Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα217
mod_vvisit_counterΧθές6258
mod_vvisit_counterAll7999114
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: 

Του συνεργάτη μας ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Δήλωση του Προέδρου του ΕΚ, Jerzy Buzek, σχετικά με την έκθεση προόδου 2010 για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Μετά την έγκpallasριση του ψηφίσματος σχετικά με την έκθεση προόδου 2010 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, δήλωσε:

"Θα ήθελα να επαινέσω την προσπάθεια των Τούρκων πολιτών, σύμφωνα με το πνεύμα του Ατατούρκ, για περαιτέρω εκδημοκρατισμό καθώς και τη δέσμευση τους για μια ανοικτή και πλουραλιστική κοινωνία. Η Τουρκία έχει αναλάβει τη δέσμευση να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονες της και να μεριμνήσει για τη μελλοντική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διεύρυνση είναι ζήτημα κοινών αξιών και προτύπων. Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Λυπάμαι για το σημερινό αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι η ουγγρική προεδρία θα είναι σε θέση να ξεκινήσει συνομιλίες που αφορούν στο κεφάλαιο του ανταγωνισμού.

Η Τουρκία θα είναι σε θέση να επιταχύνει τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων όταν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Τελωνειακή Ένωση και όταν θα προβεί σε ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο. Το κλειδί για την απεμπλοκή της όλης διαδικασίας είναι η ολοκληρωμένη λύση για το κυπριακό ζήτημα. Αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με την επανένωση του νησιού. Τώρα είναι η στιγμή για την ιστορική συμφιλίωση στην Κύπρο.

Η Τουρκία πρέπει να βελτιωθεί σε θέματα που αφορούν στην ελευθερία έκφρασης και θρησκευτικής λατρείας. Οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία προκάλεσαν την έντονη ανησυχία μας. Η κυβέρνηση πρέπει εκ νέου να εντείνει tic προσπάθειες της για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Ένα νέο "Σχέδιο Μάρσαλ" προτείνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Η πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρωμεσογειακής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο τη χρηματοδότηση των υπό μετάβαση προς τη δημοκρατία χωρών της νότιας ακτής της Μεσογείου διατυπώθηκε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στη Ρώμη την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011. Οι αντιπρόσωποι υπέγραψαν δήλωση με την οποία καταδικάζουν το καθεστώς Καντάφι της Λιβύης και απευθύνουν έκκληση για διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο ολοκλήρωσε την 7η συνοδό της έχοντας επιτύχει στη βασική της αποστολή: οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές από τις βόρειες και τις νότιες χώρες της Μεσογείου εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο καταδικάζουν τις βιαιότητες που διαπράττονται στη Λιβύη, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές που ζητούν τη δημοκρατία στην περιοχή και καλούν για περαιτέρω διεθνή βοήθεια ώστε να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Λιβύης.

Σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα

'Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ θα μας έδινε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις οικονομικές σχέσεις, την ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη εισροή απελπισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη. Κάνουμε έκκληση για ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα προβλέπει επενδύσεις στην περιοχή, ανάλογο με εκείνο που είχε εφαρμόσει η ΕΕ για τη βελτίωση της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη δεκαετία του '90 ", δήλωσε ο Franco Frattini, εξ ονόματος της Ιταλικής Προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Philippe Maystadt, δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να εντείνει τη δραστηριότητα της και να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, επενδύοντας έως και 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ποσό το οποίο πρέπει, βέβαια, πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρινέλας Κοππά στην

Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

"Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ίδια την Τουρκία. Η διαδικασία αυτή κρίνει την αξιοπιστία της Ευρώπης αλλά και τη θέληση της Τουρκίας στο να προχωρήσει στις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα όμως από την εκφρασμένη θέληση της Κυβέρνησης για δημοκρατικές αλλαγές, τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις αθρόες συλλήψεις δημοσιογράφων. Στις 20 Φεβρουαρίου ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, γνωστός για την κριτική του για τη στάση της αστυνομίας στο φόνο του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ συνελήφθη μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του. Όλοι φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση, ανεβάζοντας τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων πολύ πάνω από τους 100. Τελικά αυτό που φαίνεται να διώκεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και όχι εγκληματικές πράξεις.

Η ΕΕ στήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει το παρακράτος. Όμως αυτό δεν μπορεί σήμερα να καταλήγει σε άλλοθι για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και κυρίως της ελευθερίας της έκφρασης. Καλώ τον Επίτροπο κ. Φούλε να μας πει πως σκοπεύει η Επιτροπή να αντιδράσει σε αυτά τα γεγονότα."

 

Ρομά: Καλύτερη ενσωμάτωση μέσω δεσμευτικών ελάχιστων προδιαγραφών

Οι 10-12 εκατομμύρια Ρομά της Ευρώπης θα ωφεληθούν από τη θέσπιση δεσμευτικών ελάχιστων προδιαγραφών σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες θα βελτιώσουν την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη. Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 9 Μαρτίου, και το οποίο στοχεύει να επηρεάσει την επικείμενη στρατηγική της Επιτροπής για την ένταξη των Ρομά, ζητείται η βελτίωση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοποίησης της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 576 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 60 αποχές υπογραμμίζεται ότι οι Ρομά υφίστανται συστηματικές διακρίσεις και αγωνίζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα "απαράδεκτο επίπεδο αποκλεισμού", καθώς και συχνές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ βιώνουν σοβαρές καταστάσεις στιγματισμού και διακρίσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

Η εισηγήτρια Livia Jaroka (ΕΛΚ, Ουγγαρία) εξήγησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι "με την έγκριση αυτής της έκθεσης, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα σε ότι αφορά την προσπάθεια της ΕΕ να εξαλείψει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό της μεγαλύτερης εθνοτικής μειονότητας της ηπείρου μας. Αυτή η ευρωπαϊκή στρατηγική πρέπει να δώσει πρωταρχικώς έμφαση στην εκπλήρωση και την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ότι αφορά την απασχόληση, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση".

 

Τομείς προτεραιότητας

Οι ευρωβουλευτές παρέθεσαν τις προτεραιότητες για την ενσωμάτωση του πληθυσμού των Ρομά, οι οποίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερες προσπάθειες από τις τοπικές, εθνικές και κοινοτικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εισαγωγή δεσμευτικών ελάχιστων προδιαγραφών σε επίπεδο ΕΕ για τους τομείς προτεραιότητας, οι οποίοι αφορούν την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη. Χρειάζεται, επίσης, να καθιερώσει κριτήρια πριμοδότησης υπέρ των συμμορφούμενων κρατών μελών και κυρώσεις στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η πρόσληψη των Ρομά στη δημόσια διοίκηση, η αύξηση του αριθμού των Ρομά δασκάλων και η κατοχύρωση της ταυτότητας των παιδιών Ρομά, με την παροχή εκπαίδευσης στη δική τους γλώσσα, είναι ορισμένα ακόμη από τα αιτήματα των ευρωβουλευτών προς τα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

 

Έκθεση Προόδου νια την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας 2010:

Δικαίωση των ελληνικών θέσεων

Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2010 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις δηλώσεις της μετά το πέρας της ψηφοφορίας η επικεφαλής της ομάδος των
ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: "Η Έκθεση που
ψήφισε σήμερα το ΕΚ για την πορεία της Τουρκίας ως υποψηφίας προς ένταξη
χώρας ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και αποτυπώνει με ακρίβεια το
γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που
αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην ΕΕ.  Η
ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων και     ι
θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι θρησκευτικές ελευθερίες, η τήρηση των σχέσεων καλής
γειτονίας και  η εφαρμογή του  κοινοτικού κεκτημένου,  δικαιώνουν πλήρως τις
ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή
χώρα, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην  
πλήρη   εφαρμογή   του   Πρωτοκόλλου   της   Άγκυρας,   να   σταματήσει   τις   υπερπτήσεις εντός του ελληνικού χώρου και να κυρώσει την Σύμβαση των
Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι βέβαιο ότι εάν η Τουρκία
δεν αναθεωρήσει τη σημερινή της στάση η ευρωπαϊκή της πορεία θα τεθεί εν/
αμφιβόλω".    

 

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του ΕΚ στην συζήτηση σχετικά με την Έκθεση προόδου 2010 για την Τουρκία

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με σχετική παρέμβαση του κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την Έκθεση προόδου 2010 για την Τουρκία, ανέφερε τα εξής:

«Η όξυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έδωσε νέα ώθηση στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων για τη μεταφορά τους. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και οι τριβές που έχουν ήδη προκληθεί, το αποδεικνύουν.

Η ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής, της Μεσογείου και της Ανατολής βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ΗΠΑ της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων. To NATO και η ΕΕ διευρύνουν την επεμβατική τους δράση σ όλη αυτή την περιοχή όλο και πιο έντονα.

Οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό προσπαθούν να υποτάξουν τους λαούς της περιοχής με το σχέδιο για την "Ευρεία Μέση Ανατολή". Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει την στρατηγική της θέση, πολιτικά, ενεργειακά και στρατιωτικά για την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επιλογών των ιμπεριαλιστών σε μια περιοχή όπου εντείνεται η αμφισβήτηση και κλιμακώνονται οι αντιστάσεις.

Τον σκοπό αυτό εξυπηρέτησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος που τόσο πολύ χειροκροτήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

 

Μαυροβούνιο: Υποστήριξη των ενταξιακών συνομιλιών αλλά ανησυχία για τη διαφθορά

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στο Μαυροβούνιο το "καθεστώς υποψήφιας χώρας", και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ εντός του τρέχοντος έτους. Εξέφρασαν, ωστόσο, και τις ανησυχίες τους για τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τις διακρίσεις και την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ στη χώρα αυτή.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, Τετάρτη, 9 Μαρτίου, το ΕΚ χαιρέτισε "τη γενική συναίνεση και την ύψιστη προτεραιότητα που δίδεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου", καθώς και το γεγονός ότι η διαδικασία θέσπισης του νομικού και συνταγματικού πλαισίου της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Επιδοκίμασε, ακόμη, "τις καλές επιδόσεις της χώρας στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν, ωστόσο, τις ανησυχίες τους, ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τις διακρίσεις και την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ στη χώρα αυτή.

Ο εισηγητής της έκθεσης, Charles Tannock (ΕΣΜ, ΗΒ) δήλωσε τα εξής: "Λυπούμαι για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη διατήρηση χάσματος μεταξύ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας και της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να κριθεί βάσει επιδόσεων, γεγονότων και επιτευγμάτων. Η ευθύνη ανήκει τώρα στο Μαυροβούνιο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ΕΕ, ειδικότερα σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος".

 

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της δημοσίας περιουσίας, από τον Μιχ. Τρεμόπουλο

"Το αντίθετο κάθε ορισμού βιώσιμης ανάπτυξης" θα αποτελούσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να βρεθούν τα 50 δις ευρώ από κυβέρνηση και τρόικα, τόνισε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ ότι «το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και σημείωσε ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι όλη ίδια. «Άλλο η ήδη εμπορική περιουσία, όπως κτίρια που δεν επιτελούν δημόσιες λειτουργίες και άλλο η βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απειλή για ελεύθερους χώρους αλλά και για περιοχές κρίσιμης περιβαλλοντικής σημασίας, φέρνοντας αντίστοιχα ως παραδείγματα το πρώην αεροδρόμιο του "Ελληνικού" και τις παλιές εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», στο Δέλτα του Νέστου.

«Τέτοιες αλλαγές χρήσεων, που θυσιάζουν ζωτικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, αποτελούν το αντίθετο κάθε ορισμού βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Όμως η κρίση και το χρέος δεν αναιρούν το δικαίωμα των επόμενων γενεών για ακέραιο φυσικό περιβάλλον και ευκαιρίες για βιώσιμες πόλεις».

 

Όλι Ρεν: Προνομιούχοι, κατεστημένα συμφέροντα και καθυστερήσεις απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Για κατεστημένα συμφέροντα και προνομιούχους, καθυστερήσεις, μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Ο. Ρεν σημείωσε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων. Στην ερώτηση του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Α. Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Wloody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και ενόψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών μελών".

 

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ:  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα τους, το οποίο εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τρίτη, 8 Μαρτίου, εξετάζουν κριτικά την αντίδραση της ΕΕ στο ξέσπασμα του ιού Η1Ν1 κατά την περίοδο 2009-2010. Εξετάζουν το κόστος των προγραμμάτων εμβολιασμού και τους σχετικούς κινδύνους που υπήρξαν και προτείνουν μέτρα για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής αγοράς εμβολίων και των περισσότερων εγγυήσεων για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων συμφερόντων.

Η γρίπη Η1Ν1 προκάλεσε 2.900 θανάτους στην Ευρώπη έως τον Απρίλιο του 2010, σε σύγκριση με τους 40.000 θανάτους που προκαλεί, κατά μέσο όρο, η εποχική γρίπη μέσα σε ένα έτος.

Η εισηγήτρια της εν λόγω έκθεσης, Michele Rivasi (Πράσινοι, Γαλλία), δήλωσε ότι "η έκθεση αυτή αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια ανάδειξης των ανησυχιών που προέκυψαν για τη δυσανάλογη αντίδραση (των χωρών) στη γρίπη των χοίρων στην Ευρώπη, καθώς και τη δυνητική επιρροή που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στις διαδικασίες αντίδρασης".

Προγράμματα εμβολιασμού

Οι αντιδράσεις των κρατών μελών της ΕΕ ήταν ποικίλες. Υπήρξαν ομαδικά προγράμματα εμβολιασμού, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις χωρών που δεν αντέδρασαν καθόλου (Πολωνία). Συνολικά, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ. Το ΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι στρατηγικές εμβολιασμού και τα μέτρα πρόληψης, ενώ τονίζει την ανάγκη για την ύπαρξη καλύτερης συνεργασίας των κρατών μελών στο μέλλον.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, ακόμη, την ανάγκη για μεγαλύτερη ανεξαρτησία κατά την αξιολόγηση και την επικοινωνία σχετικά με την κατάσταση και ζητούν περαιτέρω εγγυήσεις για την αποτροπή ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων. Ζητούν, επίσης, τη δημοσίευση των δηλώσεων συμφερόντων όλων των εμπειρογνωμόνων που παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας. Με αφορμή την ύπαρξη περιπτώσεων όπου αυτό δε συνέβη, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στο ψήφισμα τους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης περί φαρμάκων, την πλήρη ευθύνη των εμβολίων φέρει ο παρασκευαστής, και όχι τα κράτη μέλη.