°F | °C
invalid location provided
Οι ευκαιρίες της κρίσης για τον Έβρο

Γράφει η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ,

Όλγα Ρενταρή-Τέντε

Η κρίση που βιώνει σήμερrentarhα η χώρα μας, είναι κρίση με πολλαπλά μηνύματα. Από τη μια μειώνει εισοδήματα, δημιουργεί ανεργία, οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Από την άλλη όμως ανατρέπει πολλές γνωστές παραμέτρους, δημιουργεί ευκαιρίες, αλλάζει νοοτροπίες ανθρώπων και στάσεις ζωής.

Κοινωνίες που μπόρεσαν  να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες αυτές μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Το μέλλον όμως πρέπει να το προβλέπουμε και να το σχεδιάζουμε.

Ειδικά στις δικές μας τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βασίζονται στην παραγωγή, η κρίση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδιατάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μας πρότυπο με τα  νέα δεδομένα,  βασισμένο όμως στην Ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις αρχές τις οποίες στα χρόνια της άναρχης αστικής ανάπτυξης απωλέσαμε σε μεγάλο βαθμό.

  Τώρα που η κρίση βαθαίνει όλο και πιο πολύ στα αστικά κέντρα, μήπως ήρθε η ώρα εδώ στον Έβρο να μετατρέψουμε  την κρίση σε ευκαιρία;

 Να ξεκινήσουμε από την ύπαιθρο μας . Να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις,  στον δικό μας πλούσιο αγροτικό πολιτισμό και να αναδείξουμε το δικό μας παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές:

  • Διαθέτουμε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις
  • Οι ελλείψεις της χώρας σε αγροτικά προϊόντα είναι μεγάλες.
  • Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ξεπερνούν τα 3 δις € κάθε χρόνο.
  • Οι δυνατότητες για εξαγωγές είναι ανεξάντλητες.
  • Οι τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα έχουν αυξητικές τάσεις λόγω της επερχόμενης διατροφικής κρίσης

Η ενσωμάτωση της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού στο παραγωγικό μας μοντέλο μπορεί να ξεκινήσει από τη κτηνοτροφία μέσα από σύγχρονες μορφές οργάνωσης και παραγωγής  ποιοτικών προϊόντων.

Οι Εβρίτες διαθέτουν μια πολύτιμη εμπειρία, στην εκτροφή ζώων, στην επεξεργασία  γαλακτοκομικών προϊόντων και ζωοτροφών. Επιδοτήσεις για σχέδια μικρών και μεγάλων μονάδων εξακολουθούν να δίνονται.  Τέλος υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό νέων ανθρώπων με αξιόλογες σπουδές (ΤΕΙ-ΑΕΙ) σε φυτική και ζωική παραγωγή και γη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια ζωικών φυτών και την εκτροφή ζώων.

Όλες τις δυνατότητες  της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας που υπόσχεται  το νέο Εθνικό και Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο θα συζητηθούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί με εισηγήτρια την  Δρ. Λέλα Παπαγιαννοπούλου - Αγροτο-οικονομολόγο- Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Ρενταρή Όλγας  σε συνεργασία με νέους κτηνοτρόφους του νομού Έβρου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΑΣ