°F | °C
invalid location provided
PRESS: ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Χαστούκι για ΗpallasΠΑ η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο και στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, όπως επίσης και το σύστημα επιβολής της θανατι­κής ποινής, αμαυρώνουν την εικόνα των ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμ­φωνά με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση, που εδρεύει στο Λονδίνο, υ­πενθυμίζει ότι το 2010 στις ΗΠΑ εκτελέστη­καν 46 θανατοποινίτες, μολονότι είχαν εκ­φραστεί αμφιβολίες για την ενοχή τους. Στα τέλη του 2010, στη φυλακή του Γκουαντάναμο κρατούνταν 174 άτομα (172 σήμερα). «Πα πολλούς κρατουμένους δεν προβλέπεται α­κόμη καμία δίκη, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ξεπέρασε τη διορία που είχε θέσει για να κλεί­σει αυτή τη φυλακή», υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία. Ανάλογη κατάσταση έχει διαμορ­φωθεί και στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Η μη κυβερνητική οργάνω­ση υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν παρα­πέμπονται σε δίκη, αλλά ενδεχομένως υπο­βάλλονται και σε βασανιστήρια.

 

Χωρίς τέλος ο εφιάλτης στη Φουκουσίμα

Συνεχίζεται η διαρροή ρα­διενεργού νερού από τον α­ντιδραστήρα νούμερο 1 στον πυρηνικό σταθμό της Φου­κουσίμα στην Ιαπωνία. Αν και για τον συγκεκριμένο αντι­δραστήρα οι ειδικοί πίστευ­αν ότι ήταν πιο κοντά στη σταθεροποίηση, διαπιστώθη­κε ότι οι ράβδοι καυσίμου του έχουν λιώσει και ενδεχομέ­νως έχουν προκαλέσει ζημιά στο κέλυφος. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η προσπάθεια να ψυχραθεί το λιωμένο καύσιμο ουρανίου με τη διοχέτευση νερού έχει α­ποτέλεσμα, γι' αυτό και θα συνεχιστεί. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 10.400 τόνοι νερού έ­χουν χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του αντιδραστήρα, χω­ρίς να διευκρινίζεται πού έ­χει καταλήξει το νερό. Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, συ­νέστησε τη σφαγή χιλιάδων ζώων που εκτρέφονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό σταθμό.

 

Χρήματα του Καντάφι σε αντικαθεστωτικούς

Καταθέσεις του Καντάφι θα χρη­σιμοποιηθούν από τους αντικαθε­στωτικούς στη Λιβύη. Έως και 180 εκατομμύρια δολάρια από τα «πα­γωμένα» περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι στις ΗΠΑ μπορεί να αποδεσμευτούν και να δοθούν στη λιβυκή αντιπολίτευση, με βάση ένα υπό σύνταξη νομοσχέδιο, ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον το ηγετικό στέλεχος των Λίβυων αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Μέχρι στιγμής, οι α­μερικανικές στρατιωτικές επιχειρή­σεις στη Λιβύη έχουν στοιχίσει στις ΗΠΑ περίπου 750 εκατομμύρια δο­λάρια, ποσό μεγαλύτερο απ' όσο προ­έβλεπε αρχικά το Πεντάγωνο, όπως ανακοί­νωσε ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

 

Ακυβερνησίας συνέχεια στο Βέλγιο

Και η έβδομη προσπάθεια επίλυσης της βαθιάς πολιτικής κρίσης στο Βέλγιο απέτυχε, καθώς ο τελευταίος μεσολαβητής που εί­χε τοποθετηθεί από τον βασιλιά Αλβέρτο πα­ραιτήθηκε των καθηκόντων του. Ο μεσολα­βητής Βόουτερ Μπέκε, επικεφαλής του ολλανδόφωνου συντηρητικού κόμματος Cd&V, τοποθετήθηκε τον Μάρτιο στη θέση του «βασιλικού μεσολαβητή» για να επιλύσει την κρίση της ακυβερνησίας που ταλαιπωρεί το Βέλγιο εδώ και πολλούς μήνες. Από πέρυσι τον Ιούνιο, οπότε διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές, δεν έχει συσταθεί κυβέρνηση. Ουδέποτε στο παρελθόν χώρα εν καιρώ ειρήνης έχει παραμείνει τόσο μεγάλο χρονικό διά­στημα χωρίς κυβέρνηση.

 

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Ο λαός και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν πανηγυ­ρίζουν για την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, ενώ ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ μίλησε για «ιστο­ρική νίκη». Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού συνεχάρη επίσης τη χώρα για την «καταπλη­κτική της εμφάνιση».

ΗΠΑ

Έπειτα από μήνες φλερτ με την πολιτική, ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δι­εκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και την προ­εδρία της χώρας στις εκλογές του 2012.0 Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση του από το ριάλιτι παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχει.

ΒΕΛΓΙΟ

Ο γαλλόφωνος Σοσιαλιστής πολιτικός Ελιο ντι Ρούπο έλαβε από τον βα­σιλιά Αλβέρτο Β', «την εντο­λή σχηματισμού κυβέρνησης». Οι βουλευτικές εκλογές έγιναν τη 13η Ιουνίου 2010 και έκτοτε το Βέλγιο έχει «υπηρεσιακή» κυβέρνη­ση, επειδή οι Φλαμανδοί και οι γαλλόφωνοι επιμένουν στις ουσιώδες πολιτικές διαφορές τους.

ΡΩΣΙΑ

Κόμμα που θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις προεδρικές εκλογές σκοπεύει να ιδρύσει ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του σύμφωνα με το περιοδικό «Finans». To όνομα αυ­τού, Δεξιά Υπόθεση.

 

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρω­τήριο Κανάβεραλ για την τελευταία αποστολή του, τη μεταφορά ενός πρωτο­ποριακού ανιχνευτή σωμα­τιδίων για πειράματα φυσικής στον Διεθνή Διαστημι­κό Σταθμό.

 

ΙΤΑΛΙΑ

Οργισμένος φέρεται να εί­ναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την επικρότηση του κεντροαριστερού υποψήφιου Τζουλιάνο Πιζαπία στον πρώτα γύρο των τοπικών εκλογών στο Μιλάνο  με 48,4%. Ο ιταλός πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνη στην κεντροδεξιά Λετίτσια Μοράτι, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 41,5%..

ΤΟΥΡΚΙΑ

Εκατοντάδες οπαδοί των κούρδων ανταρτών επιτέθηκαν στην αστυνομία με τις πέτρες και βόμβες μολότοφ μετά την κηδεία ενός από τους 12 αντάρτες που σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Χακάρι.

ΗΠΑ

Ο Λευκός Oίκος προειδο­ποίησε τη συριακή κυβέρνηση ότι στενεύουν τα περιθώρια που έχει για να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων και να αποφύγει περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε  πρόσθετα μέτρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνω­ρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να το βοηθήσει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα. Οι αμερι­κανικές πιέσεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον εποικι­σμό της Δυτικής Όχθης, το­νίζει ο Αμπάς σε άρθρο του στους «Νιου ΓιορκΤάιμς».

ΤΑΝΖΑΝΙΑ

Ο πρώην αρχηγός του στρα­τού της Ρουάντας Ογκιστέν Μπιζιμούνγκου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών από το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ως υπεύθυνος δολοφονιών κα­τά τη γενοκτονία του 1994. Άλλοι δύο στρατηγοί κατα­δικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών ο καθένας.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες ισπανοί φοι­τητές και άνεργοι διαδήλωσαν σε περισσότερες από 50 πόλεις εναντίον των μέτρων λιτότητας και του ρόλου που έπαιξαν οι τράπεζες και τα πολιτικά κόμματα στη χρηματο­πιστωτική κρίση. Οι διαδηλώ­σεις οργανώθηκαν από δύο ομάδες ακτιβιστών με κεντρικό σύνθημα «Δεν είμαστε εμπο­ρεύματα στα χέρια των πολιτι­κών και των τραπεζιτών».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Ελαράμπι είναι ο νέος γενικός γραμματέ­ας του Αραβικού Συνδέσμου, αντικαθιστώντας τον Αμρ Μού­σα που θα υποβάλει υποψη­φιότητα για την προεδρία της χώρας. Η θέση αυτή κατέχε­ται παραδοσιακά από την Αί­γυπτο και ο 74χρονος Μού­σα ήταν υπεύθυνος του Αρα­βικού Συνδέσμου εδώ και μία δεκαετία.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι ψηφοφόροι της Ζυρίχης απέρριψαν την απαγόρευ­ση του λεγόμενου «τουρισμού της αυτοκτονίας», της επιλογής δηλαδή που έχουν οι ξένοι να ταξιδεύουν στην Ελβετία για να δίνουν τέλος στη ζωή τους. Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν επίσης να μην απαγορευτεί η «υποβοήθηση των αυτοκτονι­ών», στην οποία προσφεύγουν κάθε χρόνο 200 άνθρωποι.

ΗΠΑ

Ο 55χρονος Μάικ Χάκαμπι αποφάσισε να μη διεκ­δικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσο τόνι­σε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πο­λύ ακριβό και ψυχοφθόρο.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Με τη φράση «το όνειρο συ­νεχίζεται», ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα ανακοίνωσε στους οπα­δούς του την επανεκλογή του για τέταρτη φορά ως δημάρ­χου των Τιράνων με διαφορά μόλις δέκα ψήφων. Ο αντίπα­λος του και πρώην υπουργός Εσωτερικών Λουλζϊμ Μπάσα, αντίθετα, δεν παραδέχθηκε την ήττα του.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν την νύχτα δυο τούρκους αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα της Σινώπης, κοντά στα σύνορα του Ιράκ. Η επίθεση σημειώθηκε έναν μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να  δώσουν μία άνετη νίκη, την τρίτη στη σειρά, στο κόμμα του Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΡΩΣΙΑ

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες ότι το ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέχρ, που είναι ρωσικής κατασκευής, θα εγκαινιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι έξι μεγάλα δυνάμεις που διαπραγματεύονται με το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμα, τόνισε, θα πρέπει να είναι έτοιμες για νέες επαφές με την Τεχεράνη.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ομπάμα αιφνιδίασε χθες ζητώντας να παραμείνει ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ στη θέση του για άλλα δυο χρόνια. Η δεκαετής θητεία του Μίλερ λήγει κανονικά τον Σεπτέμβριο και στο FBI πε­ρίμεναν ότι ο Ομπάμα θα τον αντικαθιστούσε.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η δημοτικότητα των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (PSD) στην Πορτογαλία αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα ενόψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου. Οι κεντροδεξιοί Σοσιαδημοκράτες λαμβάνουν 39,7% έναντι 35,3% που έχουν σήμερα, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές λαμβάνουν 33,4% έναντι 36,1%

ΟΥΓΚΑΝΤΑ

Ο Γιοουέρι Μουσεβίνει ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Ουγκάντας για τέταρτη συνεχή θητεία, παρουσία αρκετών αφρικανών ηγετών. Την ίδια ώρα, η αστυνομία  διέλυε με δακρυγόνα διαδηλωτές που επευφημούσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κίζα Μπισίγκιε.

 

Δημοσίευμα φέρει τον πρώην ηγέτη της Φατάχ να δίνει ισραηλινά όπλα στον Καντάφι μέσω Ελλάδας...

Ισραηλινά όπλα απαγορευμένα διεθνώς φέρεται να προμήθευσε τον Καντάφι, και μάλιστα μέσω Ελλάδας, ο πρώην ηγέτης της Φατάχ, Μουχαμάντ Νταχλάν, σύμφωνα με δημο­σίευμα αλγερινής εφημερίδας που ε­πικαλείται ως πηγή Λίβυο αντιφρο­νούντα.

Η εφημερίδα «Αλ Σουρούκ» δημο­σίευσε γραπτή ανακοίνωση του αντιφρονούντος Ομάρ Ελ Χαντράουι, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο Νταχλάν και κάποιος Κούρδος του Ιράκ, που είναι γνωστός ως Μουχαμάντ Ρασίντ, αλλά το πραγματικό του όνομα εί­ναι Χαλίντ Σάλάμ, κάποτε σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, βρίσκονται πίσω από συμφωνία για την προμήθεια διεθνώς απαγορευμένων όπλων προς τον Καντάφι, τα οποία χρησιμο­ποιήθηκαν για το Βομβαρδισμό α­μάχων στη Μισράτα τns δυτικής Λιβύης».

Ο Ελ Χαντράουι, μέλος τns επαναστατικής πολιτικής ηγεσία στη Λι­βύη, υποστήριξε ότι ο «Ρασίντ» συ­νόδευσε το πλοίο που μετέφερε τα ισ­ραηλινά όπλα από την Ελλάδα προς το λιμάνι της Τρίπολης. Είπε επίσης ό­τι οι εξεγερμένοι στη Μισράτα κατά­φεραν να κατάσχουν μέρος των ό­πλων.

Το «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε πρό­σφατα βίντεο που δείχνει μέρος των όπλων αυτών στα χέρια των εξεγερ­μένων. Απεικονίζεται μεταξύ άλλων φωτιστικό βλήμα 81 mm INF ILL που φέρει ένα διακριτικό αστέρι. Ορι­σμένα μέσα ενημέρωσα αναπα­ρήγαγαν τον ισχυρισμό των εξε­γερμένων ότι το αστέρι, το οποίο είδαν ως Άστρο του Δαβίδ, τεκμηριώνει πως πρόκει­ται για ισραηλινό ό­πλο. Το αστέρι όμως αναφέρεται στο είδος του βλήματος.

 

ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Το 2007, όταν ήταν στο «φόρτε» τους οι ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανι­στάν, ο Εϊβάς Ραχίμι, παρό­λο που ήταν μόλις 15 χρό­νων, εγκατέλειψε τη χώρα του και κατάφερε, μαζί με άλλους, να φθάσει στη Λέ­σβο, αναζητώντας ασφάλεια και πολιτικό άσυλο.

Οι «φιλόξενες» ελληνικές αρχές τον συνέλαβαν α­μέσως, τον έκλεισαν στο κατ' ευφημισμόν κέντρο υ­ποδοχής προσφύγων της Παγανής, μαζί με άλλους ενήλικες πρόσφυγες, όπου ήταν υποχρεωμένος να τρώει στο... πάτωμα, να μην έχει προαυλισμό και κα­μία επαφή με διερμηνέα και δικηγόρο.

Ύστερα από κάποιο διάστημα και ενώ περίμενε την απέλαση του, οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο και τον... διέταξαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σ' ένα μήνα.

Από τη Λέσβο ο Εΐβας βρέθηκε στην Αθήνα, περι­πλανήθηκε αρκετές μέρες χωρίς στέγη και τροφή, μέχρι τη στιγμή που τον περιμάζεψε κάποια Ένωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, η οποία και τον φιλοξενεί, μέχρι σήμερα, σ' ένα κέντρο στην Αθήνα. Μεθαύριο, οι εκπρόσωποι του θα υποστηρί­ξουν, ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαι­ωμάτων, ότι στην περίπτωση του Ραχίμι οι ελληνικές αρχές αγνόησαν εντελώς το ότι ήταν ανήλικος και δεν έπρεπε να φυλακισθεί.

Θα υποστηρίξουν, ακόμη, ότι στην περίπτωση του, έχουν παραβιασθεί τα δικαιώματα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της πραγματικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη καθώς και ότι υπέστη απάνθρωπη και ε­ξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης του στην Παγανή. Μ' αυτά ως δεδομένα, δύσκολα θα αποφύγει η Ελλάδα την καταδίκη.