°F | °C
invalid location provided
PRESS: ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Την αποπομπή από την κυβέρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ ζήτησε το Ερ­γατικό Κόμμα επειδή πρότεινε να υπάρξει διάκριση μεταξύ του σοβαρού βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης που σημειώνεται σε ένα ραντεβού. Ο Κεν Κλαρκ διαχώρισε τα είδη του βιασμού σε ραδιοφωνική του pallasσυνέντευξη προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης.

ΛΙΒΥΗ

«Εδώ και ημέρες η Σάφια και η Αϊσα Καντάφι, η σύζυγος και η κόρη του Μουαμάρ Καντάφι, βρίσκονται στην Τυνη­σία», ανέφερε στο Ρόιτερ πηγή των μυστικών υπηρε­σιών της Τυνησίας. Οι δύο γυναίκες μετέβησαν στην Τυνη­σία με λιβυκή αποστολή. Χθες αναμενόταν να φύγουν, αλλά ακόμη βρίσκονται στη χώρα, στο νησί Τζέρμπα.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Πυρ κατά τυνήσιων αστυνο­μικών και στρατιωτών άνοιξε στη Βόρεια Τυνησία ομάδα ενόπλων για τους οποίους εκ­φράζονται υπόνοιες ότι είναι μέλη της Αλ Καιντα. Από την ανταλλαγή των πυρών έχα­σαν τη ζωή τους επτά άνθρω­ποι και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ήταν Τυνήσιοι, Λίβυ­οι και Αλγερινοί.

ΙΣΡΑΗΛ

Αίτηση αναστολής εκτέλεσης  ποινής κατέθεσε στο Ανώτα­το Δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος  έχει καταδι­καστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης  για βιασμό. Ο Κατσάβ ζητά από το δικαστήριο να μη φυλακιστεί καθώς εκκρε­μεί η εκδίκαση της έφεσής του.

ΜΕΞΙΚΟ

Περισσότεροι από 500 λαθρομετανάστες βρέθηκαν στοιβαγμένοι «υπό απάνθρωπες συνθήκες» σε δύο φορτη­γά που κατευθύνονταν από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν από τη Λα­τινική Αμερική και την Ασία και ταξίδευαν επί ώρες σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πριν εντοπιστούν σε μπλόκο της αστυνομίας.

 

Είκοσι χρόνια φαγούρα

Το 1991 οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απαλ­λοτριωθούν μία σειρά από ακίνητα, τα οποία ανήκαν στη Γαρυφαλλιά Χατζή και οκτώ ακόμη έλληνες υπη­κόους και το 1997 «αξιώθηκαν» να τους καταβάλλουν κάποιες στοιχειώδεις αποζημιώσεις, των απαλλοτριωθέντων ακινήτων.

Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την απαλλοτρίωση των ακινήτων τους και τα ελληνικά δικαστήρια δεν έ­χουν... μπορέσει να εκδικάσουν τις προσφυγές τους.

Εξετάζοντας πρόσφατα το αίτημα τους, το Δικα­στήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δι­καιώματος προσφυγής σε μια δίκαιη και σύντομη δί­κη και την υποχρέωσε να καταβάλει στη Χατζή και τους άλλους οκτώ, από 8.000 ευρώ αποζημίωση στον καθένα για ηθική βλάβη. Η ζημιά που έπαθαν δεν εξισορροπείται, αλλά έχουν ένα νομικό εργαλείο, πανευρωπαϊκού κύρους, για να βάλουν τα ελληνικά δικαστήρια στη θέση τους...

 

Ερήμην δολοφόνος

Τριάντα τριών χρονών είναι σήμερα ο Αρντιάν Σχκαλά και είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές, ε­κτίοντας ποινή ισόβιας κά­θειρξης, για φόνο.

Δικάσθηκε ερήμην τον Ιανουάριο του 2003, ενώ, όπως υποστήριξε ο ίδιος στο Δικαστήριο Ανθρωπί­νων Δικαιωμάτων, βρισκό­ταν και δούλευε στην Ελλάδα. Κάποιοι συγγενείς του τον ειδοποίησαν, κατέφθασε εσπευσμένως στην Αλβανία και παραδόθηκε, τον Ιούνιο του 2003, στις αλβανικές αστυνομικές αρχές, διαμαρτυρόμενος ότι είχε καταδικασθεί για δολοφονία χωρίς να είναι... παρών και ζητώντας να του χορηγηθεί το δικαίωμα προσφυγής κατά της σχετικής απόφασης των δικα­στηρίων.

Το αίτημα του απορρίφθηκε ως... εκπρόθεσμο από τις αρχές» μπουζουριάστηκε με συνοπτικές διαδικα­σίες και οδηγήθηκε στις φυλακές απ' όπου δεν πρό­κειται να βγει ποτέ. Προσέφυγε όμως στο Δικαστή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που, εξετάζοντας πριν από λίγες μέρες την υπόθεση του, έκρινε ότι η Αλβανία είχε παραβιάσει, στην περίπτωση του, το δι­καίωμα προσφυγής σε μια δίκαιη δίκη. Τουλάχιστον τώρα έχει στα χέρια του ένα νομικό έρεισμα να αμ­φισβητήσει την καταδίκη του σε ισόβια.

 

Ευρωβουλευτές: Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά ... με κάγκελα θέλει η Κομισιόν

Δεν είναι Γιάννης, είναι... Γιαννάκης, αντέτειναν οι  εκπρό­σωποι της Κομισιόν και του Συμ­βουλίου της Ε.Ε., στις έντονες επικρίσεις  των ευρωβουλευτών ότι, τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, επιχειρούν να επαναφέρουν, με το πρόσχημα του ελέγχου της λαθρομετανά­στευση, τους εσωτερικούς διασυνοριακούς  ελέγχους στις  χώρες της Συνθήκης του Σένγκεν, όπου επι­τρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αν­θρώπων και εμπορευμάτων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ωραιοποίησε τις προθέσεις της Κομισιόν, λέγοντας ότι, λόγω των αυξημένων με­ταναστευτικών ροών από τις  χώρες της Β. Αφρικής, επιβάλλεται μια α­ναθεώρηση, επί το αποτελεσματικότερον, της ισχύουσας συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών μέσα στον χώ­ρο Σένγκεν και υπεραμύνθηκε της προσωρινής επαναφοράς των ε­σωτερικών συνοριακών ελέγχων.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Επίσημα αρχίζει η  προεκλογική εκστρα­τεία για τις εκλογές της  2nς  Ιουνίου στην Τουρκία. Τα κόμματα υπέβαλαν τις εκλογικές τους λίστες στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Σε αυτές τις εκλογές λαμβάνουν μέρος 21 κόμ­ματα και θα εκλεγούν 550 βουλευτές. Στη λίστα του κυβερνώντος κόμματος πε­ριλαμβάνονται 78 γυναίκες ανάμεσά τους και μία μαντιλοφορούσα.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστη­καν από έκρηξη που σημειώθηκε σε σταθμό του Μετρό στο Μινσκ, κατά την ώρα της βραδινής αιχμής. Ο πρόεδρος Λουκασένκο δήλωσε ότι «η επίθεση μπο­ρεί να οργανώθηκε από το εξωτερικό».

ΠΕΡΟΥ

Ο 48χρονος Ογιάντα Ουμάλα και η Κέικο Φουχιμόρι (κόρη του πρώην προέ­δρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι) θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρι­κών εκλογών στο Περού.

ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ιταλός πρωθυπουργοί Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσερχόμενος στο δικαστήριο του Μιλάνου για την υπόθεση τηλεοπτι­κών δικαιωμάτων του ομί­λου Mediaset, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Ρουμπιγκεϊτ λέγοντας: «Έδωσα χρήματα στη Ρούμπι για να μην εκπορνευτεί».

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμέ­νου Σαββάτου, σύμφωνα με το οποίο το 60% των Ισλανδών απορρίπτει τη συμφωνία για την επιστρο­φή στις δύο χώρες των 5 δισεκατομμυρίων δολαρί­ων που έχασαν όταν κα­τέρρευσε το τραπεζικό σύστημα.

Ύστερα από την εκδίκαση προ­σφυγής, που είχαν καταθέσει στο Δικαστήριο δύο έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα εισέπραξε, στις 8 Ιουλίου 2010,  μία ξεγυρισμένη καταδίκη για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και λοιδωρήθηκε δεόντως, διότι δεν έχει θεσμοθετηθεί, εδώ και τριάντα χρόνια, το δικαίωμα των ελλήνων ομογενών να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης δια­μονής και εργασίας τους.

Με κομψό τρόπο το Δικαστήριο ανέφερε τότε, σ' αυτή του την απόφαση, ότι η Ελλάδα μαζί με την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μάλ­τα είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δεν δίνουν, στους υπηκόους τους που ζουν στο εξωτερικό, τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η προσφυγή των Νικόλαου Σιταρόπουλου και Χρήστου Γιακουμόπουλου υποβλήθηκε στο Δικαστή­ριο στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 και αναφερόταν, στο ότι, κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2007 στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν, εξαιτίας αυτής της «αδυναμίας» των ελληνικών αρχών, να ασκή­σουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, το Στρασβούργο.

Δύο και κάτι χρόνια μετά την καταδικαστική από­φαση και στις 22 Νοεμβρίου 2010 υπέβαλαν στα Δι­καστήριο αίτημα να επανεξετασθεί αυτή η υπόθεση από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το ελληνι­κό αίτημα και επανεξέτασε την υπόθεση στις 4 Μαΐου 2011, αλλά σε... δημόσια ακρόαση.

Ετσι, οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών επανεκτέθηκαν... δημοσίως, υποστηρίζοντας το δίκαιο των «αδυναμιών» της χώρας, που επί τριάντα χρόνια δεν έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει το δικαίωμα των ομογενών Ελλήνων να ψηφίζουν στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου θα ανα­κοινωθεί, ως είθισται, σε μεταγενέστερο χρόνο αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι το «χαστούκι» θα είναι διπλό.

 

Βουλγαρική κωλυσιεργία

Περισσότεροι από 700 βούλγαροι υπήκοοι έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενοι, όλοι, για τις απαράδεκτες και υπερβολικά χρονοβόρες καθυστερήσεις στην εκδίκαση αστικών και ποινικών υποθέσεων από τα δικαστήρια της χώρας.

Εκδικάζοντας προχθές μία απ' αυτές τις προσφυγές, το Δικαστήριο, έθεσε, και διορία 12 μηνών, προκειμένου οι βουλγαρικές αρχές να συμμορφωθούν με τις συστάσεις.

Παρόλο που και η ελληνική Δικαιοσύνη παρουσιάζει τα ίδια συστημικά προβλήματα, το Δικαστήριο δεν έχει, μέχρι στιγμής, εκδώσει κάποια ανάλογη απόφαση-νότα συμμόρφωσης.

Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θ' αργήσει να γίνει...