Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1779
mod_vvisit_counterΧθές4391
mod_vvisit_counterAll7496052
°F | °C
invalid location provided
PRESS: ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Αλβανία, η «Τυνησία των Βαλκανίων

«Μία, δύο, τρεις, πολλές Τυνήσιες» γεννά η πο­λιτική καταπίεση και η διαφθορά... Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η υψηλή ανεργία και ο πλουτι­σμός για τους λίγους οδηγούν και πάλι τους Αλ­βανούς σε δρόμους που έχουν ξαναπερπατήσει. Σαν επανάληψη ταινίας από το παρελθόν, κι ας έχουν αλλάξει πολλά, η Αλβανία βρίσκεται στην ίδια σχεδόν θέση με εκείνη του 1997. Πρωθυ­πουργός και τότε ο Σαλί Μπερίσα, ο άνθρωπος όλων των κpallasαταστάσεων, που έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για νοθεία στις εκλογές.

Τότε έσκασε η «φούσκα» των παρατραπεζών και του «μαύρου» χρήματος και σήμερα η κρίση οφείλεται στη διαφθορά του πολιτικού συστή­ματος. Τη θρυαλλίδα για τη νέα εξέγερση άναψε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ιλίρ Μέτα, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να λαμβάνει «μίζες» για την κατασκευή ενός δημόσιου έρ­γου. Οι Αλβανοί ξεσηκώθηκαν, γνωρίζοντας πως στη χώρα έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από τη Γερμανία, τις Η ΠΑ, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά οι ίδιοι παραμένουν στο με­ροκάματο ή απλώς άνεργοι. Ακόμη και για τους τρεις νεκρούς διαδηλωτές, που μάλλον χτυπήθηκαν από τα πυρά των αρχών ασφαλείας, η κυβέρνηση Μπερίσα δεν θέλει περαιτέρω έρευνα. Η σημερινή Αλβανία μοιάζει πολύ με την εξεγερ­μένη Τυνησία, όσο κι αν η πολιτική κατάσταση σε καθεμία από τις δύο χώρες είναι πολύ διαφορετι­κή. Η νέα γενιά και στις δύο χώρες δεν έχει πολ­λές εναλλακτικές για να ξεφύγει από τη μιζέρια: εξέγερση ή μετανάστευση σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Ο Σαλί Μπερίσα, στις τελευταίες εκλο­γές -τις οποίες κέρδισε με εκτεταμένη νοθεία και παρατυπίες, κατά το Σοσιαλιστικό Κόμμα του νέου ανερχόμενου πολιτικού Έντι Ράμα- υποσχέθηκε 160.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσεις μισθών, συντάξεων και βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους. Τη βελτίωση είδαν ελάχιστοι, οι περισσότε­ροι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει.

 

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Και εθνικό άρωμα!

Μετά τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και το εθνόσημο, η Λι­θουανία θα έχει σύντομα και το εθνικό άρωμα της, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε ήδη ένα μικρό μπουκα­λάκι στους ξένους πρέσβεις στην πρωτεύουσα Βίλνιους. Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί το σχέδιο αυτό καλό μέσο ώστε να γίνει γνωστή με πρωτότυπο τρόπο η Λιθουανία, «θέλαμε κάτι το ξεχωριστό που να εκπροσωπεί τη Λιθου­ανία», εξήγησε η υπεύθυνη του σχεδίου. Έτσι το άρωμα «Λιθουανία» θα είναι μια σοφή ανάμειξη από σάνδαλο, κέ­δρο και μόσχο, τα οποία παραπέμπουν στην ινδοευρωπαϊ­κή προέλευση της γλώσσας και στον χαρακτήρα των κατοί­κων της χώρας. «Προσθέσαμε ακόμη το άρωμα από φωτιά καυσόξυλου, που συνδέεται με παραδοσιακές τελετές, καθώς και τα αρώματα του βρύου και των λουλουδιών των κάμπων», είπε η ίδια.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο υπουργός Ενέργειας ανα­κοίνωσε ότι η Τουρκία και η Ιαπωνία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την κατα­σκευή σε τουρκικό έδαφος δεύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας. Η Άγκυ­ρα έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρωσία για την κατα­σκευή πυρηνικού αντιδρα­στήρα στις ακτές της Μεσογείου, ενώ ο δεύτερος προ­βλέπεται να κατασκευαστεί κοντά στη Σινώπη.

ΓΑΛΛΙΑ

Εντείνεται η φημολογία για την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομι­νίκ Στρος-Καν για την προε­δρία της Γαλλίας, καθώς μά­λιστα χθες η σύζυγός του Αν Σινκλέρ δήλωσε ότι τάσ­σεται εναντίον του να δι­εκδικήσει δεύτερη θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ

Περίπου 200 άνδρες συ­νελήφθησαν επειδή συμμε­τείχαν σε γκέι πάρτι, καθώς το Ισλάμ απαγορεύει την ομοφυλοφιλία. Αστυνομι­κοί στην πόλη Μουχάρακ εισέβαλαν στη γιορτή, όπου διασκέδαζαν εκατοντάδες άνδρες ηλικίας 18-30 ετών, πίνοντας  κρασί και καπνίζοντας  ναργιλέδες.

ΡΩΣΙΑ

Το όνομα του δράστη της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο της Μόσχας έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές. Πρόκειται για τον 20χρονο Μαγκομέντ Γιέβλογιεφ από τον Καύκασο, τα αδέλφια του οποίου συ­νελήφθησαν.

ΙΡΑΚ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρω­ποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σε τρεις αλλεπάλληλες εκρήξεις παγι­δευμένων αυτοκινήτων που έγιναν με μικρή διαφορά ώρας χθες στο Κιρκούκ, 240 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Στόχοι ήταν αστυ­νομικά τμήματα και δυνά­μεις ασφαλείας.

 

ΠΕΡΟΥ: Μαστιγώνουν τον δήμαρχο

Ο νέος δήμαρχος της Τσίλκα, μιας κοινότητας των Άνδε­ων, ορκίστηκε δεχόμενος τρία χτυπήματα από μαστίγιο «να τηρήσει τις υποσχέσεις του». Ο Αμπραάμ Καράσκο, 23 χρόνων, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του, μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες, γονάτισε φορώντας την κορδέλα του δημάρχου, έσκυψε το κεφάλι μπροστά σε έναν σταυρό και τότε ένας σεβάσμιος πολίτης τον μαστί­γωσε τρεις φορές. «Να μην κλέβεις, να μην λες ψέματα, να μην τεμπελιάζεις», του είπε ο γηραιός δημότης στη γλώσσα κέτσουα, επαναλαμβάνοντας τις τρεις αρχές που αποτελούσαν κάποτε το κλειδί της κοινωνικής τάξης στην αυτοκρατορία των Ίνκας. «Ορκίζομαι ότι θα εργαστώ για την ανάπτυξη της κοινότητας μου», απάντησε ο νέος δή­μαρχος, αφού πρώτα φίλησε το χέρι του σεβάσμιου δημό­τη που τον είχε μαστιγώσει...

 

ΚΙΝΑ: Η «κόκκινη» τηλεόραση!

Ο Δήμος του Τσοντσίνγκ στα κεντροδυτικά της Κίνας, θέλο­ντας να αντιμετωπίσει τις δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, ανακοίνωσε ότι θα μεταδίδει στο εξής κόκκινα προγράμ­ματα για να υπενθυμίσει στους Κινέζους ότι είναι... κομ­μουνιστές. Ο δήμος αποφάσισε να αναδείξει τις ηθικές αξίες, καθιστώντας το δορυφορικό κανάλι του το πρώτο «κόκκινο κανάλι» σε περιφερειακό επίπεδο. Έτσι οι δημο­φιλείς και συνήθως ροζ τηλεοπτικές σειρές θα αντικατα­σταθούν με τραγούδια της κομμουνιστικής περιόδου ή με εκπομπές που θα αναδεικνύουν το κινεζικό επαναστατικό μεγαλείο! Η περιοχή έγινε γνωστή το 2009 με την αποκά­λυψη ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου που λειτουρ­γούσε χρόνια ανενόχλητο. Επικεφαλής της περιοχής είναι το ανερχόμενο αστέρι του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμ­ματος Μπο Σιλάι.

 

Μαρτυρική... εξέταση

Δεκαέξι ετών ήταν, το 2002, η Παγκιούλ Γιλμάζ, όταν συνε­λήφθη από την τουρκική αστυ­νομία και κλεί­σθηκε στη φυ­λακή, με την κα­τηγορία ότι «βοήθησε» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που έχει χαρακτηριστεί παρά­νομο στη γείτονα Τουρκία.

Κινήθηκε ποινική διαδικασία εναντίον της, αλλά αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερη λίγους μήνες μετά. Αμέσως μετά τη σύλληψη της, ωστόσο, εξαναγκά­σθηκε να υποστεί μια οδυνηρή γυναικολογική εξέτα­ση, εξαιτίας της οποίας έσπασε ο παρθενικός της υ­μένας, υπέστη έντονο μετατραυματικό στρες και πα­ρουσίασε καταθλιπτικές διαταραχές.

Με ανεξάρτητες ιατρικές γνωματεύσεις στα χέρια, η Γιλμάζ υπέβαλε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας ε­ναντίον των γιατρών της φυλακής που την είχαν «ε­ξετάσει» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και την τι­μωρία των υπευθύνων. Μέχρι τον Αύγουστο του 2006, καμία έρευνα δεν είχε γίνει, οι αιτιάσεις της νεαρής Τουρκάλας απορρίφθηκαν από τα δικαστή­ρια της χώρας της και αναγκάσθηκε να καταφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το οποίο, προχθές, τη δικαίωσε, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση των διατάξεων της Σύμ­βασης περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευ­τελιστικής μεταχείρισης και για την έλλειψη αποτελε­σματικής έρευνας.

Το ψυχολογικό και σωματικό τραύμα που υπέστη, απ' αυτή τη μαρτυρική... εξέταση, ωστόσο, δεν μπο­ρεί να γιάνει με τα 23.500 ευρώ, που της επιδίκασε, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, το Δικαστήριο.

 

ΙΣΡΑΗΛ

Ο αριθμός των παλαιστινια­κών κατοικιών που κατεδαφί­στηκαν από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τριπλασιάστηκε το 2010 σε σύγκριση με το 2009, ιδίως στην κοιλάδα του Ιορ­δάνη, ανακοίνωσε η ισραη­λινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμά­των B'Tselem. Οι κατεδαφί­σει αυτές στέρησαν την κα­τοικία σε 472 Παλαιστινίους.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο πρώην  πλουσιότερος  άνθρωπος στη Ρωσία, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που βρίσκεται στη φυλακή από το 2003 και του οποίου η ποινή παρατάθηκε έως το 20017, κατηγορεί με συνέντευξή του στη «Μοντ» το ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να τον διατηρήσει επ' αόριστον υπό κράτηση. «Προηγουμένως ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιοριζόταν σε  νύξεις, τα τελευταία όμως χρόνια με υποδεικνύει ανοιχτά ως ένοχο για δολοφονία» τονίζει.

 

ΗΠΑ: Δαγκώνει πράκτορες

Ένας Αμερικανός, γνωστός στην αστυνομία γιατί ανέ­βαζε στο Διαδίκτυο τραγούδια που έκαναν έκκληση για «τζιχάντ», συνελήφθη αφού... δάγκωσε δύο πράκτορες του FBI γιατί θέλησαν να τον ανακρίνουν για υπόθεση άσχετη με αυτόν. Οι δύο πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πλησίασαν τον Έμερσον Πέγκολι, 21 χρόνων, ενώ βρισκόταν μόνος στο αυτοκίνητο του μπροστά σε εστιατόριο. Μόλις δήλωσαν την ταυτότητα τους ο Πέγκολι άρχισε να φωνάζει. Στη συμπλοκή που ακολούθησε τους δάγκωσε σε σημείο να τρέχει αίμα. Μετά τη σύλληψη του βρήκαν πάνω του ένα πιστόλι και παραπέμφθηκε για επίθεση και κατοχή όπλου. Ο Πέγκολι ήταν συμπαθών ναζί, αλλά προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και ανέβαζε στο Διαδίκτυο αντισημιτικά ποιήματα και τραγούδια, καλώντας σε ιερό πόλεμο (τζιχάντ).

 

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Πικνίκ με μια αρκούδα

Γνωρίζαμε το «Χορεύοντας με τους λύκους», τώρα όμως θα υπάρχει και το «Πικνίκ με μια λευκή αρκούδα». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει έναν Νορβηγό να μοιράζεται σάντουιτς με σολομό με μια πολική αρκούδα. «Της έδωσα φέτες ψωμιού με σολομό και μαγιονέζα», εξηγεί ο Ράγκναρ Τόρσετ, ο οποίος έχει βιντεοσκοπηθεί τη στιγμή που ταΐζει μια νεαρή πολική αρκούδα, δίπλα σε ένα σκάφος που προοριζόταν για το κυνήγι της λευκής αρκούδας. Το βίντεο είναι παλιό, αλλά ανέβηκε τώρα στο Διαδίκτυο και προβλήθηκε από τη νορβηγική τηλεόραση. «Μπορούμε να κρίνουμε μια λευκή αρκούδα, όπως κρί­νουμε τους ανθρώπους», λέει ο Ράγκναρ Τόρσετ, ο οποίος εξηγεί στο πλήρωμα του σκάφους ότι η αρκούδα δεν είναι επικίνδυνη...

 

Εκτός ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο μένουν οι υπουργοί

Θεσμική εκτροπή από τον Κοινοτικό Κανονι­σμό χαρακτηρίζεται η παρασκηνιακή «συμ­μαχία» που έχει συνάψει ο συντηρητικός και φα­νατικός αντικομμουνιστής πρόεδρος του Ευρω­κοινοβουλίου, Γερζί Μπούζεκ, με το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., ώστε το τελευταίο να μείνει στο απυρόβλητο του ελέγχου που ασκεί το Ευρω­κοινοβούλιο.

Σιωπηλά, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου α­φαίρεσε από την ημερήσια διάταξη των τριών τε­λευταίων συ­νεδριάσεων της Ολομέ­λειας την ώ­ρα των ερω­τήσεων προς το Συμβού­λιο, που, ό­πως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νί­κος Χουντής, δεν έχει προηγούμενο, σε καμία από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές θητείες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι, απαντώ­ντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το Ευρωκοινο­βούλιο και το Συμβούλιο είναι εταίροι επί ίσοις όροις», υπονοώντας προφανώς ότι το πρώτο πρέπει να παύσει να ασκεί έλεγχο στον συννομοθέτη του. Με επιστολή της, προς το σύνολο των ευρωβου­λευτών, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υπεύθυνη για την «Ώρα των Ερωτήσεων» κυρία Γουάλις, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι:

«Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να α­φαιρεθεί από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου το α­ναφαίρετο δικαίωμα τους για έλεγχο και εποπτεία των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου».

sisour@orange.fr

 Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η Metalco BT ήταν μια ετερόρρυθμη εταιρεία στην Ουγγαρία που, λόγω και της εκεί κρίσης, είχε τεθεί σε εκκαθάριση και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις ουγγρικές φορολογικές αρχές για να διακανο­νίσει τον τρόπο πληρωμής κάποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε.

Ως εγγυητή, για την εξόφληση των οφειλών της, είχε βάλει το μερίδιο που είχε στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης «συγγενούς» εταιρείας. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ουγγαρία, αυτά τα θέματα ρυθμίζονται κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, που εκδίδονται από τα φορολογικά δικαστήρια, αλλά στην περίπτωση της Metalco BT, οι διαδικασίες εκδίκασης της υπόθεσης τράβηξαν πολύ εις μάκρος, με αποτέ­λεσμα το μερίδιο της στη «συγγενική» εταιρεία να χάσει κάθε αξία και να μην υπάρχει εγγύηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Δικαστήριο, στο οποίο έφθασε η υπόθεση, δεν αναφέρει αν η Metalco έμεινε εκτεθειμένη στο θέμα αποπληρωμής του χρέους της, αλλά καταδίκασε την Ουγγαρία για παραβίαση του δικαιώματος προστα­σίας της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος προσφυγής σε μια δίκαιη και σύντομη δίκη.

Ελπίζεται ότι τα 50.000 ευρώ που επιδίκασε ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην εταιρεία να φθά­σουν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων φορο­λογικών οφειλών...

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Φεβρου­αρίου. Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος Μαίρη Μακάλιζ είχε και επισήμως κηρύξει τη διάλυση του Κοινοβουλίου, κατόπιν αιτήματος στον απερχόμε­νου πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν. Οι δημοσκοπήσει προβλέπουν συντριπτική ήττα για το κόμμα του τελευταίου.

ΙΤΑΛΙΑ

Η μοναδική γυναίκα από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που τόλμησε να καταγ­γείλει τις σχέσεις του με νεαρές γυναίκες αποπέμφθηκε από το κυβερνών κόμμα. Πρό­κειται για την 25χρονη Σάρα Τζούντιτσε, δημοτική σύμβου­λο στο Μιλάνο, που ζητά την παραίτηση της Νικόλ Μινέτι, η οποία προμήθευε τον πρω­θυπουργό με κορίτσια.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ένας 54χρονος ελβετός που εργαζόταν επί 29 χρόνια σε οι­κοτροφεία της Ελβετίας και της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι κακοποίησε 114 άτομα, ανά­μεσά τους παιδιά και ανάπηροι ενήλικοι. Ο άνδρας συνελή­φθη τον περασμένο Απρίλιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο του Kaps, στα σύνορα με την Αρ­μενία, αποφάσισε με ψήφουs 19-4 να κατεδαφιστεί ένα γι­γαντιαίο μνημείο που συμβόλι­ζε τη φιλία των δύο χωρών. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει το μνημείο «έκτρωμα».

Β. ΚΟΡΕΑ

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει μυ­στικό εργαστήριο ουρανίου κι έχει λάβει ξένη βοήθεια για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος. Αυτό αναφέ­ρεται σε απόρρητο πρόγραμ­μα του ΟΗΕ, που προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων ενα­ντίον του ολοκληρωτικού κράτους. Πηγή των πληροφοριών είναι ο αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας Ζίγκφριντ Χέκερ, ο οποίος επισκέφθηκε τον πε­ρασμένο Νοέμβριο ένα άγνω­στο μέχρι τότε εργαστήριο ου­ρανίου στο Γιονγκμπιόν.

 

Ακόμα δεν τον είδαμε Λεβιάθαν τον βαπτίσαμε...

Το πνεύμα της γνωστής ελληνικής παροιμίας για τη σπουδή και τη συνέπεια της φαίνεται ότι υιοθέτησε το Διεθνή Νομισματικό Ταμείο. Πρότεινε στο Ισραήλ, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του, να δημιουργήσει έναν κρατικό κορβανά από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ανακαλύφθηκαν προσφάτως στην Ανατολική Μεσόγειο (Ταμάρ και Λεβιάθαν). Η πρόταση περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση του Ισραήλ, όπου εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκφράζουν ικανοποίηση για τις οικονομικές επιδόσεις του Τελ Αβίβ, κάνοντας λόγο για γερά θεμέλια και ανθεκτικότητα στην κρίση του 2010.

Πλειστηριασμοί εκκλησιών

Ούτε τις εκκλησίες δεν αφήνει όρθιες η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» (25/01), από το 2008 έχουν κατασχεθεί περί τις 200 εκκλησίες, οε σχέση με 8, που ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι διαδικασίες κατάσχεσης κατά εκκλησιών έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 2007 που άρχισε η ύφεση. Δεν είναι ωστόσο μόνο οι εκκλησίες που πληρώνουν την κρίση. Στο Ντιτρόιτ, ετοιμάζονται να κλείσουν σχεδόν τα μισά δημόσια σχολεία τα επόμενα δύο χρόνια και ο αριθμός των μαθητών να αυξηθεί στους 62 ανά τάξη(!). Ε ρε φραγγέλιο που χρειάζονται πολιτικοί και τραπεζίτες...

 

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΑΝΑΘΕΩΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, απο­φασίζουν το ένα μετά το άλλο να αναστείλουν την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα, ως χώρα από την ο­ποία εισήλθαν αρχικά στο κοι­νοτικό έδαφος. Μετά τη Σουη­δία, τη Γερμανία και την Αυ­στρία, ήρθε η σειρά της Φιν­λανδίας και της Δανίας να αποφασίσουν να μη στέλνουν αι­τούντα άσυλο στην Ελλάδα, ενώ το Βέλγιο θα το σκεφθεί πολύ να κάνει κάτι τέτοιο, μετά την πρό­σφατη καταδίκη του από το Ευ­ρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συ­νοδευόμενη με την επιβολή προστίμου.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, λοιπόν, έθεσε με την απόφαση του κατά του Βελγίου υπό αμφισβήτηση τον κοινοτι­κό κανονισμό «Δουβλίνο II», σύμφωνα με τον οποίον τα κρά­τη-μέλη μπορούν να επαναπροωθήσουν έναν αιτούντα άσυλο στη χώρα από την οποία εισήλθε αρχικά στο έδαφος της Ε.Ε., χω­ρίς όμως να είναι υποχρεωμένα να το κάνουν... Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, οι βελγικές αρχές, αποφασίζοντας να επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα έναν Αφγανό αι­τούντα άσυλο, τον εξέθεσαν σε «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες». Οι «δυσλειτουργίες του συστήματος παροχής ασύ­λου στην Ελλάδα έπρεπε να εί­ναι γνωστές στις βελγικές αρχές όταν αποφάσισαν να τον στεί­λουν στην Ελλάδα», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση, που έχει θορυβήσει τα κράτη-μέλη, ισχυροποιεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μέσω της ε­πιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ έ­χει προτείνει από τον Δεκέμβριο 2008 μια αναθεώρηση του κα­νονισμού και την αναστολή επαναπροώθησης των αιτού­ντων άσυλο στην πρώτη χώρα στην οποία εισήλθαν στην Ε.Ε., ώστε να ανακουφιστούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα. Η πρόταση έχει προσκρούσει στο συμβούλιο υπουργών σε μία ο­μάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, πάνω από τα 3/4 των 40.997 λαθρομεταναστών, που συνελήφθησαν κατά το πρώτο 6μηνο του 2010 στην Ε.Ε., εισήλ­θαν από την Ελλάδα προερχό­μενοι από την Τουρκία.