Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3076
mod_vvisit_counterΧθές6308
mod_vvisit_counterAll6968733
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:   ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΛΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ένας στους έξιpallas Ευρωπαίους δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στη χώρα τους τον τελευταίο χρόνο.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Ένας στους έξι Ευρωπαίους δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στη χώρα τους τον τελευταίο χρόνο. Αυτά είναι τα βασικά αποτελέσματα από μια νέα έρευνα του Ευροβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης, την οποία παρουσίασε η Επιτροπή της ΕΕ σήμερα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2010, συμπίπτει χρονικά με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας 2010 και έπεται της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ της 17ης  Ιουνίου να εξέλθουν 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

0 κ. Laszlo Andor, Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, μιλώντας στα ΜΜΕ στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η φτώχεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην ΕΕ και ότι η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση επιδεινώνει επιπλέον την κατάσταση. Η κρίση είναι αισθητή και ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων σήμερα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους». Και πρόσθεσε: «Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία: η «Ευρώπη 2020» και ο στόχος της να εξέλθουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια μέχρι το 2020 στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη γνήσια δέσμευση όλων των χωρών να προκύψουν ορατά αποτελέσματα για μια δικαιότερη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς».

Συνολικά, οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί το έτος πριν από την έρευνα, σε όλα τα επίπεδα: 6 στους 10 θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην τοπική περιφέρεια τους, τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα τους και το 60% πιστεύουν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στο σύνολο της ΕΕ.

Η κρίση και οι εκκλήσεις για μέτρα λιτότητας διαμορφώνουν την αντίληψη των ανθρώπων για τη φτώχεια. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση με το 85% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η φτώχεια έχει σημειώσει άνοδο στη χώρα τους. Το 83% των Γάλλων, το 82% των Βουλγάρων, το 77% των Ρουμάνων και το 75% των Ιταλών υποστηρίζουν επίσης την ίδια άποψη για τη χώρα τους. Ενώ σε μερικές χώρες οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερες δυσκολίες, όπως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία όπου επτά στους δέκα περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους, σε άλλες χώρες βελτιώθηκε αντίληψη.

 

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε μέτρα για να βελτιωθεί η διαχείριση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιηθούν τα εξ αυτών σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα από κήπους, κουζίνες και τρόφιμα  ανέρχονται σε 88 εκατομ. τόνους κάθε χρόνο και ενδέχεται να έχουν μείζονος σημασίας επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και ανακύκλωσης υλικών. Με τη σημερινή ανακοίνωση προάγονται δράσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού τους μέσω της βέλτιστης δυνατής χρήσης της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις κατ' εξοχήν κατάλληλες για την κατάσταση τους. Θα είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες υποστήριξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik δήλωσε: «Διαθέτουμε ήδη εκτενή νομοθεσία η οποία διέπει τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τούτοις μέσω της καλύτερης εφαρμογής και επιβολής της, μπορούμε να αντλήσουμε μεγαλύτερα οφέλη. Έτσι όχι μόνο θα συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος αλλά παράλληλα, με την παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων λιπασματοποίησης και βιοαερίου, θα έχουμε θετικές επιπτώσεις στην εξυγίανση του εδάφους και θα επιβραδύνουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας».

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΡΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιτρέπει τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της βελτίωσης της στέγασης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Αυτό το μέτρο, το οποίο είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη, θα το χαιρετίσει ιδιαίτερα ο πληθυσμός Ρόμα, και εκτιμάται ότι θα καλύψει 10-12 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη, οι οποίοι συχνά ζουν σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης φτώχειας και απομόνωσης.

Ο κ. Johannes Hahn, επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, χαιρετίζει την απόφαση: «Η κοινότητα Ρόμα είναι η μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της Ευρώπης, η οποία συχνά είναι θύμα περιθωριοποίησης, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση, η οποία θα επιτρέψει στην περιφερειακή πολιτική να βοηθήσει στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος στον οποίο φαίνεται να είναι παγιδευμένες αυτές οι κοινότητες. Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης η οποία θα καλύπτει επίσης δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των κοινωνικών υποθέσεων και της απασχόλησης».

Η νομοθεσία για τα διαρθρωτικά ταμεία ήταν πριν πολύ περιοριστική όσον αφορά τις παρεμβάσεις στον τομέα της στέγασης, με επιλεξιμότητα που περιοριζόταν στα δώδεκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ (με πρόσφατες εξαιρέσεις που αφορούσαν μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανανεώσιμη ενέργεια) και στην ανακαίνιση υφιστάμενων πολυκατοικιών σε αστικές περιοχές. Εντούτοις, οι πληθυσμοί Ρόμα ζουν ως επί το πλείστον σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές και σε μονοκατοικίες.

Τα νέα μέτρα θα διευρύνουν τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), έτσι ώστε να καλυφθούν στεγαστικές παρεμβάσεις υπέρ των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη. Η τροποποίηση επικεντρώνεται ρητά, αλλά όχι αποκλειστικά, στον πληθυσμό Ρόμα. Καλύπτει την αντικατάσταση των υφιστάμενων σπιτιών καθώς και την κατασκευή νέων, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές. Η χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΠΑ δεν ισχύει για την ιδιοκατοίκηση αλλά μόνο για έργα που αναλαμβάνουν οι δημόσιες αρχές.

Η στήριξη της στέγασης συμπληρώνει ευρύτερες δράσεις. Η στέγαση αναγνωρίζεται ως παράγοντας ουσιώδους σημασίας για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των Ρόμα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποτελεί επίσης μέρος μιας «ολοκληρωμένης προσέγγισης» η οποία να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές με σκοπό την κάλυψη και άλλων ζητημάτων όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η απασχόληση και η υγεία.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΠΛΑ

Η Επιτροπή παρουσίασε πρόταση που θα διευκολύνει την εξακρίβωση της προέλευσης και τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση που διακινούνται από και προς την ΕΕ.

Στόχος της πρότασης είναι η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων.

Η πρόταση κανονισμού αφορά μόνο τα πυροβόλα όπλα, τα μέρη και κύρια εξαρτήματα αυτών καθώς και τα πυρομαχικά για μη στρατιωτική χρήση που διακινούνται μεταξύ χωρών ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ. Η διακίνηση πυροβόλων όπλων εντός της ΕΕ διέπεται από την οδηγία 2008/51/ΕΚ.

Η πρόταση διέπεται από την αρχή ότι τα πυροβόλα όπλα δεν θα διακινούνται μεταξύ των κρατών μελών χωρίς αυτά να λαμβάνουν γνώση και να συναινούν στη διακίνηση τους. Συγκεκριμένα θα απαιτείται άδεια εξαγωγής με στοιχεία που να επιτρέπουν τον εντοπισμό της προέλευσης τους. Περαιτέρω τα κράτη μέλη θα οφείλουν να ελέγχουν εάν έχει χορηγηθεί άδεια εισαγωγής από τρίτη χώρα και να αρνούνται να επιτρέψουν την εξαγωγή εάν ο αιτών έχει καταδικαστεί για παράνομη εμπορία ή άλλο σοβαρό έγκλημα.

Προκειμένου να αποφευχθούν περιττά προσκόμματα στις εξαγωγές, θα τηρούνται απλουστευμένες διαδικασίες για προσωρινή εξαγωγή πυροβόλων όπλων για εξακριβωμένα νόμιμους σκοπούς, π.χ. κυνήγι,) σκοποβολή, εκθέσεις, επισκευή.

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή υπέγραψε το 2002 το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για τα πυροβόλα όπλα. Η κύρωση του από την ΕΕ εκκρεμεί.

Η έγκριση της πρότασης θα εναρμονίσει την κοινοτική νομοθεσία με το άρθρο 10 του εν λόγω Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΨΗΛΗ

Τα καθαρά ύδατα κολύμβησης είναι καθοριστικής σημασίας για βασικούς οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός καθώς και για τη ζωή φυτών και ζώων. Η ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης που παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αποδεικνύει ότι το 2009 96 % των παράκτιων υδάτων κολύμβησης και 90% των κολυμβητικών τοποθεσιών σε ποταμούς και λίμνες ανταποκρίθηκαν στα ελάχιστα πρότυπα. Η ως άνω έκθεση ενημερώνει επίσης σχετικά με τις πηγές από τις οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν λεπτομερείς και ενημερωμένες πληροφορίες για τις κολυμβητικές περιοχές.

Ο Επίτροπος περιβάλλοντος κ. Janez Potocnik δήλωσε: «Κατά την τελευταία τριακονταετία, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών βελτίωσε ουσιαστικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη αλλά το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Μολονότι εδώ και δέκα χρόνια διαπιστώνεται υψηλή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας τόσο για τη βελτίωση όσο και για την διαφύλαξη των επιτευγμάτων μας.»

Η καθηγήτρια κα Jacqueline McGlade, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος πρόσθεσε: «Για να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών. Αυτό σημαίνει, κατ' αρχήν, διάγνωση και κατανόηση της σημερινής κατάστασης του περιβάλλοντος και εν συνεχεία διεκδίκηση καθαρότερων υδάτων από τις αρμόδιες αρχές. Τα διαδικτυακά μας μέσα παρέχουν στους πολίτες εύκολη πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.»

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων θα πρέπει να εγγραφούν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Ευρώπη για να εξασφαλίσει καλή   οικολογική   και   περιβαλλοντική   κατάσταση   σύμφωνα   με   τις  οδηγίες  πλαίσια Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό και τη θάλασσα.

 

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΕΣ: ΣΟΒΑΡΗ ΠΗΓΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Για να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των περιορισμένων υδάτινων πόρων της Ευρώπης χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση για την πρόοδο των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών. Παρά τις εντονότερες βροχοπτώσεις στον ευρωπαϊκό νότο το 2009 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, χρειάζεται να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιστραφεί η διαδικασία υπερεκμετάλλευσης των περιορισμένων υδάτινων πόρων. Μια αποτελεσματική πολιτική τιμολόγησης των υδάτων, καθώς και η λήψη μέτρων για την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση του νερού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας του νερού στην Ευρώπη, ικανής να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ Janez Potocnik δήλωσε: «Νερό ίσον ζωή - άρα, η υδατική πολιτική είναι η ασφάλεια ζωής μας. Η παρούσα έκθεση επισημαίνει τη σημασία της ενσωμάτωσης της υδατικής πολιτικής σε ευρύτερους στόχους πολιτικής σε όλα τα επίπεδα: ενωσιακό και εθνικά. Περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο, οι υδατικές πολιτικές μας πρέπει να είναι αειφόρες: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να «δανειζόμαστε» νερό από το μέλλον.»

Η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και διαθεσιμότητας νερού έφθασε σε κρίσιμο σημείο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Λειψυδρία και ξηρασίες ανέκυψαν ως μείζον πρόβλημα, ενώ η κλιματική μεταβολή αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, ορισμένα κράτη μέλη έρχονται ήδη αντιμέτωπα με προβλήματα μόνιμης λειψυδρίας σε ολόκληρη την επικράτεια τους. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις μεσογειακές χώρες. Η Τσεχική Δημοκρατία ανέφερε την ύπαρξη περιοχών με συχνή λειψυδρία, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο επισήμαναν την υπερεκμετάλλευση υδροφόρων οριζόντων.

Συνεχίζεται