Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1889
mod_vvisit_counterΧθές4391
mod_vvisit_counterAll7496162
°F | °C
invalid location provided
PRESS: ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο ΒΕΛΓΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Κίνδυνος για την ευρωζώνη

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ της Νέ­ας Φλαμανδικής Συμμαχίας (NVA), του αυτονομιστικού κόμματος του Μπαρτ Ντε Βέφερ που ήρθε πρώτο σε ψή­φους στη Φλάνδρα, μπλοκά­ρουν κάθε πρόοδο. Ο κ. Ντε Βέφερ αρνείται κάθε συζήτη­ση. Αντιτίθεται ακόμη και στη διαπραγμάτευση των επτά κομμάτων, τα οποία, είναι αλήθεια, δεν έχουν πραγμα­τικά μιλήσει μεταξύ τους εδώ και τέσσερις μήνες. Η σύγχυση αυτή θέτει σε κίν­δυνο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση του Βελγίου, το οποίο εμφανίζεται πλέον τα­κτικά ως ο νέος ασθενής κρί­κος της ευρωζώνης, κάτι που το εκθέτει σε πιθανή τιμωρία από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές. Σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη προχωρεί γενικά ανά­μεσα στη μοιρολατρία και την έλλειψη κατανόησης, αυτό το στοιχείο βάρυνε αναμφίβολα στην κινητοποίηση της πε­ρασμένης Κυριακής: χωρίς σπουδαία ενημέρωση για τις θεσμικές συζητήσεις, οι πο­λίτες κατάλαβαν ότι ορισμέ­να κόμματα απειλούν άμεσα την ευημερία τους και ίσως την ίδια την ύπαρξη της χώ­ρας τους.

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ KFOR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ

To NATO κάλυπτε την κοσοβάρικη μαφία

Τρία χρόνια μετά τη μονομε­ρή ανακήρυξη της ανεξαρτη­σίας του Κοσσυφοπεδίου και δώδεκα χρόνια από την επί­θεση του NATO κατά της Σερβίας (με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο), έρχονται στη δη­μοσιότητα απόρρητα έγγρα­φα της υπηρεσίας πληροφο­ριών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης  (KFOR) που επανατοποθε­τούν συνολικά το πρόβλημα των Δυτικών Βαλκανίων.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις εκλογές που θα πραγ­ματοποιηθούν τον ερχό­μενο Ιούνιο στην Τουρ­κία, το κυβερνητικό κόμ­μα ΑΚΡ προβλέπεται να συγκεντρώσει το 49,6% των ψήφων, ενώ το κόμ­μα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,8%. Αυ­τό αναφέρει δημοσκόπη­ση που έγινε από την εται­ρεία Konsensus και δημοσιεύτηκε  στον τουρ­κικό Τύπο.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι οι τράπεζες επέστρεψαν, ήδη, στις προ διεθνούς κρίσεως πρακτικές τους σε ό,τι αφορά τα μπόνους. Αναφερόμενος τους οίκους αξιολόγησης, ο Στρος - Καν αποσαφήνισε ότι «δεν τους έχω σε μεγάλη εκτίμηση».

ΡΩΣΙΑ

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέκρινε τον πρωθυ­πουργό Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή μονοπωλεί την εξουσία στη Ρωσία και στε­ρεί το εκλογικό σώμα από μια πραγματική δημοκρα­τική επιλογή. Αναφερόμενος στη δήλωση του Πούτιν ότι θα αποφασίσει μαζί με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ ποιος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, τον χαρα­κτήρισε «ξεδιάντροπο».

 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Οι πωλήσεις όπλων από τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο -εξαιρουμένων των Κινέζων - έφτα­σαν το 2009 τα 401 δι­σεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κα­τά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πά­ντα η αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ και ακολουθεί η βρετανική ΒΑΕ.

 

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ

Οι γέροντες καταδίκασαν σε θάνατο 14χρονο κορίτσι

ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ συνάντηση κοντά στον φοίνικα, που απέ­χει μόλις μερικά μέτρα από την κρεβατοκάμαρα της, είχε ως κατάληξη να μαστιγωθεί μέχρι θανάτου ένα 14χρονο κορίτσι στο Μπανγκλαντές. Η Χένα Ακτέρ είχε βγει για να πάει στην τουαλέτα, όταν συνάντησε τον ξάδελφο και γεί­τονα της Μαχμπούμπ που τη φίμωσε και την ξυλοκόπησε. Η επίθεση ήταν τόσο βίαιη, που το κορίτσι δεν μπορούσε να περπατήσει ή να μιλήσει. Όμως το συμβούλιο των γε­ρόντων του χωριού, αντί να τιμωρήσει τον θύτη, την κατηγόρησε ότι είχε παράνο­μες σχέσεις με έναν παντρε­μένο άντρα και την καταδί­κασε να υποστεί 101 βουρδουλιές. Έτσι την περασμέ­νη, εβδομάδα ο πατέρας της μετέφερε το κορίτσι, που δεν μπορούσε να σταθεί καλά κα­λά στα πόδια του, στην πλα­τεία του χωριού, όπου μαστι­γώθηκε μέχρι να χάσει τις αι­σθήσεις του. Έξι ημέρες αρ­γότερα πέθανε στο νοσοκο­μείο. Με αφορμή την υπόθε­ση αυτή οι Αρχές του Μπαν­γκλαντές προσπαθούν να περιορίσουν τη δύναμη των το­πικών συμβουλίων των γερό­ντων που αποδίδουν «δικαιοσύνη» στα χωριά βάσει της σαρίας, δηλαδή του ισλαμι­κού νόμου.

 

ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΡΑΤΗ ΛΟΓΩ ΦΑΛΑΙΝΩΝ

Διαμαρτυρία από το Τόκιο

Τόκιο. Η Ιαπωνία κάλεσε χθες τους πρεσβευτές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ολλαν­δίας να ασκήσουν πίεση στην περι­βαλλοντική οργάνωση Sea Sepherd, οι κινητοποιήσεις της ο­ποίας ανάγκασαν τις ιαπωνικές αρ­χές να διακόψουν πρόωρα την α­ποστολή φαλαινοθηρίας, στην Ανταρκτική. 0 Ιάπωνας υ­πουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα χαρα­κτήρισε λυ­πηρό ότι οι κινητοποιή­σεις της ορ­γάνωσης δεν εμποδίστηκαν από αυτές τις τρεις χώρες, οι οποίες επιτρέπουν στα πλοία της οργάνωσης να φέρουν τις σημαίες τους και να χρησιμοποι­ούν τα λιμάνια τους. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους πρε­σβευτές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναλη­φθούν ανάλογες δραστηριότητες της οργάνωσης.

 

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΒΙΑΣ

Διαμαρτυρία στο Μεξικό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Τουλάχιστον 500 νέοι διαδήλωσαν στο Μεξικό διαμαρτυρόμενοι για την έκρηξη της βίας και τη στρατιωτικοποίηση της χώρας τους. Οι διαδηλωτές σχημάτισαν το περίγραμμα του Με­ξικού με χιλιάδες κεριά και πραγ­ματοποίησαν πορεία προς το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξι­κού (UNAM) φωνάζοντας συνθήμα­τα κατά της καταπίεσης και της βίας, και ζητώντας να χτιστούν περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία.

 

ΟΚΤΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Νεκρός Γερμανός στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ένας Γερμανός στρα­τιώτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν, όταν έ­νας άντρας με στολή του αφγανικού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών των συμμαχικών δυνά­μεων, που επισκεύαζαν ένα όχημα, στο βόρειο Αφγανιστάν. Οι στρα­τιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν σοβαρά τον δράστη, όπως ανακοινώθηκε από το NATO, ενώ το συμβάν παραμένει υπό διε­ρεύνηση.

 

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τέσσερις δημοσιογράφους συνέλαβαν οι τουρκικές Αρχές

Σοκ προκαλεί στην Τουρκία η σύλληψη του γνωστού δη­μοσιογράφου και συγγραφέα Σονφ Γιαλτσίν και τριών άλλων στε­λεχών μιας ιστοσελίδας της τουρκι­κές αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των ερευνών της Εργκενεκόν. Η αντιπο­λίτευση εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις και οι οργανώσεις δημο­σιογράφων μιλούν για περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

Η αστυνομία έκανε έφοδο χθες τα χαράματα στα κτίρια της ιστοσελίδας Odatv, στο σπίτι του αρθρο­γράφου της «Χουριέτ» και διευθυ­ντή του Odatv, Σονερ Γιαλτσίν, κα­θώς και στα σπίτια των δημοσιο­γράφων Μπαρίς Τέρκογλου, Αϊχάν Μπόζκουρτ και Μπαρίς Πεχλιβάν. Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ημέ­ρα και στο τέλος οι τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Σύμφω­να με δημοσιογράφους προσκείμενους στο Odatv, οι συλλήψεις σχετί­ζονται με την ανάρτηση είδησης, κα­τά την οποία οι αστυνομικοί που δι­εξάγουν τις έρευνες για την Εργκε­νεκόν έχουν εκπαιδευτεί από αμε­ρικανούς πράκτορες.

«Ο Σονέρ Γιαλτσίν είναι γνωστός σε όλη την Τουρκία και ήταν έτοι­μος να ανοίξει τηλεοπτικό κανάλι. Μας ανησυχεί πολύ αυτό», δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τσετίν Σοΐσάλ, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφε­ρε ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης βρί­σκονται υπό πίεση. Η Ομοσπονδία Τούρκων Δημοσιογράφων (TGP) με ανακοίνωση της καταδικάζει τις συλ­λήψεις και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Κωνσταντινούπολης Ουμίτ Κοτσάσακαλ έκανε λόγο για προ­χωρημένο φασισμό.

 

ΚΟΣΟΒΟ

Η Βουλή του Κοσόβου εξέ­λεξε  τον Χασίμ Θάτσι πρωθυπουργό για μια δεύτε­ρη θητεία και τον επιχειρημα­τία Μπεντζέτ Πατσόλι πρό­εδρο. Ο δεύτερος έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η οποία είναι αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση του Κο­σόβου από τη Σερβία.

 

ΑΛΓΕΡΙΑ

Το Κοινοβούλιο της Αλγερίας ενέκρινε το σχέδιο για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 19 χρόνια. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στη χώρα μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

 

ΜΠΑΧΡΕΪΝ

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν διέταξε την απελευθέρω­ση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων, σε μια προ­σπάθεια να διατηρήσει την αντιπολίτευση στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι άγνω­στο πόσοι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι, θα περιλαμβάνονται όμως μερι­κοί από τους 25 σιίτες ακτιβιστές που δικάζονται για συνωμοσία εναντίον της κυ­βέρνησης.

 

ΙΡΑΚ

Σε 48 ανέρχονται οι νεκροί και σε 21 οι τραυματίες από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημει­ώθηκε σε μια επιμνημόσυνη δέηση σε σιιτική συνοικία στα βόρεια της Βαγδάτης. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε οργισμένους κατοίκους και την Αστυνομία.

ΓΑΛΛΙΑ

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθοριστικής σημασίας θέμα για την Τουρκία, η οποία αντιμετω­πίζει συνεχώς προβλήμα­τα, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Ο Γκιουλ είπε ακό­μη ότι η εικόνα που έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νι­κολά Σαρκοζί για την Τουρ­κία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

«ΔΟΥΛΕΥΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΑΝΤ

Καταδίκη Λιβανέζου για κατασκοπεία

ΒΗΡΥΤΟΣ. Στρατιωτικό δικαστήριο του Λιβάνου καταδίκασε σε θάνατο έναν άνδρα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μοσάντ του Ισραήλ, στην οποία παρείχε πληρο­φορίες για στρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αμίν Ιμπραχίμ αλ-Μπάμπα, 44 χρόνων, είχε ανοίξει ίντερνετ καφέ στον νότιο Λίβανο, μέσω του οποίου έστελνε πληροφο­ρίες στο Ισραήλ, ανάμεσα τους και πληροφορίες που βοήθησαν στη δο­λοφονία των αδελφών Μαχμούντ και Νιντάλ Μαζγιούμπ του σουνιτικού κινήματος της Τζιχάντ.

 

ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ          

Διαρροή πετρελαίου στη Νορβηγία

ΟΣΛΟ. Μεγάλες προσπάθειες κατέ­βαλαν χθες τα ειδικά συνεργεία απορρύπανσης για να αντιμετωπί­σουν τη διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε από ισλανδικό πλοίο, που εξώκειλε μέσα στο μοναδικό προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο της Νορβηγίας. Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Γκόνταφος» μεταφέρει 800 τόνους αργού πετρελαίου, το οποία διαρρέει και από τις δυο πλευρές των υφάλων του, και είχε φθάσει χθες το από­γευμα στα παράλιο του θαλάσσιου πάρκου, στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία.

 

ΦΡΕΝΤ ΚΑΡΓΚΕΡ. Δύσκολα θα κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, όμως είναι πιθανό να συμμετάσχει στα τηλεοπτικά «ντιμπέιτ»

 

 

Ένας ωραίος (γκέι) τύπος

Ο πρώτος δηλωμένος γκέι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στην αμερικανική ιστορία είναι Ρεπουμπλικάνος! Ο δίχρονος Φρεντ Κάργκερ φοράει στο πέτο του ένα σήμα που συνδυάζει την αστερόεσσα με το ουράνιο τόξο του κινή­ματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Και δεν μοιάζει με τους περισσότερους γκέι Ρε­πουμπλικάνους που εμφανίζονται στα τοκ σό­ου της αμερικάνικης TV, δεν «ξεπουλάει» τα δι­καιώματα των γκέι για να κερδίσει τις ψήφους των συντηρητικών, δεν υποστηρίζει πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρεί ευπρόσδεκτους τους γκέι. Δηλώνει απλώς παρών, ομοφυλόφι­λος και υπερήφανος γι' αυτό, έτοιμος να αγω­νιστεί. «Είμαι μαχητής, προσπαθώ να αλλάξω το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και να το ανοίξω σε όλους» λέει στον ανταποκριτή του βρετανικού «Ομπζέρβερ» στη Νέα Υόρκη. «Θα ήταν ηλίθιο να εγκαταλείψουν όλοι οι γκέι το Ρεπουμπλι­κανικό Κόμμα και να πάνε στους Δημοκρατικούς. Πιστεύω πως η ομοσπονδιακή κυβέρνη­ση πρέπει να είναι μικρότερη και πιστεύω στην προσωπική ευθύνη, όπως ο ήρωας μου, ο Ρόναλντ Ρήγκαν».

 

ΑΪΤΗ

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την Αϊτή και συζήτησε για τις προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας  με τους υποψηφίους  στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ένας Ιταλός δικηγόρος που υπήρξε- σύμβουλος της υπερασπιστικής ομάδας του Σαντάμ Χουσείν συνελήφθη στη Μαγιόρκα με το κατηγορίες της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της άσκησης επαγγελματικούς χωρίς άδεια.

 

ΣΥΡΙΑ

Η Συρία θέλει να κατασκευ­άσει το πρώτο πυρηνικό ερ­γοστάσιο της μέχρι το 2020 για να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές ανάγκες της, απο­καλύπτει ένα έγγραφο της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας της χώρας. Οποιαδήποτε προσπάθεια, πάντως, της χώρας να εμπλουτίσει ουράνιο θα προκαλέσει μεγάλη ανη­συχία στις ΗΠΑ.

 

ΜΕΞΙΚΟ

Ο υποδιοικητής Μάρκος, επικεφαλής του Εθνικού Απε­λευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας, έσπασε τη σιω­πή του έπειτα από δύο χρό­νια για να επικρίνει τον πό­λεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού. «Ο πόλεμος αυτός θα αφή­σει ένα έθνος κατεστραμ­μένο, αφανισμένο, διαλυ­μένο», γράφει σε επιστολή του στον μεξικανό φιλόσο­φο Λουίς Βιγιόρο.

 

ΓΑΛΛΙΑ

Ο πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινο­βούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ πρότεινε τη δημιουργία μιας «υπηρεσίας βαθμολόγησης» που θα αξιολογεί τις  χώρες ανάλογα με τον σεβασμό που επιδεικνύουν στη δη­μοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτόν, τόνισε, η Ευρώπη θα αποφύγει «συμβιβασμούς» όπως αυτούς που έκανε με την Τυνησία και την Αίγυπτο.