Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1988
mod_vvisit_counterΧθές5524
mod_vvisit_counterAll6304251
°F | °C
invalid location provided
Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:

Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ

krishΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η αλληλουχία των διεθνών εξελίξεων επαναφέρει στο προσκήνιο την επίδραση και την επιρροή της οικονομίας στην πολιτική εξέλιξη και στη διαμόρφωση τάσεων στις κοινωνίες.

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν λέει να κοπάσει. Παρά τις πολλές αισιόδοξες προγνώσεις οι επιδράσεις είναι σοβαρές, οι ανακατατάξεις που έχει προκαλέσει είναι μεγάλες και οι ανισορροπίες ακόμη περισσότερες. Η Αμερική δεν λέει να συνέλθει, τα διασωστικά μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα, όλο εκείνο το πρώτο κύμα κεϊνσιανισμού δεν έχει αποδώσει, η «σοσιαλιστική» επίσης προσωπικότητα του Ομπάμα, η πίεση για περισσότερους φόρους στους πλούσιους, για αλλαγή στον κοινωνικοασφαλιστικό τομέα και οι γενικότερες αντιρατσιστικές αντιλήψεις του, προκάλεσαν τα συντηρητικά ανακλαστικά των αμερικανών, τον έφεραν αντιμέτωπο με τα ήθη και τις κατεστημένες δυνάμεις των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υποχωρεί σταδιακά η δυναμική του και απέναντι να στήνονται αντίρροπες υπερσυντηρητικές δυνάμεις όπως το Tea Party.

Ταυτοχρόνως το νομισματικό κέντρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Μπεν Μπερνάν κι έχτισε με τον καιρό τις δικές του προτεραιότητες, υποκαθιστώντας τα κενά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, Αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παλεύουν αντίρροπες δυνάμεις, ο Ομπάμα εξασθενεί και πιθανώς μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου να χάσει δυνάμεις και έτσι το κέντρο της οικονομικής πολιτικής να μετατοπισθεί υπέρ του Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος θα επιχειρήσει να παρέμβει δια των νομισματικών εργαλείων με τις λεγόμενες ποσοτικές διευκολύνσεις, μέσω μαζικών αγορών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου από Τράπεζες και ιδιώτες,

Ουσιαστικά θα αρχίσει να τυπώνει αφειδώς χρήμα προκειμένου να μεταφέρει ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία. Και ακόμη προφανώς για να στρέψει κεφάλαια προς τις επενδύσεις πιθανολογείται ότι θα επιβάλει αρνητικά επιτόκια στα υπόλοιπα των αμερικανικών τραπεζών που κατατίθενται στη FED. Βραχυπρόθεσμα αυτές οι λεγόμενες ποσοτικές διευκολύνσεις θα δώσουν κάποια πνοή στην αμερικανική οικονομία, αλλά μεσοπρόθεσμα θα οξύνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα και θα υποχρεώσουν τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν σε δεύτερο πλάνο απολύτως συσταλτική πολιτική. Κάτι που μόλις αντιληφθούν οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν πιέζοντας αφόρητα το νόμισμα.

Ήδη η αμερικανική οικονομία τείνει να δημιουργεί ελλείμματα ελληνικού επιπέδου. Αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι 10% του ΑΕΠ και το αμερικανικό χρέος προσεγγίζει το 90% του ΑΕΠ. Αν αυτές οι τάσεις διατηρηθούν είναι βέβαιο ότι θα χρειασθούν μνημόνιο και οι αμερικανοί, Εν τω μεταξύ οι συντηρητικοί θα αυξάνονται, θα κερδίζουν θέσεις, είναι ικανοί να προβούν σε ακρότητες και δεν είναι απίθανο να επιστρέψουν σε προστατευτισμό και σε επιβολή δασμών για προϊόντα της Ανατολής και της Δύσης. Πριν απ΄ αυτό βεβαίως θα ενταθούν οι πιέσεις στους Κινέζους να ανατιμήσουν το νόμισμά τους και πιθανώς στην σύνοδο του G-20 την προσεχή άνοιξη θα έλθουν αντιμέτωποι με πιέσεις για πιο ισορροπημένες ισοτιμίες του γουάν.

Η αλήθεια είναι ότι οι Κινέζοι μανιπουλάρουν το νόμισμά τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο νοιώθουν ισχυροί. Συγκεκριμένα κατηγορούν τους αμερικανούς ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις ισοτιμίες και τους προτρέπουν να ασχοληθούν περισσότερο με τις ανισορροπίες της αμερικανικής οικονομίας. Ουσιαστικά απαιτούν από τους αμερικανούς να νοικοκυρευτούν. Αν λοιπόν οι κινέζοι δεν πεισθούν να ανατιμήσουν το γουάν, ο ισχυροποιημένος κατά τα φαινόμενα συντηρητικός κύκλος στις ΗΠΑ θα αντιδράσει και θα κινηθεί με τρόπο βάναυσο στην παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο.

Όπως και να έχει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αμερικανική πολιτική θα αλλάξει πιθανώς από τον ίδιο τον Ομπάμα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορεί αν ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Κάτι που πιθανώς να επιδράσει συνολικά στον κόσμο.

Τυχόν επικράτηση συνθηκών στασιμότητας στην αμερικανική οικονομία θα επιδράσει πρώτα στην συνδεδεμένη μαζί της Βρετανία και εξ αντανακλάσεως στην Ευρωζώνη. Η Βρετανία επίσης έχει ήδη μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Τα ελλείμματά της ανέρχονται επίσης στο 10% του ΑΕΠ και ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει την εφαρμογή περιοριστικής οικονομικής πολιτικής από το 2011. Πράγμα που θα επιδράσει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς το 50 % των εμπορικών συναλλαγών της είναι με την Γηραιά Αλβιόνα. Αυτές οι συνθήκες θα επηρεάσουν καθοριστικά την ευρωζώνη, η οποία δίνει εικόνα προόδου στηριζόμενη κυρίως στις εξαγωγικές δυνατότητες της Γερμανίας. Η Γερμανία αυτή την ώρα στηρίζει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, κυρίως μέσω των εξαγωγών και όχι με την εσωτερική της ζήτηση.

Η Γερμανία ανεβάζει τους μέσους όρους αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη καταδιώκεται από προβλήματα. Τέσσερις χώρες είναι βυθισμένες στην ύφεση. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία περνούν δύσκολες ώρες ,η ανεργία στη χώρα του Θαπατέρο φθάνει το 20%, η Ιταλία και η Γαλλία κινούνται στο όριο και οι υπόλοιπες της κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβικής χερσονήσου παρασύρονται από τη Γερμανία, αλλά οι λαοί τους είναι πιεσμένοι και έτοιμοι για το χειρότερο.

Ήδη αναπτύσσονται τάσεις απομόνωσης και εθνικισμού, ο ευρωπαϊσμός δεν συγκινεί όσο πριν από πέντε χρόνια, οι Ολλανδοί ακροδεξιοί αναπτύσσουν ένα ιδιότυπο αντιισλαμισμό, ο οποίος μεταφέρεται μέσω του πρώην τραπεζίτη της Μπούντεσμπανκ του περιβόητου Σαραζίν στην Γερμανία. Ο τελευταίος θέτει θέματα παλαιά, ισχυρίζεται ότι οι μουσουλμάνοι λόγω DNA δεν μπορούν να προσαρμοσθούν και να αφομοιώσουν τη γερμανική κουλτούρα και άλλα τέτοια ,απολύτως ρατσιστικά και άκρως προβληματικά. Το βιβλίο του έκανε θραύση στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις λένε πως αν έκανε κόμμα θα κέρδιζε το 10% των ψήφων και νεότερες λένε ότι με τις απόψεις του συμφωνεί το 20% των γερμανών.

Στη Γαλλία το φαινόμενο έχει προηγηθεί εδώ και χρόνια, απλώς τώρα με τον Σαρκοζί τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση, καθώς συνεχώς ο γάλλος πρόεδρος διολισθαίνει προς τις θέσεις του λεπενικού Εθνικού Μετώπου, άλλοτε με τη μαντήλα και πρόσφατα με την εκδίωξη των τσιγγάνων. Στην Ιταλία η εθνικιστική δεξιά διεκδικεί την εξουσία από τον Μπερλουσκόνι και γενικώς το κλίμα δείχνει πολύ πιο γκρίζο στην άλλοτε ουμανιστική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη φαινόμενα τόσο βαριά ,αλλά ήδη το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται στο κέντρο της Αθήνας, τη ζώνη από την Κολιάτσου μέχρι την Ομόνοια με κέντρο τον Άγιο Παντελεήμονα. Όλοι πλέον φοβούνται ότι όλη αυτή η ακροδεξιά πίεση θα φέρει γεγονότα στην Ευρώπη. Η πίεση σε βάρος των μουσουλμάνων στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και εσχάτως στην Ελλάδα δεν είναι απίθανο να δώσει γεγονότα πολύ σκληρά και ικανά να αποσταθεροποιήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις των αμερικανών δεν είναι άσχετες με αυτές τις προοπτικές. Ο συναγερμός που χτύπησε πρόσφατα ήταν συνδεδεμένος με τέτοιου τύπου απειλές. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το κλίμα ρατσισμού στην Ευρώπη έχει ευνοήσει την ανάπτυξη δυνάμεων της Αλ Κάιντα και προειδοποιούν ότι προσεχώς μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ή και εμπρηστικά γεγονότα άκρως επικίνδυνα.

Αυτή η αλληλουχία εξελίξεων επαναφέρει στο προσκήνιο την επίδραση και την επιρροή της οικονομίας στην πολιτική εξέλιξη και στη διαμόρφωση τάσεων στις κοινωνίες. Η οικονομική κρίση δεν είναι μονοσήμαντη. Οι επιδράσεις της είναι πολλές και οι επιρροές της στις κοινωνίες ακόμη περισσότερες. Δυστυχώς παρά τα όσα έλεγε ο Μαρξ η ιστορία επαναλαμβάνεται και σε κάθε περίπτωση τα οικονομικά φαινόμενα δημιουργούν κοινωνικά φαινόμενα και αυτή με τη σειρά τους πολιτικά, Η αλυσίδα της κρίσης είναι σκληρή και γι αυτό πρέπει να σπάσει το ταχύτερο. Αλλιώς μόνο δυστυχία περιμένει τους λαούς.