Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα280
mod_vvisit_counterΧθές863
mod_vvisit_counterAll8010777
°F | °C
invalid location provided
PRESS: ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΙΣΡΑΗΛ: pallasΜ. Ανατολή: πέντε μασκοφόροι εκτέλεσαν τον Ισραηλινό ηθοποιό και ακτιβιστή Τζ. Μερ Χαμίς

Ο 52χρονος Ισραηλινός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής στο πλευρό των Παλαιστινίων, Τζουλιάνο Μερ Χαμίς, δολοφονήθηκε χθες στην Τζενίν, λίγα μέτρα απόσταση από το θέατρο του, από πέντε μασκοφόρους που τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Με Εβραία μητέρα και Άραβα, χριστιανό πατέρα, είχε την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη θεατρική, ειρηνιστική δουλειά του, την οποία είχε ξεκινήσει στη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα η μητέρα του. Ένας από τους ηγέτες μάλιστα των Μαρτύρων του Αλ Ακτσά σύχναζε στο θέατρο αυτό από παιδί. Ο κυβερνήτης της Τζενίν καταδίκασε «το θάνατο ενός γιου μας, που  όπως και η μητέρα του έκανε τόσο πολλά για το λαό μας». Αυτοί που ενοχλούνταν από τον ιδεαλιστή ηθοποιό ήταν οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι της Τζενίν. Τον είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει να μη φέρνει κοντά κορίτσια και αγόρια.

ΗΠΑ

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τους 62 ανεμοστρόβιλους που έπληξαν  οκτώ νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο εί­ναι η Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και η Αλαμπάμα.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέο Σύνταγμα υποσχέθηκε να φέρει προς ψήφιση ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καθώς και να κάνει την Τουρκία μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έως το 2023 στο πρόγραμμα του κόμματός του που ανακοί­νωσε  ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

ΣΕΡΒΙΑ

Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τομισλάβ Νίκολιτς που έχει αρχίσει απεργία πείνας έξω από το κοινο­βούλιο στο Βελιγράδι ζητώντας πρόωρες εκλογές συναντήθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπορίες Τάντιτς προκειμένου να τον πείσει να τη σταματήσει. Ο Νίκολιτς όμως δήλωσε ότι θα φτάσει «μέχρι το τέλος».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τον πρώτο Πρασινο καγκελάριο στην ιστορία της μπο­ρεί να αποκτήσει η Γερμανία στις επόμενες εκλογές καθώς, σύμφωνα με δημοσκό­πηση, το κόμμα των Πρασί­νων προηγείται μια ποσοστι­αία μονάδα των Σοσιαλδη­μοκρατών, και τα δύο μαζί συγκεντρώνουν 10% περισ­σότερο από τον κυβερνώ­ντα κεντροδεξιό συνασπι­σμό της Άνγκελα Μέρκελ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Πέτρα της Ιορδανίας στο πλαίσιο του μήνα του μέλιτός τους, παρά την έκρυθμη κατάστα­ση που επικρατεί αυτή την εποχή στη Μέση Ανατολή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το δανέζικο εστιατόριο «Noma», επικεφαλής του οποίου είναι ο σεφ Ρενέ Ρετζέπι, ανακηρύχθηκε το κο­ρυφαίο εστιατόριο στον κό­σμο για δεύτερη συνεχή χρο­νιά. Ο Ουίλιαμ Ντρου, διευθυντής του βρετανικού περι­οδικού «Restaurant», δήλωσε ότι η προσέγγιση του Ρετζέπι επαναπροσδιόρισε τη βόρεια κουζίνα. Τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέκτησαν τα ισπανικά εστιατόρια «El Celler de Can Roca» και «Mugaritz».

ΙΤΑΛIA

Η δημοτικότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπεσε στο 31 % αυτόν τον μήνα, έναντι 40% στις αρχές του 2011 και 56% τον Απρίλιο του 2009. Αυ­τό δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογα­ριασμό της «Ρεπούμπλικα».

Ο ΑΡΧΙΦΙΔΑΣ

Ο υεμενίτης δικτάτορας Σάλεχ περιγράφει παρα­βολικά πως «όταν κυβερνάς τη χώρα είναι σαν να χορεύεις με τα φίδια»! Λίγο πολύ ζητάει και επίδο­μα βαρέων και ανθυγιεινών από πάνω! Ποιος; Αυ­τός, που όχι μόνο απολαμβάνει αλλά έχει τελειοποι­ηθεί αυτό τον χορό με όλους τους τρόπους επί 33 χρόνια, με τις πλάτες της Σαουδικής Αραβίας, του Σαντάμ, του Καντάφι, του Μουμπάρακ και «τελευ­ταία» των ΗΠΑ -όταν συμπορεύθηκαν στην εκ­στρατεία κατά της Αλ Κάιντα- χωρίς όμως να εγκα­ταλείψει τη βασική του εκλογική δύναμη, τους φονταμενταλιστές. Και, όταν ξεσηκώθηκε ο λαός ζη­τώντας την αποπομπή του, στηρίχθηκε στα «φίδια» του. Παράλληλα με την «επίσημη» καταστολή, αμό­λησε τα «τραμπουκόφιδά» του, με σπαθιά και μα­χαίρια, για να τρομοκρατήσει τους εξεγερμένους. Αλλά μάταια! Όπως είναι προσφιλές στους άραβες εξουσιαστές, έτσι και ο «Αλί Μπαμπά» της Υεμένης πρώτον: αιτιολογεί την παναραβική εξέγερση ως συνωμοσία που εξυφαίνεται στο Τελ Αβίβ με οδηγίες από την Ουάσιγκτον.

Εάν ήταν όμως συνωμοσία, γιατί κάθε μέρα ενδί­δει στις απαιτήσεις των εξεγερμένων; Και, αν εβραί­οι και σταυροφόροι είναι ικανοί να υποκινήσουν ε­κατομμύρια κόσμου, κάτι αποδεικνύει αυτό. Δεύτε­ρον, ισχυρίζεται ότι, με την πτώση του, η Υεμένη θα διαμελιστεί σε τέσσερα κομμάτια. Στην πραγματικό­τητα, η παραμονή του ενδεχομένως να οδηγήσει εκεί. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα συνθήματα και τα αιτήματα του λαού. Ούτε οι νότιοι ζητάνε απόσχιση, ούτε οι Χούθι του βορρά επίσης, και όλοι συμφω­νούν ότι ο μόνος κίνδυνος για την ενότητα της Υε­μένης είναι η παραμονή του δικτάτορα!

ΚΟΣΟΒΟ

Κατόπιν  συνεννόησης που είχε με τον Ρώσο ομόλο­γο του Σ. Ααβρόφ,ο Σέρβος ΥΠΕΞ  Βουκ, Γέρεμιτς απέστειλε πρόταση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, δεσμευτικής για όλους, σχετι­κά με τις κατηγορίες περί παράνο­μου εμπορίου ανθρωπίνων οργά­νων σε Κόσοβο και Αλβανία (κατηγορίες  οι οποίες βαρύνουν, μεταξύ άλλων, πρώην μέλη του UCK και τον νυν Κοσοβάρο πρωθυπουργό Χ. Θάτσι). «Για όλα τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλα­βία διεξήχθησαν έρευνες με εντο­λή του Σ.Α. του ΟΗΕ. Εάν τώρα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, θα δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθ­μά» δήλωσε ο Γέρεμιτς, ενώ η Ρω­σία, όντας μόνιμο μέλος του Συμ­βουλίου Ασφάλειας, ανέλαβε από την πλευρά της να προωθήσει τη σερβική πρωτοβουλία στο Σ.Α.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ζαχαροπλαστικής Ferrero  έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες  ο Πέτρο Φερέρο σκοτώθηκε δεν έγιναν γνωστές. Ο 48χρονος  ιδρυτής της Ferrero βρισκόταν στη Νότια Αφρική σε επαγγελματικό ταξίδι.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο γνωστός  τούρκος καλλιτέχνης Μπεντρί Μπαϊκάμ τραυματίστηκε χθες σε επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αποχωρούσε από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατε­δάφιση ενός αμφιλεγόμενου γλυπτού στην πόλη Καρς. Ο 53χρονος Μπαϊκάμ μεταφέρ­θηκε σε νοσοκομείο της Κων­σταντινούπολης.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Μια νέα μελέτη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης δείχνει ότι πάνω από 40 είδη ψαριών στη Μεσόγειο μπορεί να εκλείψουν τα επόμε­να χρόνια. Τα μισά είδη καρχα­ριών και σαλαχιών, καθώς και τουλάχιστον 12 είδη Θαλασ­σινών με κόκαλα απειλούνται από την υπεραλιεία, τη μόλυν­ση και την απώλεια του οικοσυστήματός τους.

ΠΟΛΩΝΙΑ:

Παλιές «αμαρτίες»

Στη μετακομμουνιστική Πολωνία, ο ογδονταετής μέρα Λέσζεκ Μοκζούσκι κατηγορήθηκε, στο πλαίσιο μιας «διαδικασίας κάθαρσης» που τέθηκε σε ισχύ το 1977, ότι ήταν συνεργάτης των κρατικών υπηρεσιών της χώρας κατά την κομμουνιστική περίοδο. Η κατηγορία και μόνον ήταν αρκετή για να του απαγορευθεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές. Με την ίδια διαδικασία και μη την κατηγορία, ο 63χρονος σήμερα Τομάς Κβιατκόφσκι διαγράφηκε από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου και δεν μπόρεσε, έκτοτε, να ασκήσει  το επάγγελμά του.

Προσπάθησαν, με πρόσφυγες στην πολωνική Δικαιοσύνη, να βγάλουν από πάνω τους τη «ρετσινιά», υποστηρίζοντας ότι οι εναντίον τους κατηγορίες είχαν βασισθεί σε κρατικά έγγραφα που περιλαμβάνο­υν στους ατομικούς τους φακέλους, τους οποίους δεν μπόρεσαν, όμως, να δουν ποτέ.

Δεν τα κατάφεραν και κατέφυγαν στο Δικαστήριο που, προχθές, καταδίκασε την Πολωνία, αναγνωρίζοντας ότι στην περίπτωση τους δεν υπήρξε αμεροληψία από το πολωνικό δικαστήριο και είχε παρα­ταθεί το δικαίωμα προσφυγής τους σε δίκαιη και σύντομη δίκη.

Αποζημίωση δεν επιδικάσθηκε, μια και κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τους δύο προσφεύγοντες, οι ο­ποίοι, κατά  τα  φαινόμενα, το μόνο που ήθελαν ήταν η ηθική δικαίωση.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Με την επέτειο συμπλήρωσης 25 ετών από την κατα­στροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας να απέ­χει μόλις μερικές ημέρες (26 Απρι­λίου), η Τουρκία φρόντισε να αυτοδιαφημιστεί δωρίζοντας 1 εκατ. ευρώ σε ταμείο για τα θύματα του Τσερνομπίλ. Ωστόσο, περίπου την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωνε από το Κίεβο, όπου συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για την πυρη­νική ασφάλεια, πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κα­νονικά με τα σχέδια της για την κα­τασκευή τριών πυρηνικών εργο­στασίων έως το 2023.

Καταδίκη Γαλλίας για εγκλεισμό ψυχικά ασθενούς χωρίς τη θέληση του

Υποχρεωτικός εγκλεισμός ψυχικά ασθενούς σε κλινική ή νοσοκομείο, χωρίς τη συγκατάθεση του, συνιστά παραβία­ση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια και αντι­τίθεται στις διατάξεις της Σύμβασης αποφάσισε, σε βραδινή του συνεδρίαση το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του ζεύγους Ολιβιέ και Μαρί-Κλοντ Πατού, το Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα, ένοχη τη Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφά­λεια, επειδή ο δήμαρχος της πόλης Βιγιέρ Σεντ Πολ αποφάσισε, στις 30 Μαρτίου 2006, τον υποχρεωτικό εγκλεισμό της Μαρί-Κλοντ Πατού σε νοσοκομείο, με Βάση το γαλλικό Κώδικα Δημόσιας Υγείας. Αφορμή για την απόφαση του δημάρχου έδωσε η συ­μπεριφορά της Πατού, που κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε φραστι­κά εναντίον του γιατρού που την εξέταζε και τον παρενόχλησε στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Με την προσφυγή της Πατού και του συζύγου της Ολιβιέ προς το Δικαστήριο, οι γαλλικές αρχές κατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι ο εγκλεισμοί της αποφασίστηκε χωρίς τη θέληση της και για το ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές δεν έδειξαν την απαιτούμενη ε­πιμέλεια, να εξετάσουν την αίτησή της για άμεση απελευθέρωση.

Εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά το Δικαστήριο απο­φάσισε ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές είχαν κινηθεί με μεγάλη βραδύτητα στο θέμα της εξέτασης της αίτησης της Μαρί-Κλαντ Πατού, για άμεση έξοδά της από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραβίαση του Βασικού δικαιώματός της στην ελευ­θερία και την ασφάλεια. Παράλληλα, υποχρέωσε τη Γαλλία να καταβάλει στην κυρία Πατού 5.000 ευρώ για μη χρηματική ζη­μιά και 2.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες και έξοδα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Λειτουργώντας ωσάν «απεσταλμένος» των Σκοπίων στις Βρυξέλες ο Ούγγρος Πρωθυπουργός (και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ) Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία) τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ένωση, υποβαθμίζοντας παράλληλα την υπόθεση του ονόματος. Χαρακτηρι­στικά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύ­που για τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου της ουγγρικής προεδρίας, ο Όρμπαν δήλωσε πως οι εν λόγω διαπραγματευθεί πρέπει να ξεκι­νήσουν «το συντομότερο δυνατό» και να αποδεσμευθούν από το κώ­λυμα της ονομασίας, που, κατά τον Ούγγρο, αποτελεί «απίστευτο πα­ραλογισμό». Άμεση και ενθουσιώδης υπήρξε η αντίδραση του Σκο­πιανού προέδρου Γκ. Ιβάνοφ.

 

ΜΟΣΧΑ

Συμπλήρωμα σύνταξης

Τη σύνταξή  τους είχαν ως μοναδικό πόρο επιβίωσης ο 77χρονος σήμερα Ιβάν Κχριούκιν και η 65χρονη Βαλεντίνα Μπατούρλοβα, που ζουν  στην περιφέρεια Ελεκτροστάλ έξω από τη Μόσχα. Προφανώς οι  συντάξεις δεν έφθαναν για τα προς το ζην και κατέφυγαν στα ρωσικά δικαστήρια, ζητώντας αναβάθμιση των συντάξιμων αποδοχών τους για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα. Τα ρωσικά δικαστήρια αρνήθηκαν το αίτημά τους και προχθές το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο κατέφυγαν ζητώντας δικαίωση, καταδίκασε τη Ρωσία για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας και του  δικαιώματος προσφυγής σε δίκαιη δίκη.

Η Ρωσία, μάλιστα, υποχρεώθηκε να καταβάλει... 6 ευρώ στην Μπατούρλοβα και ...10 ευρώ στο Κχριούκιν για δικαστικές δαπάνες αλλά και από 7.000 ευρώ στον καθένα τους για χρηματική ζημιά. Ένα  ανέλπιστο συμπλήρωμα στην  πενιχρή τους σύνταξη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ανέξοδη μεταρρύθμιση

Με ξένα κόλλυβα αγροτική μεταρρύθμιση ήθελε να κάνει η Πορτογαλία και προχώρησε στην απαλλοτρίωση ικανού αριθμού οικοπέδων, χωρίς να καταβάλει αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους. Ο Μοντέιρο ντε Βάρας Μάτος και κάποιοι άλλοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο, διαμαρτυρόμενοι ότι στην περίπτωσή τους είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Από τις 13 Ιουλίου 2010 το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Πορτογαλία για τη συγκεκριμένη παράβαση, αλλά μόλις προχθές αποφάσισε ότι πρέπει να πληρώσει, συνολικά, οε όλους τους προσφεύγοντες 255.800 ευρώ και 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

...Και οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις κοστίζουν.