°F | °C
invalid location provided
Το «Καλάθι Προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας»

Μία πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για τον εντοπισμό των «ισχυρών» προϊόντων κάθε Περιφέρειας

Ανοικτή διαβούλευση για το «Καλάθι Προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας» ξεκινά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της (www.pde.gov.gr) κειμένου βασικών θέσεων επί του οποίου ζητούνται οι παρατηρήσεις όλων των εμπλperifereia-3εκομένων παραγωγικών φορέων αλλά και των μεμονωμένων παραγωγών.

Το «Καλάθι της Περιφέρειας» αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία, να εντοπισθούν τα «ισχυρά» προϊόντα κάθε Περιφέρειας, να ενθαρρυνθεί η παραγωγή τους και εν συνεχεία να προωθηθούν στις ελληνικές και διεθνείς αγορές.

«Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή θα επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα μας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, προωθώντας την ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα. Στόχος μας είναι τα προϊόντα από το χωράφι να φτάνουν στο ράφι. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα που θα δημιουργεί απασχόληση και θα παράγει πλούτο», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου το «Καλάθι της Περιφέρειας» θα περιέχει ομάδες προϊόντων που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε γεωγραφικής περιοχής καθώς και προϊόντα νέων καλλιεργειών.   

Στο εισηγητικό του κείμενο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υιοθετήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης.  Για εμάς βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει εστίαση στον άνθρωπο, αξιοποίηση της γνώσης, αφομοίωση της τεχνολογίας και επένδυση στα προϊόντα μας, την ιστορία μας, την αισθητική μας, την ποιότητά μας και τις αξίες μας.

Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί το πρώτο βήμα της πορείας μας για να καταστήσουμε τη Δυτική Ελλάδα πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και υψηλής ανταγωνιστικότητας, με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον. Το όραμά μας είναι μια βιώσιμη και πράσινη Περιφέρεια, που θα δίνει θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες».

«Πεποίθησή μας», συνεχίζει ο κ. Αγγελόπουλος, «είναι ότι πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή, στο πολλαπλασιασμό της μέσα από την εργασία. Στόχος μας είναι η ποιότητα και η συνετή διαχείριση των πόρων μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και τη τεχνολογία. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις δηλαδή στη ταυτοποίηση, στη πιστοποίηση, στο design και στο marketing, μαζί με τη σωστή οργάνωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων των αλιέων και ιχθυοπαραγωγών, με υποδομές σύγχρονες και επαρκείς.

Υποστηρίζοντας τη κυβερνητική πρόταση για το «Καλάθι των προϊόντων» της Περιφέρειας, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, θέτουμε σε ανοικτή διαβούλευση το κείμενο ‘ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ' και περιμένουμε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα θέλουμε σήμα που θα αποτελεί όνομα και ταυτότητα, το λεγόμενο ‘brand name'. Και σε αυτό το σημείο θα είναι πολύ χρήσιμες οι ιδέες όλων σας».

Και καταλήγει: «Παράλληλα έχουμε  ξεκινήσει θεματικές συναντήσεις ενόψει και της παρουσίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Η συνισταμένη όλων των απόψεων/ιδεών από την ανοικτή διαβούλευση και από τις επιμέρους συναντήσεις θα αποτελέσει την εισήγησή μας  προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει ποια προϊόντα θα συνθέσουν το ‘Καλάθι' της Δυτικής Ελλάδας. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εγκριθεί και να προωθηθεί με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η ανοικτή διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 30 Μαρτίου 2011. Μπορείτε να αποστέλλετε τις απόψεις και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Τα σχόλιά σας θα αναρτηθούν κάτω από το κείμενο της διαβούλευσης».