Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2337
mod_vvisit_counterΧθές6498
mod_vvisit_counterAll6005344
°F | °C
invalid location provided
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΥΓΑΣΜΑΤΑ

 

ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 Ελεύθεροι και φιλελεύθεροι. Αείποτε Δημοκρατικοί και παλαιοί Καφανταρικοί γράφουμε δια του τύπου τους στοχασμούς μας περί των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου του 2010.

  Το Αγρίνιο είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδος και ολόκληρης της Ελλάδος και η Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία έπρεπε να έχουν και να υπάγονται σε μια ενιαία γεωγραφικά και πολιτιστικά εκλογική περιφέρεια. Με την Ευρυτανία και τα Άγραφα έχουμε εδώ την ίδια πολιτιστική κουλτούρα. Η Αχαϊα και η Ηλεία έχουν άλλες δομές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Στην Περιφέρεια της Αχαϊας μας είχε εντάξει ο δικτάτορας της Χαλανδρίτσας του Παναχαϊκού Γεώργιος Παπαδόπουλος και καλά φάνηκε στους πολιτικούς και νεοάρχοντες της Αχαϊας να μας κρατήσουν στην Αχαϊα και την Ηλεία προς όφελος της πατρίδος των. Έκτοτε και μέχρι σήμερα κανένας των μεγάλων πολιτικών της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να σηκώσει το κεφάλι του και αρμοδίως να αξιώσει μια ενιαία Διοικητική Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας - Ευρυτανίας. Πεκ αφέντιμ στον Μοριά και γαία πυρί στην Ρούμελη.

Πλέον αυτών. Η πολιτική ελίτ της νεώτερης Ελλάδος δεν ήταν εκείνη η οποία έπρεπε να είναι για το λαό της. Το πλείστον των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών της νεώτερης Ελλάδος ήταν κατώτεροι των εθνικών μας περιστάσεων. Οι Υπουργοί Οικονομικών δεν διείδαν τα οικονομικά προβλήματα που απειλούσαν τον Ελληνικό λαό και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Πολλοί Υπουργοί Εσωτερικών στάθηκαν ανίκανοι να κάμουν ένα νόμο να απαγορεύεται η εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχόντων πέραν των δύο τετραετιών. Αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού της Ελληνικής κοινωνίας. Το ίδιο συνέβη και το 1895 επί Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είχαμε και τότε ανθρώπους με διαφάνεια και με μυαλό να ιδούν την μεγαλοσύνη, το ύψος και το κύρος του Χαρίλαου Τρικούπη. Και τότε και σήμερα δεν είχαμε ανθρώπους με ευθύνη και ευθυκρισία να γνωρίζουν το ρόλο πολλών πολιτικών προσώπων και το ρόλο πολλών μέσων ενημερωτικής τυφλώσεως του λαού μας και το ρόλο πολλών ξένων οργανώσεων και επεμβάσεων ξένων Κρατών και Πρεσβειών. Επιφυλασόμαστε να γράψουμε για το ρόλο των παγκόσμιων διεθνών τοκογλύφων και των παγκόσμιων πετρελαιάδων που θέλουν να κυβερνάνε την Ελλάδα.

Άλλο ένα μνημείο φαυλότητος της κυβερνήσεως του ανεπανάληπτου ηθικά και πολιτικά Κώστα Αλέξανδρου Καραμανλή ήταν αυτό της ιδρύσεως του Εφετείου Αγρινίου. Η Κυβέρνηση του δια του αρμοδίου Υπουργού του ανήγγειλε την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο και την ημερομηνία λειτουργίας του και όλοι μας εδώ ετοιμαζόμασταν για τα εγκαίνιά του. Όμως προ της δημοσιεύσεως του Διατάγματος ιδρύσεως του στο Εθνικό Τυπογραφείο, το Διάταγμα επεστράφει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης άγνωστο για ποιους λόγους. Και ο λαός του Αγρινίου και της Λευκάδος διερωτήθηκε και ακόμη ρωτάει. Τι συνέβη και ποιος κυβερνάει την Ελλάδα. Ένας λόγος και αυτός που δεν θέλησε να ψηφίσει στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στις πρόσφατες αυτές εκλογές στην Αιτωλοακαρνανία δεν ψήφισε το 60% των εκλογέων. Το 40% πήραν τα δυό μεγάλα κόμματα και διαμόρφωσαν μεταξύ τους μια μειοψηφία πολιτών η οποία κυβερνάει  τους Δήμους και την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος. Τα πολιτικά κόμματα πανηγυρίζουν γι' αυτό και για την οικονομική αιχμαλωσία της Ελλάδος στην Τρόϊκα των τοκογλύφων και  των πετρελαιάδων του Δυτικού κόσμου.

 Αλλά δεν είναι μόνο αυτά για τις πρόσφατες εκλογές. Στις παραμονές αυτών των εκλογών λάβαμε μία επιστολή και εφημερίδα από τον Θεόδωρο Καλλίνο-Αμάρμπεη που μπήκε στο Αγρίνιο μεταξύ των πρώτων κατά την απελευθέρωση του την 14 Σεπτεμβρίου 1944 και μας τονίζει τους εθνικούς κινδύνους με το νέο Νόμο του Καλλικράτη περί των μεγάλων Διοικητικών Περιφερειών της Ελλάδος. Μου τονίζει να τον προσέξουμε διότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης θα γίνουν αύριο περισσότεροι ίσως πλειοψηφία και θα ζητήσουν την αυτοδιοίκησή τους. Το ίδιο θα κάνουν αύριο και οι Σκοπιανοί της Φλώρινας και γιατί όχι μεθαύριο και οι Τσάμηδες της Τζαμουριάς. Και τότε πως θα αμυνθεί η Ελλάδα στα αιτήματά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους διεθνείς οργανισμούς; Τα προβλήματα αυτά είναι εθνικά και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από την Ελληνική Κυβέρνηση. Σχετικά αναφερόμεστε στο παρακάτω γεγονός του παρελθόντος.

 Όταν κατά το 1983-1985 Πρωθυπουργός μας ήταν ο Ανδρέας Γεωργίου Παπανδρέου και έφτιαξε το Νόμο περί επαναπατρισμού του Μάρκου Βαφειάδη και των ανδρών του του Δημοκρατικού στρατού. Ο αείμνηστος τότε πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ευρυτάν Κώστας Δ. Τσάτσος του έστειλε επιστολή στην οποία του έγραφε να εξαιρέσει από τον επαναπατρισμό τους Σκοπιανούς γιατί αυτοί έχουν άλλες ιδέες για την Μακεδονία. Θέλουν την Μακεδονία του Αιγαίου του Πρίν της Βουλγαρίας και των Σκοπίων και άλλα πράγματα. Και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου άκουσε τον Κώστα Τσάτσο, και δεν τους προσέλαβε στον επαναπατρισμό.1 Μάθημα στους Σκοπιανούς, στο μεγάλο Πλανητάρχη της Δύσεως, στους τοκογλύφους της Δύσεως και στους πετρελαιάρχες του Αμερικανοβρετανικού και Ισραηλινού λόμπυ έδωσαν προ ενός και πλέον έτους στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας πρώην Πρωθυπουργός μας κ.Κώστας Αλεξάνδρου Καραμανλής με το σύμμαχο της Ελλάδος Νικόλαο Σαρκοζί. Εκεί τότε αυτοί έδωσαν την μύτη στο χέρι των Σκοπιανών και των υποστηρικτών των. Και αυτό θα μείνει γραπτό στην Ιστορία της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Και ευτυχώς μέχρι σήμερα ΝΑΤΟ και Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθούν τη γραμμή αυτή της συνόδου του Βουκουρεστίου πάνω στο Σκοπιανό πρόβλημα.

 Και τώρα στα Δημοτικά μας πράγματα. Συγχαρητήρια στους νέους Δημοτικούς μας άρχοντες, αλλά κατά τις προεκλογικές τους ομιλίες δεν ακούσαμε κάτι για την πρόοδο αυτού του τόπου. Για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδος το οποίο αποτελεί το βασικό πυλώνα αναπτύξεως της περιοχής του Αγρινίου και της Δυτικής Ρούμελης, φάρο αξιοκρατίας και διαφάνειας και η ίδρυση του ήταν Πανελλήνιο αίτημα των Ρουμελιωτών. Δεν ακούσαμε τίποτε για τον Παραποτάμιο δρόμο Αγρινίου-Πλατυγιαλιού Αστακού. Για την ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης του Αγρινίου, μετά την διάνοιξη της σήραγγος του Αγίου Χριστοφόρου και της περατώσεως της Περιμετρικής οδού της πόλεως Αγρινίου. Δεν ακούσαμε κάτι για την κατάργηση της μονοδρόμισης των οδών Ίσκου και Καρπενησίου που έκλεισε από το καυσαέριο τα σπίτια των περιοίκων και κατέστησε προβληματική την διέλευση των πολιτών του Αγρινίου. Δεν ακούσαμε τίποτε για την απόφραξη των δρόμων και των πλατειών από τα περίπτερα που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, των γυναικών, των ασθενών και ατόμων μεγάλης ηλικίας. Δεν ακούσαμε τίποτε για την αυθαίρετη κατάργηση των ουρητηρίων  της πόλης του Αγρινίου που οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες έγιναν κλωτσοσκούφι των καφετεριών της πόλης μας. Δεν τα βλέπουν αυτά οι Δημοτικοί μας άρχοντες. Οι πολίτες είναι ίσιοι ενώπιον των Νόμων. Όλους πρέπει να τους δέχονται και να τους ακούουν οι Δημοτικοί άρχοντες. Τους καλάθους των αχρίστων να τους πετάξουν από το Δημαρχείο. Όσον αφορά τον Περιφερειάρχη μας κ.Αποστόλη Κατσιφάρα, περιμένουμε από αυτόν την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο που μας υποσχέθηκε. Ο Γεώργιος Καφαντάρης είπε στον Κώστα Τσάτσο ότι για να γίνεις μεγάλος πρέπει να πράττεις ότι λέγεις και ότι υπόσχεσαι. Ίδομεν. Και να είναι βέβαιος ότι αυτός όταν φτιάξει Εφετείο στο Αγρίνιο θα περάσει με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων.

 

  • 1. Κωνσταντίνου Τσάτσου. «Λογοδοσία μιας ζωής». Αθήνα 2000 σελ. 438