°F | °C
invalid location provided
Δεν τίθεται θέμα μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών

Δημήτρης Κουσελάς:

Δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη.

Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, οι αγρότες του ειδικού κagrotesαθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους. Η επιστροφή αυτή ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από 1.1.200, 9 ο κατ΄ αποκοπή συντελεστής έχει οριστεί στο ύψος του 11%.
Όπως όμως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, "τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, τα οποία αναφέρονται μόνο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Τα ποσοστά κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού τεθούν σε εφαρμογή. Με βάση τα υφιστάμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του κατ΄ αποκοπή συντελεστή 11%".
Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε μετά από ερώτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, αν υφίσταται προοπτική μείωσης του ισχύοντος ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
Ο βουλευτής επικαλέστηκε "πληροφόρηση" από της Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, "οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης", σύμφωνα με τις οποίες η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στείλει έγγραφο που ενημερώνει ότι "το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ ενδέχεται να διαφοροποιηθεί" και ταυτοχρόνως συνιστά να μην υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών το αναλογούν σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ποσό επιστροφής ΦΠΑ.
Ο κ. Ροντούλης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επικαλέστηκε και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με το Συντονιστικό Όργανο των αγροτών Θεσσαλίας-Μακεδονίας φέρεται να είπε: "κρατάμε το 11% (σ.σ. το ισχύον ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ) με νύχια και με δόντια από την τρόϊκα".
Ο βουλευτής είχε επίσης ζητήσει να ενημερωθεί αν σε κάποιο εκ των αναθεωρημένων μνημονίων υπάρχει πρόνοια μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ή αν η σχετική συζήτηση εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις των Τροϊκανών.

Πληροφορίες: ΠΑΣΕΓΕΣ