°F | °C
invalid location provided
550.000 ευρώ για τη μετατροπή αμπελώνων
Πέμπτη, 14 Ιούλιος 2011 05:00

από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςampelonas

Ποσό που προσεγγίζει τα 550.000 ευρώ διατίθεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αναδιάρθρωση ή μετατροπή των αμπελώνων.

Με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Γιάννη Κουτσούκου κατανέμεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας το συνολικό κονδύλι των 2,84 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά σε αναδιαρθρώσεις ή μετατροπές αμπελώνων, συνολικής έκτασης 267 εκταρίων. Για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία) η συνολική προβλεπόμενη χρηματοδότηση είναι η μεγαλύτερη στη χώρα.

«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε όσους αμπελοκαλλιεργητές προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους ή σε όσους αποφασίσουν να στραφούν σε άλλες μορφές καλλιεργειών. Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την διάθεση των χρημάτων, ξεκινά την διαδικασία για την εκταμίευση καθώς έχει προηγηθεί η διαδικασία κατάρτισης των καταστάσεων επιλέξιμων παραγωγών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.     

Στόχος του μέτρου:
-   Η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού
-   Η εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον
-   Η εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών

Το πρόγραμμα καλύπτει:
Α. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους που επιμερίζεται σε:

  • Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους
  • επαναφύτευση (δικαιώματα σύμφωνα με το αρθρ. 85θ του Καν(ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου), συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής επανατοποθέτησης των αμπελώνων για λόγους ποιοτικής βελτίωσης
Β. Φύτευση αμπελώνων.
Με βάση δικαιώματα φύτευσης που έχουν ήδη αποκτηθεί  σύμφωνα με τα αρθρ. 85ι και 85ια του Καν(ΕΚ) 1234/2007, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής επανατοποθέτησης των αμπελώνων για λόγους ποιοτικής βελτίωσης.
Γ. Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων)
Δ. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε:
  • Υποστύλωση
•    Κατασκευή Αναβαθμίδων