Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1371
mod_vvisit_counterΧθές5938
mod_vvisit_counterAll6298110
°F | °C
invalid location provided
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

 

ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣpallas

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η ΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ...

 • 1. Όλοι όσοι τόσους μήνες χύνουν δηλητήριο στην κοινωνία μιλώντας π.χ. για «χώρα υπό κατοχή» κ.ο.κ., ας ξανασκεφτούν καλά τι κάνουν, μετά την άνανδρη επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη.
 • 1. Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της και το να προσπαθούν κάποιοι να καιροσκοπήσουν πάνω στον πόνο του κόσμου δεν προσφέρει τίποτα, εκτός κι αν επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού με την ολοκληρωτική επικυριαρχία της βίας.
 • 2. Ο κόσμος, ναι, είναι αγανακτισμένος. Εξοργισμένος. Άλλα η Ελλάδα στέκεται όρθια. Και μπορεί να νικήσει. Κανείς, λοιπόν, δεν δικαιούται να την παρουσιάζει υπό κατοχή. Τελειωμένη. Νεκρή.
 • 3. Είναι αλήθεια ότι ζούμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ταυτόχρονα όμως, γεννιέται το καινούριο. Και κάθε γέννα, έχει πόνο. Στο τέλος όμως της πρώτης φάσης της πορείας μας, το 2013, βρίσκεται μια άλλη Ελλάδα.
 • 4. Με ένα κράτος που αρχίζει να πείθει ότι εξυπηρετεί τον πολίτη. Με δαπάνες που ελέγχονται μέσα από αλλεπάλληλα πρίσματα διαφάνειας - για να μην ξαναγίνουν σπατάλες.
 • 5. Με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς ουρές και πολύμηνη αναμονή.
 • 6. Με σχολεία που μαθαίνουν στα παιδιά ξένες γλώσσες και υπολογιστή, ώστε να μην χρειάζονται φροντιστήριο.
 • 7. Με έναν ιδιωτικό τομέα που δίνει πραγματικές ευκαιρίες και προσελκύει το ενδιαφέρον της νεολαίας.
 • 8. Με ένα δημόσιο όπου η αξιοκρατία και η αξιολόγηση αρχίζουν να γίνονται συνήθεια.
 • 9. Με έναν παραγόμενο πλούτο που συνεχώς αναπτύσσεται. Όχι μόνο αναπτύσσεται αλλά κατανέμεται και δίκαια. Και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών αρχίζει και γίνεται συνείδηση στην κοινωνία.
 • 10. Με πολίτες που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ότι οι φόροι που πληρώνουν έχουν αντίκρισμα - και επιστρέφουν στους ίδιους με τη μορφή ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος.
 • 11. Με δικαιοσύνη που αρχίζει να τιμωρεί - να τιμωρεί δίκαια και αποτελεσματικά.

Με πολιτικούς που δίνουν πρώτοι πλέον το παράδειγμα μιας Πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της - για να την σεβαστούν και εκείνοι.

4. Αυτή η άλλη Ελλάδα που σήμερα, με τις θυσίες που κάνουμε, βρίσκεται στη μήτρα της ιστορίας και το 2013 θα βρίσκεται νεογέννητη στα σπάργανα, είναι εφικτή.

5. Μπορούμε, σήμερα κιόλας, να την τελειώσουμε. Να καταστρέψουμε τα πάντα. Να μην την αφήσουμε να ζήσει. Να σβήσουμε τη φλόγα της ελπίδας.

 • 12. Ή μπορούμε να σφίξουμε τα δόντια και να την κάνουμε πραγματικότητα.

6. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του θέλει να κάνει πραγματικότητα την άλλη Ελλάδα. Και για αυτή τη γενιά και για τις επόμενες γενιές.

7. Ναι, συγκρουόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό πολλές φορές για να γίνει αυτό.

 

 • 13. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία των αποφάσεων μας είναι συνεπής με τις ιδεολογικές μας αρχές και τον προεκλογικό μας λόγο.

12. Και όταν απομακρυνόμαστε προσωρινά από τις δεσμεύσεις μας, γίνεται μόνο για να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Και να κρατήσουμε ζωντανή τη δυνατότητα να επανορθώσουμε, με την πρώτη ευκαιρία, τις αδικίες.

Γιατί η χειρότερη αδικία, είναι η χρεοκοπία. Και αυτή δεν επανορθώνεται με τίποτα.

8. Ναι, θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε οριστικά και να ανορθώσουμε τη χώρα.

1. Ναι, θα πάρουμε όποια απόφαση χρειάζεται για να μην βιώσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.

2. Ναι, θα προχωρήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος για να δούμε μια μέρα την Ελλάδα να αντιμετωπίζει δίκαια τους πολίτες της. Να τους φέρεται με σεβασμό. Και εκείνοι να την σέβονται όπως της αξίζει.

9. Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει. Αρκεί να μην κάνουμε πίσω, τώρα, ως κοινωνία.

Αρκεί να μην τα καταστρέψουμε, όλα, τώρα.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ; ΝΑΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ!

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ 660 ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 1510 ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.

1. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μέση ελληνική οικογένεια έχει θυσιάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος της, στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία και να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ. Γνωρίζουμε επίσης, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων. Είναι στάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν και το κράτος και οι επιχειρήσεις.

2. Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις, βρίσκοντας δεκάδες πρόθυμους συμπαραστάτες. Τριάντα έξη (36) επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των προμηθευτικών και εταιριών παραγωγής, του λιανεμπορίου και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις τιμών από 0,8% έως 38%, σε τουλάχιστον 660 επώνυμα προϊόντα και σε απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ από 1 Γενάρη του νέου έτους σε επιπλέον 1510 προϊόντα.

3. Ξεκαθαρίζεται ότι:

1. Πρόκειται για μειώσεις που αφορούν σε προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού. Από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει πραγματικό όφελος έως και 50 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.

2. Δεν πρόκειται για προσφορές. Πρόκειται για πραγματικές και καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Και θα ακολουθήσουν και άλλες.

4. Σήμερα κάναμε την αρχή. Είναι το πρώτο κύμα ενός κινήματος αλληλεγγύης προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα τον πολίτη και καταναλωτή. Παράλληλα, καλούμε τους καταναλωτές, να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που προσφέρει η πολιτεία (π.χ.
παρατηρητήριο τιμών) ώστε να οργανώνουν καλύτερα τις αγορές τους,
να συγκρίνουν προϊόντα και υπηρεσίες, να κάνουν σωστές επιλογές και εν τέλει να επιβραβεύουν  τους πραγματικά ανταγωνιστικούς επιχειρηματίες. Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση.

 

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ

•1.   Μήπως οι μειώσεις αποτελούν μια μεταμφιεσμένη διαφημιστική πρακτική των επιχειρήσεων, όπως λ.χ. είναι οι προσφορές και άρα πρόκειται για τελείως προσωρινό και μικρής σημασίας μέτρο;

Όχι. Πρόκειται για μια ειλικρινή συλλογική προσπάθεια τόσο της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων χωρίς υποσημειώσεις ή αστερίσκους. Καθαρές μειώσεις. Καθαρές τιμές για τουλάχιστον 1 χρόνο.

•2.   Πώς διασφαλίζεται ότι οι μειώσεις των προμηθευτικών βιομηχανιών θα περάσουν καθ' ολοκληρία στη λιανική πώληση ή σε επόμενη φάση δεν θα τις καρπωθούν τα super market; Ή ότι μια επιχείρηση δεν θα μειώσει την τιμή σε ένα είδος για να την αυξήσει σε ένα άλλο ομοειδές;

Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια ξεκινούν από μια βασική παραδοχή η οποία έχει τόσο ηθικό όσο και οικονομικό έρεισμα: οι τιμές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Για το καλό των καταναλωτών αλλά και για το καλό και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση το κράτος διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ελέγξει κάθε πιθανή απόκλιση ή στρέβλωση.

•3.   Μήπως παίρνουν κάτι οι επιχειρηματίες για να μειώνουν τις τιμές ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ;

Οι επιχειρηματίες πήραν το μήνυμα της ευθύνης. Και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής έχουν το χρόνο να το κάνουν. Κανείς επιχειρηματίας δεν πρέπει να απεκδυθεί της ευθύνης του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε παρόντες στην αγορά.

•4.   Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ελλάδα κατέχει τις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια ομοειδών προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης (όπως πχ ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κ.α.) που πωλούνται από πολυεθνικές εταιρείες σε πολλές χώρες της . Οι αποκλίσεις προς τα πάνω στις τιμές ομοειδών προϊόντων που διακινούνται από τις ίδιες πολυεθνικές στην Ελλάδα και λοιπών χωρών της (όπως Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία) είναι μεγάλες. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση γι' αυτό;

Υπάρχει στροφή και αλλαγή στάσης συμπεριφοράς Πολιτείας και επιχειρήσεων στο θέμα της ακρίβειας. Συνεργάζονται για να μειωθούν οι τιμές. 36 επιχειρήσεις τιμούν το κάλεσμα της Πολιτείας, δείχνουν αλληλεγγύη και προχωρούν σε μειώσεις σε τουλάχιστον 660 προϊόντα. Πρόκειται για την αρχή μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί μέσα στο 2011.

•5.   Φαίνεται καθαρά ότι ο ανταγωνισμός στην χώρα μας μεταξύ των επιχειρήσεων δεν είναι ο επιθυμητός. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν «ανταγωνιστική συμπεριφορά» που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές με δεδομένα τα υπάρχοντα μερίδια και εμπόδια εισόδου;

Πριν από δύο μέρες, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο νέος νόμος για τον Ανταγωνισμό που ανάμεσα σε άλλα, ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μπαίνουμε, πια, σε νέα εποχή στο θέμα του ανταγωνισμού στη χώρα μας, που σηματοδοτείται και από τη διάθεση αλληλεγγύης και συνεισφοράς που επιδεικνύουν πλέον και οι επιχειρήσεις προς την κοινωνία σε θέματα τιμών. Στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί, το 2011 είναι να είναι έτος μείωσης του επιπέδου τιμών, χωρίς να χρειαστούν προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.