Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα204
mod_vvisit_counterΧθές329
mod_vvisit_counterAll8056983
°F | °C
invalid location provided
Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα εμβολιασμών για τον μελιταίο πυρετό

Που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια

Ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμών για την πρόληψη του μελιταίου πυρετού υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.provata

Από τις αρχές της άνοιξης έως σήμερα, με ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των κατά τόπους αγροτικών κτηνιατρείων έχουν εμβολιαστεί στην Αχαΐα 13.657 ζώα, στην Αιτωλοακαρνανία 24.041 και στην Ηλεία 15.898.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο είναι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας να επιμείνουν στον τομέα της πρόληψης ενημερώνοντας τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στα σφαγεία.  

Ο μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση, όπως αναφέρεται, μεταδίδεται από τα ζώα, κυρίως τα αιγοπρόβατα, στον άνθρωπο, συνήθως μετά την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος που δεν έχει υποστεί παστερίωση. Έτσι το φρέσκο γάλα, τα μαλακά τυριά, αλλά και το παγωτό μπορούν να μεταφέρουν το μικρόβιο στον άνθρωπο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι επειδή η μετάδοση μπορεί να είναι και αερογενής, η Brucella melitensis υπήρξε ο μικροοργανισμός επιλογής για την πρώτη βόμβα βιολογικού πολέμου (κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού τη δεκαετία του 1950). Αερογενώς μολύνονται και άτομα που για επαγγελματικούς λόγους έρχονται σε επαφή με τα ζώα που φέρουν τη νόσο (π.χ. σε σφαγεία).