Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5417
mod_vvisit_counterΧθές5063
mod_vvisit_counterAll7182180
°F | °C
invalid location provided
ΔΕΚΑ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ «ΔΙΑΦΑΝΟΣ»

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣpallas

1.Τράπεζες, Δημόσιο. Από μακριά κι αγαπημένοι.

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αποφύγετε την επώνυμη σχέση με τις τράπεζες, την εφορία ή τις ΔΕΚΟ. Εδώ οι απαντήσεις είναι κατά κύριο λόγο πολιτικές. Ψηφίστε πολιτικούς που εί­ναι ευαίσθητοι σε ζητήματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Όσον αφορά τις τράπεζες, αποφύγετε την επιθετική εμπο­ρική πολιτική τους χρησιμοποιώντας όσα λιγότερα από τα πιο «σύνθετα» προϊόντα τους μπορείτε (δάνεια, πιστωτικές κάρτες): για έναν απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου δεν θα χρειαστεί να δώσετε περισσότερα στοιχεία από τον αριθμό της αστυνομικής σας ταυτότητας. Εάν σας ενοχλεί το τηλε­φωνικό μάρκετινγκ, όλο και πιο έντονο στις μέρες μας, απευθυνθείτε στη Αρχή Προ­στασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρα­κτήρα, ζητήστε να μάθετε σε ποιες λίστες είστε καταχωρισμένοι και στη συνέχεια ζητήστε διαγραφή. Αν κάποιος σας ενοχλή­σει τηλεφωνικά μετά από αυτό, θα απευ­θυνθείτε στην Αρχή για να ελεγχθεί ως πα­ράνομος. Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, μια ακραία, πλην εφαρμόσιμη στις μέρες μας πρόταση, είναι να δείτε ποιες ανάγκες σας μπορείτε να καλύψετε μόνοι. Αν για παράδειγμα έχετε ανεκμετάλλευτο χώρο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγω­γή ενεργείας και σε κάποιες περιπτώσεις να πείτε ακόμα και «αντιός» στη ΔΕΗ. Για σχετικές πληροφορίες συμβουλευθείτε τα ένθετα ΟΙΚΟ και Popular Science της «Καθημερινής» που παρουσιάζουν συχνά τέ­τοιες λύσεις ή απευθυνθείτε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

•2 Σούπερ μάρκετ. Γιατί να ξέρουν τι ψωνίζετε;

Τα σούπερ μάρκετ παρέχουν εκπτωτικές κάρτες με αντάλλαγμα τη λίστα αγορών σας, δημιουργώντας ένα πλή­ρες καταναλωτικό προφίλ. Μπορείτε λοιπόν πολύ απλά να μη δεχθείτε αυτές τις κάρτες. Αν πάλι χρειάζεστε τις εκπτώσεις, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους φίλους σας και να ανταλλάσσετε τις κάρτες σας κάθε λίγους μήνες. Οι καταναλωτικές τάσεις θα συνεχί­σουν να προσμετρούνται, αλλά δεν θα μπο­ρούν να συσχετισθούν με συγκεκριμένα πρόσωπα ή τύπους καταναλωτή. Προτιμή­στε ακόμα τις λαϊκές αγορές, τα καταστήμα­τα βιολογικών προϊόντων και τα μικρά μπακά­λικα (όπου υπάρχουν ακόμα).

•3Ασφάλεια υπολογιστών και Διαδίκτυο. Μείνετε ενημερωμένοι

Συζητώντας με φίλους προγραμματιστές τι μπορεί να κάνει κανείς για να αποφύγει τα προβλήματα από ιούς και επιθέσεις στο Διαδίκτυο, η αντανακλαστική αντίδραση όλων ήταν «μη βάλεις Windows». Ο λόγος είναι βεβαίως ότι η Microsoft και τα προϊόντα της αποτελούν πα­ραδοσιακό στόχο ιών, χάκερ και κάθε είδους κακόβουλων ενεργειών. Παρ' όλο που στην τελευταία έκδοση τους Vista έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, είναι πι­θανό αν τη χρησιμοποιήσετε να διαπιστώσετε ότι το πρώτο θύμα στον άτυπο αυτό ηλεκτρονικό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και δύο δεκαετίες θα είστε εσείς: προγράμματα που δεν λειτουργούν λόγω ασυμβατότητας, αρχεία (π.χ. μουσι­κά mp3) που δεν παίζουν γιατί δεν συνοδεύονται από το κατάλληλο πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής κ.ο.κ. Εναλλα­κτικά μπορείτε να προτιμήσετε υπολογιστές Macintosh ή κάποια δωρεάν έκδοση Linux (π.χ. Ubuntu).

Εάν παρ' όλα αυτά δεν μπορείτε να αποφύγετε το λειτουρ­γικό σύστημα που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των υπολογι­στών του πλανήτη, τότε κατ' αρχάς ας αποφύγετε το πρό­γραμμα περιήγησης Internet Explorer. Είναι αργό και ευά­λωτο σε επιθέσεις. Μπορείτε αντ' αυτού να κατεβάσετε και να χρησιμοποιείτε Moziila Firefox, Opera και πολλά άλ­λα που θα βρείτε σε διευθύνσεις όπως το cnet.com και tucows.com. Αν και αυτά σας φανούν ευάλωτα, τότε κατα­φύγετε στη λύση του ΧΒ (http://xerobank.com/), ενός (πιο αργού) browser που σβήνει τα ίχνη σας αυτόματα κάθε φο­ρά που μπαίνετε στο Ιντερνέτ. Μπορείτε ακόμα να σβήσε­τε τα ίχνη σας περνώντας από έναν anonymizer: είναι servers που σβήνουν τη διεύθυνση του υπολογιστή σας και του δίνουν μια τυχαία ώστε να μην είναι εντοπίσιμος. Επισκεφθείτε τις σελίδες http://anonymizer.nntime.com, http://anonymouse.org, www.publicproxyservers.com ή κατεβάστε τα σχετικά προγράμματα.

Αποφύγετε τον Media Player των Windows και προτιμήστε προγράμματα όπως το iTunes ή το VLC. Θα συναντήσετε λιγότερα προβλήματα στην αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών, Αγοράστε (ή κατεβάστε δωρεάν) προγράμματα antivirus, firewall κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Norton Antivirus (το πιο διαδεδομένο), McAfee, Bit Defender και NOD32 (θεωρείται το καλύτερο αυτή τη στιγμή), Απαραίτη­το είναι και το Adaware, ένα δωρεάν πρόγραμμα που εντο­πίζει στον υπολογιστή σας τα εγκατεστημένα από τρίτους αρχεία παρακολούθησης της κίνησης σας στο Διαδίκτυο και τα διαγράφει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το οπλοστά­σια σας να είναι και πλήρες και ενημερωμένο με τις τελευ­ταίες εκδόσεις. Μην ξεχνάτε ακόμα κάθε τόσο να σβήνετε τα cookies (προγράμματα που εγκαθιστούν κρυφά στον υπολογιστή σας τα sites που επισκέπτεσθε προκειμένου να παρακολουθούν τις δραστηριότητες σας online, απα­ραίτητα δυστυχώς τα περισσότερα). Θα τα βρείτε με μια απλή αναζήτηση από το search του λειτουργικού σας.

 •4.    Σταθερή τηλεφωνία και Διαδίκτυο. Στην αναμονή

Χρησιμοποιώντας τηλεφωνία μέσω ιντερνέτ θα μπορούσατε ενδεχο­μένως να αποφύγετε τον ΟΤΕ. Χρησιμοποιήστε το λογισμικό του Skype.com ή ιδιωτικές εταιρείες παροχής τηλεφωνίας και Ιντερνέτ, αν και στη χώρα μας ακόμα προσφέρουν κακές υπηρε­σίες στις περισσότερες περιπτώσεις. Θα χρειαστεί βεβαίως να δώσετε στοιχεία για την παροχή τηλεφωνικής γραμμής. Μέχρι να λειτουργήσει ένα δημόσιο δίκτυο ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (αί­τημα που αναπτύσσεται από καιρού εις καιρόν στο ίντερνετ) θα πρέπει να περιμέ­νετε. Εναλλακτικά μπορείτε ακόμα να γί­νετε μέλος του AWMN (Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών), ένα ασύρματο δίκτυο υπολογιστών φτιαγ­μένο από χιλιάδες ερασιτέχνες. Και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία του υπο­λογιστή σας (μοναδική IP διεύθυνση) θα εί­ναι ορατά, αλλά μόνο αυτά.

•5.     Αγορές. Ας ξέρετε μόνο εσείς ποια βιβλία αγαπάτε

Έχετε προσέξει ότι κάθε φορά που αγοράζετε -ακόμα και ρούχα- από κάποιο κατάστημα μεγάλης αλυσί­δας ή εμπορικό κέντρο ζητούν τα στοι­χεία σας; Μπορείτε πολύ απλά να τα αποφύγετε. Αγοράζοντας από μικρότερα καταστήματα, από καταστήματα δίκαιου εμπορίου και αντικείμενα από δεύτερο χέρι (οι αγγελίες των εφημερίδων και το Ιντερνέτ είναι καλές πηγές) όχι μόνο δεν «σκορπάτε» τα στοιχεία σας παντού, αλ­λά ίσως βοηθάτε και τον πλανήτη: τα κα­ταστήματα δίκαιου εμπορίου αμείβουν καλύτερα τους παραγωγούς από τις πολυεθνικές που σκέπτονται μό­νο την αύξηση των κερδών τους, ενώ τα αντικείμενα των αγγελιών ισοδυναμούν με ανακύκλωση. Σκεφθείτε το.

 

•6.    Κινητά τηλέφωνα. Προτιμότερη η «χαμηλή» τεχνολογία

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το σκάνδαλο των υποκλοπών, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν κάποιος θελήσει, μπορεί να παρα­κολουθήσει τόσο τις συνομιλίες σας όσο και τη γεωγραφική σας θέση. Επίσης, εταιρείες όπως η Google έχουν ανακοι­νώσει τη δημιουργία υπηρεσιών γεωγρα­φικού εντοπισμού μέσω των χαρτών που διαθέτουν. Όλα αυτά αφορούν κυρίως τα νέα smartphones, τα οποία έρχονται με δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνέτ και χρήσιμες για εσάς κατ' αρχήν γεωγραφι­κές υπηρεσίες, οι οποίες όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντίστροφα, για τον εντοπισμό σας. Τι να κάνετε; Μπορείτε να αγοράσετε ανώνυμο καρτοκινητό, αφού η ίδια η λογι­κή του συμβολαίου, της εγγραφής δηλα­δή σε μια υπηρεσία για την οποία δεν εί­ναι απαραίτητο μια εταιρεία να διαθέτει πλήρη στοιχεία σας, είναι εκ του πονη­ρού. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησι­μοποιηθούν για τον σχεδιασμό αποτελε­σματικότερης εμπορικής πολιτικής ή τον έλεγχο σας από κάποιον κακόβουλο. Αν δεν σας ενδιαφέρει το καρτοκινητό, μπο­ρείτε να χρησιμοποιείτε παλιότερα μο­ντέλα τηλεφώνων που δεν διαθέτουν πολλές hi-tech δυνατότητες. Θυμηθείτε επίσης ότι για να μην υπάρχει κίνδυνος παρακολούθησης ή εντοπισμού κινήσε­ων, ο μόνος τρόπος είναι να το κλείνετε όσο πιο συχνά μπορείτε - σε πολλά μοντέλα πρέπει να αφαιρείτε και την μπατα­ρία. Χρήσιμες συμβουλές θα βρείτε σε διάφορες κοινότητες χρηστών στο Ιντερνέτ που συζητούν γι' αυτά τα θέματα και (λογικά) θα χαρούν να σας βοηθήσουν:

7. Email. Ασφαλίστε τα

Να θυμάστε ότι κάθε φορά που στέλ­νετε ένα αρχείο στο Διαδίκτυο, αυτό  περιλαμβάνει και προσωπικά σας δεδομένα. Ένα αρχείο του Word για παρά­δειγμα περιλαμβάνει πάντα και το όνομα του κατόχου του στον κώδικα. Αν χρησιμοποιείτε webmail, όπως το Gmail της Google ή το Hotmail της Microsoft, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι η δωρεάν υπηρεσία που σας παρέχουν τους επιτρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τα ενδιαφέροντα σας. Προτι­μήστε υπηρεσίες όπως το Hushmail που στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα {http://www.hushrmil.com κατεβάστε προγράμματα κρυπτογράφησης όπως το  PGP (.com).

Σε πολλές περιπτώσεις (και στην Ελλάδα) εργοδότες ελέγχουν τόσο την ηλεκτρονική αλληλογραφία των υπαλλήλων τους όσο και τις περιηγήσεις τους στο Διαδίκτυο. Αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να τους καταγγείλετε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

8. Online αγορές και Spam. Λίγα στοιχεία, έξυπνες κινήσεις

Για τις online αγορές σας αποφύγετε να δώσετε την πιστωτική σας κάρτα. Προτιμήστε προπληρωμένες κάρτες (στις Τράπεζες Αττικής, Κύπρου, Eurobank), αν και βεβαίως δεν εξασφαλί­ζετε και ανωνυμία απέναντι στην τράπεζα. Αυτό το κάνει μια καινούργια κάρτα, η paysafecard την οποία προμηθεύεστε σε όποιο ψιλικατζίδικο είναι συμβεβλημένο κοντά σας και κάνετε τις αγορές σας με αυ­τήν (www.paysafecard.com). Φροντίστε ακόμα κάθε φορά που κάνετε μια αγορά να ανοίγετε και έναν λογαριασμό webmail τον οποίο και θα δίνετε για επικοινωνία. Θα κρατήσετε το κανονικό σας email καθαρό και θα γνωρίζετε ποιον να κατηγορήσετε αν γεμίσετε με μηνύματα spam. Όσο για το spam, αποφύγετε να δίνετε το email σας στο Ιντερνέτ και χρησιμοποιήστε φίλτρα που «κόβουν» τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

9. Ιστολογία και Κοινωνικά Δίκτυα. Κάλυψη - απόκρυψη

Αν η Google «σκανάρει» τα ιδιωτικά email σας για να σας στέλνει τις κατάλληλες διαφημίσεις, φαντασθείτε τι γί­νεται με τα μπλογκ και τα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Facebook), στα οποία οικειοθελώς μοιραζόμαστε πληροφο­ρίες για τις ζωές μας. Οργανώσεις όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και το Electronic Frontier Foundation έχουν εκδώσει οδηγίες για μπλόγκερ που δραστηριοποιούνται σε καταπιε­στικά ή δικτατορικά καθεστώτα, όπως για παράδειγμα στην Κίνα και τη Βιρμανία. Σε μικρότερο έστω βαθμό, οι οδηγίες αυτές βοηθούν κι εμάς εδώ. Κανόνας νούμερο ένα: Γράφετε ανώνυμα ή δημιουργήστε μια ψηφιακή προσωπικότητα που να έχει ελάχιστη σχέση με τον εαυτό σας στον φυσικό κόσμο και αποφύγετε να δώσετε οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρι­σης. Η ανωνυμία διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου. Προ­τιμήστε μεγάλες πλατφόρμες (blogspot, wordpress) και όταν γραφτείτε δώστε λογαριασμό webmail. Αν πάλι έχετε εμμονή με την ιδιωτικότητα, τότε η μόνη λύση βρίσκεται εδώ: http://invisiblog.net/ Απόλυτα ανώνυμο blogging με κρυπτο­γράφηση. Στα κοινωνικά δίκτυα τύπου Facebook, MySpace κ.ο.κ. αποφύγετε να δίνετε πολλές πληροφορίες για εσάς. Ειδικά στο Facebook μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα χρησι­μοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.

10. Κάμερες σε δρόμους και καταστήματα. Κοιτώντας χαμηλά...

Όταν ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομέ­νων Προσωπικού Χαρακτήρα Π. Γουργουράκης κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή γιατί δεν επέτρεψε τη λειτουργία των καμερών στις διαδηλώσεις προκειμένου να πιαστούν κάποτε οι κουκουλοφόροι, απάντησε επιθετικά: «Έχετε την αφέλεια ότι δεν συλλαμβάνονται γιατί δεν λειτουργούν οι κάμερες; Και να λει­τουργούσαν οι κάμερες, τι θα έδειχναν; Τις κουκούλες;». Είχε βε­βαίως απόλυτο δίκιο. Επιπλέον, οι έλεγχοι της Αρχής στο σύστημα καμερών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής το 2006 έδειξαν ότι πολλές φορές η Αστυνομία χρησιμοποίησε παρανόμως τις κά­μερες αυτές παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις της Αρχής. Η κά­λυψη του προσώπου με κουκούλα ή κράνος μοτοσικλέτας λοιπόν προστατεύει όσους έχουν διάθεση να προβούν σε έκνομες ενέργειες. Για όλους τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι άσχημα. Ρώ­τησα πολλούς για το αν υπάρχει ή όχι τρόπος να κρυφτεί κανείς από αυτές (μεταξύ αυτών έναν ειδικό καθηγητή Πανεπιστημίου και έναν κατασκευαστή καμερών). Η ετυμηγορία ήταν ομόφωνα «όχι». Αν και στη Μεγάλη Βρετανία κάποιες κοινωνικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες μεταμφίεσης και θα μπορούσατε (υποθετικά) να βγαίνετε στο δρόμο με μαύρα γυαλιά και ψεύτικο μουστάκι αν δεν θέλετε να χαζεύουν το πορτρέτο σας στα κεντρι­κά της Ασφάλειας, εντούτοις δύσκολα θα μπορούσαμε να φαντα­στούμε μαζικές κινήσεις μεταμφιεσμένων. Άκουσα την πιο ενδια­φέρουσα ιδέα από ένα φίλο προγραμματιστή: «Οι περισσότερες κάμερες είναι τοποθετημένες ψηλά για να έχουν εποπτική θέαση ενός χώρου. Αν κοιτάς και μιλάς χαμηλά τότε ίσως η κάμερα να μη διακρίνει τα χαρακτηριστικά σου». Ακούγεται λογικό... Εάν πάλι αναρωτιέστε αν είναι νόμιμο το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο κατάστημα που επισκέπτεσθε ή θέλετε να καταγγείλετε παράνο­μη χρήση του, απευθυνθείτε στη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr).