Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1890
mod_vvisit_counterΧθές6042
mod_vvisit_counterAll7208802
°F | °C
invalid location provided
Διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών των Ε.Α.Σ. προς ελαιοπαραγωγούς
Παρασκευή, 08 Ιούλιος 2011 00:00

makrypidhs

Να ενταχθεί και η επιτραπέζια ελιά στα δάνεια με εγγύηση  του Δημοσίου ζητά ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

Παροχή Εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80% στα δάνεια που θα χορηγηθούν από πιστωτικά ιδρύματα σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις τυποποίησης ελαιολάδου, προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις από αγορασθείσες ποσότητες ελαιολάδου της περιόδου 2010-2011

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με την οποία ζητάει να  ενταχθεί και η επιτραπέζια ελιά στην απόφαση του Υπ. Οικονομικών «Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις τυποποίησης ελαιολάδου προς εξόφληση υποχρεώσεων για αγορά ελαιολάδου της ελαιοκομικής περιόδου 2010-2011» η οποία αφορά την διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) προς ελαιοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με αριθμ.2/25258/0025 (21.04.2011), παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80% στα δάνεια που θα χορηγηθούν από πιστωτικά ιδρύματα σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις τυποποίησης ελαιολάδου, προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από αγορασθείσες ποσότητες ελαιολάδου της ελαιοκομικής περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τα οριζeliesόμενα στις διατάξεις του Ν.2322/1995.

Η απόφαση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση αφού διευκολύνει την αποπληρωμή των παραγωγών ελαιοκομικών προϊόντων σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ωστόσο η εν λόγω απόφαση δεν εντάσσει με σαφή τρόπο τις αγορασθείσες από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) ποσότητες επιτραπέζιας ελιάς στα δάνεια που θα χορηγηθούν. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα στους ελαιοπαραγωγούς, αφού ένας τέτοιος αποκλεισμός, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τη χρησιμότητα και σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης και δημιουργεί άνιση αντιμετώπιση.

Πρέπει να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τόσο των παραγωγών ελαιόλαδου, όσο και επιτραπέζιας ελιάς από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.), αφού κάτι τέτοιο θα στηρίξει τον ελαιοκομικό τομέα, που σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη εμπορική κατάσταση, λόγω της χαμηλής τιμής αγοράς στις περισσότερες ποικιλίες.»