Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα285
mod_vvisit_counterΧθές407
mod_vvisit_counterAll8032078
°F | °C
invalid location provided
Στόχος της ΚΑΠ η ανάπτυξη των τοπικών αγορών

Ποιες οι θέσεις Σκανδαλίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έγινε στις Βρυξέλλες.

kap

Η τρίτη ανταλλαγή απόψεων επί των προτάσεων της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, εστιάζοντας στην «ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη» πραγματο- ποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η διατήρησή της θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κύριους στόχους της μελλοντικής ΚΑΠ. Πολλές αντιπροσωπείες σημείωσαν ότι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης παραμένει η σημαντικότερη ευρωπαϊκή πολιτική στις αγροτικές περιοχές και ότι θα πρέπει να συντονιστεί με την περιφερειακή πολιτική και τα ταμεία συνοχής.

Επιπλέον, η βελτίωση της αγροτικής οικονομίας θα πρέπει να βασιστεί στη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη των τοπικών αγορών και σε άλλες δραστηριότητες συνδεόμενες με τη γεωργία.

Καθώς το δυναμικό των αγροτικών περιοχών εξαρτάται από την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, ορισμένα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία των νέων αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στην ύπαιθρο, μέσα από μέτρα που θα την καθιστούν ελκυστική (βελτίωση των αγροτικών υποδομών, κίνητρα και έμφαση στην καινοτομία).

Η ουγγρική προεδρία θα χρησιμοποιήσει τις απόψεις που εκφράστηκαν στη συζήτηση για να προετοιμάσει τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, που θα υιοθετηθούν το Μάρτιο.

Θέσεις Σκανδαλίδη στο Συμβούλιο Υπουργών

Tα μέτρα που θα βοηθήσουν την ισόρροπη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου κλήθηκε να παραθέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, στο Συμβούλιο Υπουργών. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός τόνισε ότι η γεωργία είναι η κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή ανάπτυξη και ότι η ΚΑΠ οφείλει να εξασφαλίζει συνεκτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν με ασφάλεια σε αυτή την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών.

  • Αναφέρθηκε στις ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες, που οφείλονται στη γεωγραφική τους θέση, τη νησιωτικότητα, στη δομή της γεωργίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
  • Επισήμανε τη σημασία της δημόσιας στήριξης για την ευημερία των κατοίκων της περιφέρειας και την βελτίωση της σχέσης πόλης-υπαίθρου. Όπως δήλωσε, χρειάζονται κίνητρα για την αναζωογόνηση των περιοχών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών και την προώθηση διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων.
  • Επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης με δράσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να εξασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η πρόσβαση των αγροτών στις αγορές, την εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη έρευνα. Οι συνέργιες ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και στους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας, πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να αυξάνεται το οικονομικό αποτέλεσμα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα αποδώσουν δράσεις που αξιοποιούν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, επενδύουν σε τοπικά προϊόντα, εκμεταλλεύονται τα παραπροϊόντα για παραγωγή ενέργειας, προάγουν την ορθή διαχείριση των υδάτων και των φυσικών πόρων, τον εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων, και τις συμπράξεις των αγροτών.

Η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, τόνισε ο Κ. Σκανδαλίδης, εξαρτάται από τον πλούτο και την γνώση του ανθρώπινου δυναμικού της. Η ηλικιακή αναδιάρθρωση του αγροτικού πληθυσμού είναι κατεπείγουσα υπόθεση. Οφείλουμε, όπως δήλωσε ο Υπουργός, να ενθαρρύνουμε τους νέους ώστε να επιλέγουν συνειδητά το αγροτικό επάγγελμα μέσω της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών. Να διευκολύνουμε την αρχική τους εγκατάσταση και την διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους.

Επεσήμανε επίσης, ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να εξασφαλίσει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για την κοινωνία της υπαίθρου. Οποιαδήποτε απότομη ανακατανομή της στήριξης ή μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής θα έθεταν σε κίνδυνο την ισόρροπη και χωρίς κλυδωνισμούς  αγροτική ανάπτυξη στις περιφέρειες της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός έθεσε στον Επίτροπο κ. D. Ciolos το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά, φαινόμενο που δεν δικαιολογείται για ένα προϊόν σύμβολο της ποιοτικής, παραδοσιακής και υγιεινής διατροφής, τονίζοντας ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το μοναδικό προϊόν, όπου σημειώνεται μείωση των τιμών παραγωγού το 2010.

Η κατάσταση τέλος, δείχνει ότι στις σημερινές συνθήκες τα κοινοτικά μέτρα στήριξης δεν είναι αποτελεσματικά ώστε να λειτουργούν σαν δίκτυ ασφάλειας για τους ελαιοπαραγωγούς. Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της μελλοντικής ΚΑΠ, ώστε με μέτρα αντιμετώπισης της αστάθειας της αγοράς και των τιμών, να προστατεύεται η παραγωγή και μάλιστα των ποιοτικών διατροφικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο.

Η Κομισιόν αμετακίνητη για της κλωβοστοιχίες

Επιπλέον στο Συμβούλιο Γεωργία συζητήθηκε η κατάργηση των συμβατικών κλωβοστοιχιών για τις όρνιθες ωοπαραγωγής, σύμφωνα με οδηγία που τίθεται σε ισχύ από το 2012.

Ο επίτροπος Υγείας Τζον Νταλι, σύμφωνα με δηλώσεις του θεωρεί "απαράδεκτο" το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη δεν έχουν παράσχει ακόμη στοιχεία για την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων, αν και η εν λόγω οδηγία εγκρίθηκε προ 12 ετών.

Η σχετική οδηγία προβλέπει την απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών  των 550 τετραγωνικών εκατοστών ανά όρνιθα και την αντικατάστασή τους από εμπλουτισμένες κλωβοστοιχίες έκτασης τουλάχιστον 750 τετραγωνικών εκατοστών ανά όρνιθα.

Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία ζητούν περισσότερο χρόνο για την κατάργηση των συμβατικών κλωβοστοιχιών ή έστω μια εξαίρεση για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να συμμορφωθούν. Όμως άλλες χώρες, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και τη Βρετανία, ζητούν την εφαρμογή της οδηγίας και θεωρούν ότι οι όποιες αποκλίσεις θα ήταν άδικες για τους αγρότες που έχουν ήδη επενδύσει ώστε να συμμορφωθούν με την οδηγία.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Ντάλι τόνισε ότι "θα πρέπει να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς την οποία θα προκαλούσε η κυκλοφορία αυγών παραχθέντων παρανόμων από 1ης Ιανουαρίου 2012"΄.

Πληροφορίες: agronews