Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2140
mod_vvisit_counterΧθές6498
mod_vvisit_counterAll6005147
°F | °C
invalid location provided
Στα τριαντατρία χρόνια της εκδημίας Του

 

(18 Νοεμβρίου 1977)

Παναγιώτης Ν. Τρεμπέλας

Του συνεργάτη μας Χριστοφ. Κ. Διδασκάλου, Θεολόγου

Ολοι μας, οι μεγαλύτεροι του αείμνηστου καθηγητού της Θεολογίας Παναγιώτη Τρεμπέλα, οι σύγχρονοί τtrempelasου και οι νεώτεροί του όσο δυνατοί  κι αν είμαστε στο λόγο και όσο αν προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να αποδώσουμε την θαυμασία μορφή του.

Πρέπει ο καταπιανόμενος με το φαινόμενο «Τρεμπέλας» να είναι και αυτός «φαινόμενο» ή να προσεγγίζει το παρουσιασθέν αυτό Τρμπελειον φαινόμενο. Ορθώς έγραψε το Δελτίον της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων « Κοινωνία». Ιδού τι γράφει σχετικά: «... Αν θέλεις γράφοντας για κάποιον να μην τον αδικήσεις, πρέπει να είχε το λιγότερο ίσος του στην αξία (τεύχος 4 Δεκέμβριος 1978).

Καθ΄ημάς ο Παναγιώτης Τρεμπέλας ο Καθηγητής της Θεολογικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε και παραμένει θαυμασιωτάτη και λάμπουσα μορφή. Όμως είναι καιρός να  παραδώσουμε το λόγο σε θαυμασίους ανθρώπους πνευματικούς να μας εκφράζουν την θαυμασιωτάτη και λάμπουσα αυτή Θεολογική  Μορφή.

Ο αοίδημος Διδάσκαλος Παναγιώτης Ν. Τρεμπέλας δεν υπήρξε  μόνον ο πρύτανις των Ελλήνων Θεολόγων  και ο πολυγραφότερος  εκκλησιαστικός συγγραφέας των νεωτέρων χρόνων, ο οποίος δια των εμπνευσμένων υπό του Παναγίου Πνεύματος συγγραμμάτων του εκάλυψεν όλους σχεδόν τους  κλάδους της Θεολογικής Επιστήμης (Κων/νος Μωρατίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος γράφει για τον αείμνηστο καθηγητή: «... Η προσφορά του είναι προσφορά εκκλησιαστικού ανδρός και συμβολή πολυτίμου θεολογικού κεφαλαίου στην υπηρεσία της Εκκλησίας». ( Κοινωνία, τεύχος 4, 1978 σελ 231). Ο Ανδρέας Θεοδώρου Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών  λέγει: « Στην πραγματικότητα ο Παναγιώτης Τρεμπέλας δεν απέθανεν, αλλά ζει. Και ο μεν λόγος του διάτορος, ως από βροντής, δια μέσου των χιλιάδων σελίδων  των έργων του θα εξακολουθήσει διαδονών το ορθόδοξον πλήρωμα» ( Κοινωνία σελ 255).

« Ταλαντούχος επιστήμων Θεολόγος. Πολυδιάστατη προσωπικότητα. Φαινόμενο από κάθε άποψη, με ζωτικότητα και δυναμισμό καταπληκτικά. Κολοσσός! Ρήτωρ, συγγραφέας και προ παντός, βράχος πίστεως. Μαχητής της Ορθοδοξίας ασύγκριτος. Ο λόγος του ζωντανός. Η ευφράδειά του αφήκε επόχή. Εσείετο ο άμβων, όταν  ωμιλούσε και στις καρδιές των ακροατών προξενούσε συγκλονισμό» ( Χρυσόστομος Μητροπολίτης Χίου, Κοινωνία σελ 267).

« Τον αείμνηστο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον βαθύ και κορυφαίο Ελληνα Θεολόγο του αιώνος μας, τον  νεότερο  Χρυσόστομο, τον όντως ιεροκήρυκα και ιεραπόστολο, καίτοι ανεχώρησεν από τη γη μας δυνάμεθα να τον έχουμε κοντά μας από τα θαυμάσια  έργα του και τον όλο θαυμάσιο βίο Του». (Κοινωνία σελ 315).

Από όλα αυτά που ανεφέραμε και πλείστα άλλα που παράλειψα νομίζω πως  κατασφαλίζεται η άποψις και η σκέψις  μας πως ο αείμνηστος καθηγητής Παναγιώτης Ν. Τρεμπέλας, ο υιός του Νικολάου και της  Μαρίτσας  υπήρξε θαυμασιωτάτη και λάμπουσα μορφή. Μαζί σε με τον αείμνηστο ποιητή Αλέξανδρο Γκιάλα ( Γ. Βερίτη) μπορούμε ποιητικά να επισφραγίσουμε τα τριαντατρία χρόνια  της μνή ης Του.

« Πέρνα τώρα Γέροντα στο φως.

Ζήσε τη χαρά του Παραδείσου,

Πλούσιος που σε πρόσμενε ο μισθός,

Όλη τούτη ην δόξα  είναι δική του».