Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα166
mod_vvisit_counterΧθές6258
mod_vvisit_counterAll7999063
°F | °C
invalid location provided
Χάπι που καταπολεμά την υψοφοβία

Ένα χάπι κορτιζόλης, που περιέχει δηλαδή την ορμόνη του στρες, μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από το φόβο τους για τα ύψη.

Σύμφωνα με νέα ελβετική έρycofofoiaευνα, η ορμόνη, που αποτελεί μέρος του αρχαίου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους, φαίνεται παραδόξως να κάνει τον εγκέφαλο πιο ικανό να «επαναπρογραμματίζεται» και να καταπολεμά τις χρόνιες φοβίες του, ακόμα και σε μόνιμη βάση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Ντομινίκ Ντε Κερβέν του τμήματος Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου της Βασιλείας έκαναν τεστ σε 40 ασθενείς με ακροφοβία, που φοβούνται να σταθούν στην άκρη ψηλών τόπων, όπως οι γκρεμοί και οι ταράτσες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές πήραν κορτιζόλη, σε συνδυασμό με μία ψυχολογική-συμπεριφοριστική θεραπεία, σημείωσαν δραστική βελτίωση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για μία σειρά από διαταραχές άγχους και μετατραυματικού στρες.

Κατά τα πειράματα, οι μισοί εθελοντές πήραν κορτιζόλη και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), μία ώρα πριν υποβληθούν σε μία οδυνηρή για τους ίδιους εμπειρία, που όμως δεν ήταν πραγματική, αλλά εικονική μέσω υπολογιστή.

Οι ερευνητές μετρούσαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του φόβου των εθελοντών μέσω ερωτηματολογίων και αισθητήρων που κατέγραφαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος (αποτελεί δείκτη του στρες).

Συμπέραναν ότι η κορτιζόλη μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» ή αποευαισθητοποίησης, κατά την οποία ο φοβικός ασθενής εκτίθεται σε επανειλημμένες, αλλά ελεγχόμενες εμπειρίες ακροφοβίας, ώστε σιγά-σιγά να ξεπεράσει τον πανικό του. Η κορτιζόλη βοηθά στο να καταστέλλονται οι αρνητικές αναμνήσεις και να δημιουργούνται νέες θετικές, πράγμα που σταδιακά κάνει τον πάσχοντα να νιώθει πιο ασφαλής.

Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια. Μερικές παθήσεις, όπως τα αρθριτικά, το άσθμα και τα δερματικά, μπορεί να αντιμετωπιστούν με μία συνθετική μορφή κορτιζόλης, την κορτιζόνη ή τα κορτικοστεροειδή.