Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα185
mod_vvisit_counterΧθές329
mod_vvisit_counterAll8056964
°F | °C
invalid location provided
ΠΕΡΑΣΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ

 

η ενασχόληση με την αγροτική γη

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ελληνική γη να απασχολούσε αμέτρητους εργάτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην και πλέον, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η ενασχόληση με τη γη αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά πια... ελληνική υπόθεση.agrotes

Ξαναπαίρνουν... στα χέρια τη γη τους
Υπό αυτές τις συνθήκες και με το «ζωνάρι» να έχει σφίξει σημαντικά, οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούνται να ξαναπάρουν στα ... χέρια τη γη τους.
Είναι γεγονός ότι μέχρι και τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού χιλιάδες εργάτες από Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέβαιναν μαζικά, με πούλμαν, για να εργαστούν στους ελληνικούς αγρούς, φέτος ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί οι Έλληνες παραγωγοί, που τους παρέχουν πλέον μεροκάματο.

Στην αντίπερα όχθη, δεν είναι λίγοι αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες, που έχουν στήσει τα αντίσκηνά τους και περιμένουν καρτερικά, μήπως και κάποιος Έλληνας παραγωγός τους χρειαστεί στα χωράφια τους.

"Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά οι Έλληνες παραγωγοί, αφού τα 'σπασμένα' των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για επιπλέον δαπάνες", εξηγεί ο αγρότης Γιάννης Βράνας, μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας, που συγκροτήθηκε από όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας.

 

38.000 νέοι αγρότες σε τρία χρόνια

«Καταφύγιο» στον αγροτικό τομέα αναζητούν άνεργοι, ανασφαλείς εργαζόμενοι, αλλά και νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης, με 38.000 νέους αγρότες να έχουν εγγραφεί στο δυναμικό του πρωτογενούς τομέα την τριετία 2008-2010.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και οι προοπτικές απασχόλησης στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας παραμένουν «σκοτεινές».
Αυτό υπογραμμίζει μελέτη της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) -που επιβεβαιώνει δημοσίευμα της «ΜτΚ» της 6/3/2011- αναφέροντας παράλληλα ότι ο αγροτικός τομέας απασχολούσε το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων (551.300), καλύπτοντας ποσοστό 12,5% του συνόλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Από τις 38.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το 95% αφορά στη γεωργία και το υπόλοιπο στην αλιεία. Στο διάστημα αυτό, συγκριτικά, ανακτήθηκε σχεδόν στο σύνολό της η απώλεια των θέσεων εργασίας της περιόδου 2005-2008.

Μέτρα υποστήριξης της στροφής στον πρωτογενή τομέα
«Η θετική αυτή αναστροφή της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα οφείλεται να υποστηριχτεί, κατά προτεραιότητα, ώστε η τάση αύξησης της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα», αναφέρει στη μελέτη η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Παράλληλα, πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια περιορισμού της απασχόλησης σε ορισμένες περιφέρειες κρίσιμης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να ληφθούν άμεσα μέτρα με ειδικά προγράμματα για τη στήριξή της, αλλά και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την ανάκαμψή της.
Κρίνεται τέλος αναγκαία η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας με τη δημιουργία ενός δικτύου δομών σε κάθε αγροτική περιφέρεια, για την παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης σε ορισμένα κρίσιμα θέματα: στην ποιότητα και το περιβάλλον, στην οργάνωση και διοίκηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην εκτίμηση του κόστους παραγωγής, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, στην πιστοποίηση, στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας της αγοράς και των απαιτήσεων των καταναλωτών, αλλά και σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μάρκετιγκ αγροτικών προϊόντων και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων. «Η δημιουργία και η λειτουργία των δομών αυτών οφείλεται να ενταχθεί ως δράση στα περιφερειακά προγράμματα, ώστε να υποστηρίζει την υποδοχή και την εγκατάσταση των νεοεισερχόμενων στον τομέα, και όχι μόνο», καταλήγει η ΠΑΣΕΓΕΣ.


Το προφίλ του νέου αγρότη
Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούν τόσο μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς της οικονομίας όσο και νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε επίπεδο χώρας προκύπτει σημαντικότερη αύξηση της απασχόλησης στην ηλικιακή κατηγορία 45-64 ετών (14,57%) και ακολουθούν με 2,90% η ομάδα 65-75 ετών και με 1,02% η ομάδα 15-44 ετών.
Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της απασχόλησης στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (15-44) στο Νότιο Αιγαίο (+55%) και στην Κρήτη (+31%), περιοχές που υφίστανται σημαντική μείωση της απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού και των συναφών υπηρεσιών, στοιχείο που υποδηλώνει ότι οι εισερχόμενοι στις αγροτικές δραστηριότητες προέρχονται και από μετακίνηση εργαζομένων από τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Στην Κεντρική Μακεδονία η αύξηση των απασχολούμενων στην κατηγορία 65-75 ετών διαμορφώνεται στο 26,5%, στην κατηγορία 45-64 ετών στο 15,2% και στην κατηγορία 15-44 ετών στο 2,2%.
Στη Δυτική Μακεδονία τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 35,8%, 31,7% και 15,2%, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σε 10%, 15,3% και 10,3% αντίστοιχα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορά σε μισθωτή απασχόληση (40%, δηλαδή 15.000 απασχολούμενοι). Ακολουθεί η κατηγορία των απασχολούμενων με προσωπικό (+18,7%) και με μικρότερη αύξηση η κατηγορία των απασχολούμενων χωρίς προσωπικό (+8,5%). Η κατηγορία ωστόσο αυτή καλύπτει παραδοσιακά τη μεγαλύτερη αναλογία στο σύνολο, καλύπτοντας σε απόλυτο μέγεθος τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας (27.343).
Αντίθετα, μείωση παρουσιάζει η απασχόληση των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση (-10,6%), που αντιστοιχεί σε περίπου 12.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στην κατηγορία αυτή.