°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ:   Του συνεργάτη μας ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 

Richard Howitt νέος εισηγητής για την ΠΓΔΜ

Ο Richard Howitt (Σοσιαλιστές, ΗΒ) ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα ως ο νέος εισηγητής στο ΕΚ για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. pallas

HDΟ Richard Howitt νέος εισηγητής για την ΠΓΔΜ

Μετά το διορισμό του, ο κ. Howitt προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Είναι μεγάλη τιμή για μένα το έργο που μου ανατέθηκε στο ΕΚ για να βοηθήσω με ασφάλεια στην καθοδήγηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Υπό την βουλευτική μου ιδιότητα, έχω εργαστεί στα θέματα διεύρυνσης της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία και έχω παρατηρήσει τις σοβαρές προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει η ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια στην πορεία της για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω πλήρη επίγνωση των μελλοντικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που άπτονται της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης κατά της διαφθοράς, των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και, πιο πρόσφατα, της ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά ήρθα εδώ για να μείνω και είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω τη χώρα να πετύχει".

"Σε όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ελπίζω να συμβάλλω στο να οικοδομηθεί η απαραίτητη καλή θέληση, αλληλεγγύη και ευθύνη έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά".

"Μία άμεση πρόκληση θα είναι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Η έκβαση τους θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία ένταξης της χώρας, επιδεικνύοντας έτσι, τη δέσμευση στην πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα να εξασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα".

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει στη δέσμευσή του για μια ευρωπαϊκή προοπτική για την ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρησιμοποιήσω ειλικρινή γλώσσα κάνοντας έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργήσει σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία είναι υποψήφια χώρα από το 2005".

Αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την έξοδο από την κρίση του χρέους

Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα οφέλη και τα προβλήματα της αθέτησης του χρέους και η ανάγκη για μία ριζικά βελτιωμένη διαχείριση των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ κυριάρχησαν στη σημερινή συζήτηση για την κρίση χρέους στην ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ μεταξύ ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν την υιοθέτηση μιας νέας, πιο φιλόδοξης στρατηγικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η ασταθής ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις οικονομίες της ΕΕ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σαφήνεια και η καθαρότητα είναι ζωτικής σημασίας και οι " μυστικές συναντήσεις" υπονομεύουν αυτές τις αξίες. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν επανειλημμένα την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβληματικού τραπεζικού τομέα χωρίς τον οποίο, πολλοί είπαν, η κρίση του χρέους δεν θα μπορούσε να επιλυθεί.

Οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας κυριάρχησαν στη συζήτηση και ευρωβουλευτές από τις χώρες αυτές, έλαβαν το λόγο ζητώντας να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας και επικρίνοντας την Επιτροπή για τα επιτόκια που συνδέονται με τα προγράμματα διάσωσης τους και τα οποία λειτουργούν ως τιμωρία. Άλλοι ευρωβουλευτές, ωστόσο, αποκάλεσαν την επιβάρυνση των φορολογούμενων άλλων χωρών ανήθικη.

Η ολομέλεια του ΕΚ εμφανίστηκε, επίσης, διχασμένη, στο θέμα των οφελών που θα μπορούσε να έχει μία αναδιάρθρωση του χρέους. Κάποιοι επεσήμαναν ότι ακόμη και η υπόνοια της αναδιάρθρωσης έχει αρνητικές συνέπειες, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι αυτό θα είναι η μόνη διέξοδος για μία χώρα όπως η Ελλάδα. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, στο τέλος της συζήτησης, προειδοποίησε αρκετές φορές ότι οι αθετήσεις χρέους θα οδηγούσαν σε μία "μαζική πιστωτική κρίση".