Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1861
mod_vvisit_counterΧθές4391
mod_vvisit_counterAll7496134
°F | °C
invalid location provided
Αμβρακικός κόλπος: Πουλιά της δυστυχίας...

Άρθρο

Η βαρβαρότητα στη φύση δεν έχει τέλος. Στον Αμβρακικό Κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές αργυροπελεκάνων και τα αυγά αποικίας του είδους, που παγκοσμίως προστατεύεται ως απειλούμενο. Τυχαίο; Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί την ίδια εποχή πέρυσι. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.ambrakikos

Το περιστατικό σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Ελλάδας. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική Εταιρεία, σχολιάζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν την αποτυχία της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια...  για την ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα τα γεγονότα αυτά δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες έχουν εξαγγελθεί περί «πράσινης ανάπτυξης».

Έφοδος έγινε και στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, όπου καταστράφηκαν οι φωλιές των αργυροπελεκάνων. Τυχαίο; Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί την ίδια εποχή πέρυσι. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Τη θεσμική ενίσχυση και το συντονισμό σε κεντρικό επίπεδο της φύλαξης των εθνικών πάρκων ζητεί η Ορνιθολογική Εταιρεία. Ακόμη ζητεί η Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Διότι, όπως εκτιμά, η χώρα μας αδυνατεί να προστατεύσει το φυσικό της πλούτο και να δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως η φύλαξη από τη λαθροθηρία ή η διευθέτηση δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών.

 

Μ. ΠΙΝΗ