθλιψη και την αφαίρεση των φιλοδοξιών της. Το ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο έχουμε επενδύσει μέσω της παιδείας μένει ανεκμετάλλευτο και για το λόγο αυτό επιλέγει να προσφέρει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του εκτός της χώρας μας. Το αποτέλεσμα; Πολύτιμοι πόροι τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε επενδύσεις να αποδίδουν εκτός της χώρας μας.  

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει, πριν να είναι αργά για τη χώρα, ότι η φοροκεντρική και αντιαναπτυξιακή της πολιτική το μόνο που πετυχαίνει είναι να διώχνει τους νέους από τον τόπο τους. Όσοι αναζητούν μισθωτή εργασία, βλέπουν τις επιχειρήσεις είτε να κλείνουν, είτε να απολύουν προσωπικό είτε να παγώνουν τις προσλήψεις. Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν τον κ. Βενιζέλο να τους φορολογεί μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν! Το πιο δυναμικό, το πιο ζωντανό, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας «φωνάζει» ότι θέλει ευκαιρίες να εργαστεί και αναγκάζεται να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό. Ακούει κανείς;

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας

Δημοσιογράφος