Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα783
mod_vvisit_counterΧθές5472
mod_vvisit_counterAll7791730
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

& ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τον συμβεβλημένο με το Ευρωβαρόμετρο οργανισμό TNS Opinion πραγματοποίησε πρόσφατα μία δηpallasμοσκόπηση σχετικά με «τους Ευρωπαίους και την κρίση». Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του θέματος. Η πρώτη έγινε τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2009. Η τελευταία έγινε από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε ως αφετηρία τις συζητήσεις και τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ήτοι, του πακέτου για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία, τη βιωσιμότητα, των δημόσιων οικονομικών, την οικονομική διακυβέρνηση, τη στρατηγική για το 2020, κλπ. Η δημοσίευση της έρευνας συμπίπτει με τη συζήτηση, την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, της ενδιάμεσης έκθεσης Pervenche BERES σχετικά με τις συστάσεις της προσωρινής επιτροπής για την οικονομική κρίση ως προς τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και της έκθεσης Diogo FEIO για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και του πλαισίου σταθερότητας της Ένωσης, ιδίως της ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ερωτήθηκαν για το πως βλέπουν τις ενέργειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών, τι σκέπτονται για την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ποιοι είναι γι' αυτούς οι πιο αποτελεσματικοί παράγοντες για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ποιες θα ήταν κατ' αυτούς οι πολιτικές που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΕΕ με ορίζοντα το 2020;

Στην έρευνα πήραν μέρος 26.635 πολίτες. Γενικά επιβεβαιώνεται η έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων απέναντι στην κρίση. Ήταν εξίσου μεγάλη και κατά την πρώτη δημοσκόπηση. Συνοπτικά τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Οι Ευρωπαίοι,

  • 1. Είναι σαφώς υπέρ μιας πιο συντονισμένης αντίδρασης των κρατών μελών σε σύγκριση με αυτό που γίνεται τώρα. Η προτίμηση αυτή πάντως είναι σε πτώση σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση.
  • 2. Είναι ξεκάθαρα υπέρ του να παίξουν τα κράτη μέλη έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
  • 3. Στο πλαίσιο ενός αυξημένου αισθήματος αβεβαιότητας, επιθυμούν σαφώς να δουν την Ένωση να αναπτύσσει πολιτικές που να τους προστατεύουν άμεσα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ή την προστασία των καταναλωτών. Προτιμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε σχέση με πιο γενικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα αυτή για την κλιματική αλλαγή.
  • 4. Έχουν διισταμένες απόψεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο από την κρίση. Ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε μεταξύ της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της στήριξης της ανάπτυξης;
  • 5. Υποστηρίζουν μαζικά τα μέτρα εποπτείας και χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, καθώς και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
  • 6. Υποστηρίζουν σαφώς την οικονομική αλληλεγγύη απέναντι στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
  • 7. Στηρίζουν τη σύγκλιση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών όλων των κρατών μελών.
  • 8. Δηλώνουν, σε μεγάλο ποσοστό, ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις μακροοικονομικού χαρακτήρα.
  • 9. Εκφράζουν ενίοτε έντονα αποκλίνουσες εθνικές τάσεις λόγω ακριβώς της διαφορετικής κατάστασης σε κάθε χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται σε συνάρτηση με δημογραφικά κριτήρια και με τον πληθυσμό του κάθε κράτους μέλους.
  • 10. Είναι αβέβαιοι ως προς τον ρόλο του ευρώ, ως "μαξιλαριού", στην αντιμετώπιση της κρίσης.

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων: έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ χορηγούν ελάχιστες άδειες παραμονής σε θύματα εμπορίας ανθρώπων. Αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, επ' ευκαιρία της ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων.

«Είναι απαράδεκτο να παρέχεται βοήθεια μόνο σε μερικές χιλιάδες θύματα, τη στιγμή που τα θύματα του εμπορίου ανθρώπων εντός της ΕΕ και προς την ΕΕ εκτιμώνται κάθε χρόνο σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες», δήλωσε η Cecilia Malmstrom, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η εμπορία ανθρώπων, είτε αποκαλείται καταναγκαστική εργασία είτε σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί απεχθές έγκλημα και θα πρέπει να αναφέρεται με τη σωστή του ονομασία: σύγχρονη δουλεία. Η καταπολέμηση της αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για μένα και θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα δράσης για να ενισχύσουμε την πρόληψη, την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των θυμάτων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως προκύπτει από την πρόταση της για νέα οδηγία της ΕΕ, που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2010. Εκτός από την εναρμόνιση των ουσιαστικών κανόνων ποινικού δικαίου, η νέα πρόταση εξασφαλίζει καλύτερη προστασία και συνδρομή στα θύματα και ενισχύει την πρόληψη του εγκλήματος. Στην οδηγία διατυπώνεται επίσης η αρχή της μη τιμωρίας των θυμάτων για εγκλήματα που έχουν αναγκαστεί να διαπράξουν ως άμεση συνέπεια του ότι υπόκεινται σε εμπορία ανθρώπων.

Η παροχή συνδρομής στα θύματα είναι σημαντική, όχι μόνο για να βοηθηθούν τα ίδια τα θύματα, αλλά και για την αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων από τα ίδια δίκτυα. Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δεν τολμούν πάντοτε να συνεργάζονται με τις αρχές καταστολής, πράγμα που δυσχεραίνει τον εντοπισμό των δραστών. Είναι, συνεπώς, σημαντικό, για πολλούς λόγους, να αξιοποιηθούν πλήρως τα υπάρχοντα μέσα προστασίας των θυμάτων. Ιδιαίτερα, με την οδηγία 2004/81/ΕΚ τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν τίτλους παραμονής ανάλογα με το διάστημα που απαιτείται για την περάτωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών σε αντάλλαγμα της συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές. Ωστόσο, στην έκθεση της για την εφαρμογή της οδηγίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, ενώ ο αριθμός των εξακριβωμένων θυμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη κυμαίνεται από αρκετές εκατοντάδες μέχρι και δύο χιλιάδες τον χρόνο, ο αριθμός τίτλων παραμονής βάσει της οδηγίας σπανίως υπερβαίνει τους είκοσι τον χρόνο. Ακόμη και αν ένα ορισμένο ποσοστό θυμάτων δεν πληροί τις προϋποθέσεις βάσει της εν λόγω οδηγίας (επειδή προέρχονται από χώρες της ΕΕ), η διαφορά μεταξύ εξακριβωμένων θυμάτων και εκείνων που έκαναν χρήση των ειδικών τίτλων διαμονής είναι σημαντική.

Η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις όπου προέκυψαν προβλήματα εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας. Η Επιτροπή ενδέχεται επίσης να εξετάσει την ανάγκη τροποποιήσεων της  οδηγίας που θα διευρύνουν τις δυνατότητες καταπολέμησης της εμπορίας και της προστασίας των θυμάτων. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινού τίτλου διαμονής λόγω της ευάλωτης θέσης του θύματος, και όχι κατ' ανάγκη σε αντάλλαγμα της συνεργασίας του με τις αρμόδιες αρχές. Μεταξύ άλλων τροποποιήσεων μπορεί να είναι η καθιέρωση ειδικών προθεσμιών περίσκεψης για τα θύματα, η ενίσχυση του πλαισίου μεταχείρισης, ιδίως για τους ανήλικους, και η υποχρέωση ενημέρωσης των θυμάτων σχετικά με τα δικαιώματα τους.

Ιστορικό

Από το 2007, η 18η  Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων. Επ' ευκαιρία αυτής της τέταρτης χρονιάς, η βελγική προεδρία της ΕΕ διοργανώνει μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου με θέμα: «Προς μια πολυδιάστατη προσέγγιση της πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων, της δίωξης των εμπόρων και της προστασίας των θυμάτων» στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί, κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από όλη την ΕΕ.