Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα175
mod_vvisit_counterΧθές329
mod_vvisit_counterAll8056954
°F | °C
invalid location provided
Τη στήριξη των καρπουζοπαραγωγών
Τρίτη, 19 Ιούλιος 2011 05:00

ζητά με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών ζητά με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, σε εισkarpoyziaήγηση του προ ημερησίας διατάξεως, περιέγραψε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες εξαιτίας του προβλήματος διάθεσης της φετινής παραγωγής τους και πρότεινε τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις στήριξης του εισοδήματος τους.

Στο κείμενο του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου - υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Καρπέτα- περιγράφεται το σύνολο των παραγόντων που οδήγησαν φέτος σε προβλήματα απορρόφησης της παραγωγής καρπουζιών. Όπως αναφέρεται, οι λόγοι που έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας τη φετινή χρονιά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (Μάιο-Ιούνιο) με συνέπεια την οψίμιση της παραγωγής, ο έντονος ανταγωνισμός γειτονικών χωρών και ο πανικός από τις απαγορεύσεις, γενικώς, κηπευτικών προϊόντων στην Ρωσία από την ανίχνευση του βακτηρίου Ε coli από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να πάρει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών για να υπάρξει συνέχιση της προσοδοφόρου και παραδοσιακής καλλιέργειας», αναφέρει στο ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο και εξειδικεύει τα προτεινόμενα μέτρα ως εξής:

-Να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά κατά 50% στον ΕΛΓΑ και μόνο για τις ποσότητες που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ.

-Να επιδιωχθεί να υπαχθούν τα καρπούζια στο καθεστώς ενίσχυσης μαζί με τα άλλα κηπευτικά εξαιτίας του προβλήματος του Ε coli.

-Να εξεταστεί τρόπος απαλλαγής φορολόγησης των καρπουζοπαραγωγών για την επόμενη χρονιά.

-Επειδή δεν θα υπάρξουν τιμολόγια πώλησης του προϊόντος άρα μη επιστροφή Φ.Π.Α., να εξεταστεί η δυνατότητα να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.