Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3327
mod_vvisit_counterΧθές5403
mod_vvisit_counterAll6317558
°F | °C
invalid location provided
Στρατηγικές στον Πλανήτη μας

 

Δημοσιεύματα και αναλύσεις σε εφημερίδες και σε περιοδικά εξόχων αρθρογράφων σχετικά με τις κινήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, δίδουν την εντύπωση ότι αυτές αλληλοσυμπλέκονται στρατηγικά στον πλανητικό μας χώρο.

Η έκπληξη του αιώνα είναι η ραγδαία εξελισσόμενη δυναμική της Κίνας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει του κόσμου, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση την οποία μέχρι τώρα έχει η Αμερική.

Τη δυναμική της αυτή οφείλει στην οικονομία της, της οποίας τα πλεονάσματα επιτρέπουν στην Κίνα να απλώνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο.

Ενώ συγχρόνως επιτρέπει σε αυτήν να μετατρέπει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε χρυσό και ομόλογα χρεών διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων της Αμερικής και της Ελλάδας, εξασθενίζοντας έτσι το δολλάριο το οποίο χρησιμοποιείτο για αυτόν τον σκοπό.

Αυτήν επίσης την πλεονασματική της υπεροχή χρησιμοποιεί για προμήθειες πρώτων υλών από όλες τις χώρες, προκειμένου να αξιοποιεί αυτές για τη δική της τεχνολογική ανάπτυξη.

Με αυτό το κίνητρο γίνεται λόγος για προμήθεια πετρελαίου και αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υπογράφονται μεταξύ τους συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας αμοιβαίων συμφερόντων, εθνική ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Τα οικονομικά επίσης πλεονάσματα της Κίνας δεν αποτελούν μόνο βασικό αιμοδότη της ολισθαίνουσας οικονομικά Αμερικής, αλλά φαίνεται ότι θα παίξουν και κάποιο σημαντικό ανάλογο ρόλο και στη χρεωμένη Ενωμένη Ευρώπη, όπως απέδειξαν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα κατά της επισκέψεις Κινέζων αξιωματούχων σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά αυτό το κινεζικό άλμα προόδου και δύναμης έχει και σοβαρά ερωτηματικά λόγω του μεικτού συστήματος διακυβέρνησής της (φιλελεύθερο στην οικονομία και απολυταρχικό κομμουνιστικό ως προς τη διοίκηση).

Οπότε το ερώτημα είναι:

Θα μπορεί αυτό το απολυταρχικό πολιτικό σύστημα να τιθασεύσει τις δυνάμεις που απελευθερώνει το οικονομικό σύστημα ή το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών εργατών και αγροτών της Κίνας θα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα μέσα στην Κίνα προκαλώντας επαναστάσεις ;

Ή μήπως το πρότυπο αυτό διακυβέρνησης της Κίνας θα επιτύχει και θα απλωθεί και στη Δύση, της οποίας το φιλελεύθερο σύστημα έφθασε στο απώτατο σημείο της κρίσης του;

Επίσης ένα άλλο ερώτημα το οποίο ανέκαθεν υπήρχε για την Κίνα είναι το θέμα του υπερπληθυσμού της: προς ποία κατεύθυνση θα διοχετεύσει αυτόν τον δυναμισμό της;

Θα τον απλώσει μέσω του εμπορίου σε όλες τις χώρες του πλανήτη, οι οποίες παρουσιάζουν και δημογραφικό πρόβλημα ή θα απλωθεί στα εδάφη κάποιας γειτονικής χώρας;

Αλλά εάν η Κίνα με αυτά τα ερωτηματικά προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στον κόσμο ως κυρίαρχη Μεγάλη Δύναμη, ανάλογους σκοπούς επιδιώκουν και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις στον πλανήτη μας, αξιοποιώντας η καθεμία τη δική της δυναμική.

Η Αμερική, αν και χρεωμένη τρισεκατομμύρια δολλάρια, αξιοποιώντας τη μαχητική και τη τεχνολογική της υπεροχή, ασκεί την παγκόσμια επιρροή της μέσω του ΝΑΤΟ και των συμμαχιών της  στην Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), ενώ προσπαθεί να την διευρύνει στην Ινδία, Φιλιππίνες, Ινδονησία κλπ. προκειμένου να εμποδίζει την εξάπλωση της επιρροής της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας, προς αυτές.

Η Αμερική, επίσης, κάνει ανοίγματα προς τη Ρωσία με τη συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την πυραυλική ασπίδα της Ευρώπης, καλλιεργώντας συγχρόνως ευρύτερες οικονομικές και τεχνολογικές συνεργασίες με αυτήν, ενώ θα μπορούσε να ειπωθεί ότι γεωπολιτικά εξυπηρετείται από την οικονομική κρίση της Ευρώπης.

Η Ρωσία επίσης επιδιώκει να εμφανισθεί και πάλι ως μεγάλος παίχτης στον πλανήτη μας χρησιμοποιώντας ως όπλα αφενός τον στρατηγικό της χώρο και αφετέρου τον ορυκτό της πλούτο σε πετρέλαιο και αέρια προμηθεύοντας μέσω αγωγών κυρίως χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την Κίνα.

Όσον αφορά τις συνεργασίες της με την Κίνα, αναφέρθηκαν ποιάς μορφής συμφωνίες υπογράφηκαν.

Ενώ έχει κάνει άνοιγμα και προς την Ενωμένη Ευρώπη με την οποία πρόσφατα υπογράφηκε σχετική συμφωνία μέσα στα πλαίσια της διακηρυγμένης πρότασης του πρωθυπουργού της Βλαδιμίρ Πούτιν περί διαμόρφωσης οικονομικής κοινότητας, η οποία θα εκτείνεται από Λισαβόνα μέχρι Βλαδιβοστόκ.

Με τη συμφωνία αυτή Ενωμένης Ευρώπης και Ρωσίας και με την προοπτική εξέλιξή της ενισχύεται η θέση της παραπαίουσας Ευρώπης συνεπεία της οικονομικής κρίσης που διέρχεται, ενώ συγχρόνως αποτρέπει και τη μεμονωμένη συνεργασία Γερμανίας-Ρωσίας.

Η οικονομική ρώμη της Γερμανίας στο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι διαρκώς θα εξασθενεί, όσο η Κίνα και η Ρωσία θα εξελίσσονται τεχνολογικά και θα αποτελούν, στον τομέα αυτόν, ισότιμους ανταγωνιστές αυτής.

Η οικονομική δε αυτή δύναμη θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο, όσο οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται σε κατάσταση υπό την απειλή πτώχευσης.

Επομένως προς το συμφέρον κυρίως της Γερμανίας είναι να διατηρηθεί η Ευρωζώνη οικονομικά ισχυρή, βαδίζοντας προς μία οικονομική και πολιτική ένωση, ώστε να μπορεί να παίξει και η ίδια δυνατά στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Η κρίση της Ευρώπης ας γίνει αφορμή για την ουσιαστική ένωσή της.

Πάντως οφείλουμε να πούμε ότι η Ελλάδα μας αυτή την πολυδιάστατη και πολυειδή εξωτερική πολιτική έμπρακτα έχει χαράξει και ακολουθεί από χρόνια με όλους τους Μεγάλους Παίκτες, προσαρμοσθείσα έτσι στις επιταγές των καιρών.

Τέλος αυτή η διαπλοκή αμοιβαίων συμφερόντων που διαγράφονται στον πλανήτη μας, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, θα βοηθήσει άραγε στην ευημερία και την ειρήνη όλων των λαών, ή θα δημιουργήσει συνθήκες συγκρούσεων προκειμένου να εμποδισθεί η ανάδειξη της Κίνας σε πρώτη δύναμη του κόσμου;

Γενικά όμως με τη δυναμική ανάπτυξης σε πολλούς τομείς που παρουσιάζουν, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία, μπορούμε να πούμε ότι το γεωστρατηγικό κέντρο βάρους του πλανήτη μας από τη Δύση μετατοπίζεται στην Ανατολή.

 

                                                                                                      Με εκτίμηση

 

 

Βοηθήματα

  1. Άρθρα του Γεωργίου Καπόπουλου στην εφημερίδα  «Ημερησία»
  2. Άρθρα του David Ignatius στην εφημερίδα «Καθημερινή» από την Washington Post.
  3. Άρθρα: Ευρυδίκης Μπερσώ στην εφημερίδα «Καθημερινή».
  4. Άρθρα Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδεα «Καθημερινή».
  5. Μελέτες και Άρθρα στο περιοδικό «Προβληματισμοί» της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (Ε.Λ.Ε.Σ.Μ.Ε) www.elesme.gr
  6. Μελέτες και ΄Αρθρα στο περιοδικό «Επάλξεις του Συνδέσμου Επιτελών εθνικής Άμυνας(Σ.Ε.ΕΘ.Α.) www.seetha.gr

 

Άρης Διαμαντόπουλος

Υποστράτηγος ε.α

Ψυχολόγος-Διδάκτορας Φιλοσοφίας

Μινύων 17, Καστέλλα,

185 34 Πειραιάς

Τηλ.: 210 4134721

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.