°F | °C
invalid location provided
« Αμάν αυτή η βροχή!»

 

Απ΄ το θολό τζάμι βλέπω τη βροχή  yfanthsνα πέφτει ασταμάτητα. Είναι κι αυτός ο θόρυβος βλέπετε της σταγόνας στους διάσπαρτους τσίγκους- συμπληρώματα των πυλωτών, των μπαλκονιών και των στεγάστρων που και να θες να πάρεις τα μάτια σου, σ΄ αναγκάζουν πάλι να βουτήξεις στη μούχλα, τη θολούρα και την ανταρούλα της ατέλειωτης βροχής. Κι ατενίζοντας το υπερπέραν, χάνομαι κι εγώ στο παρελθόν και μελαγχολώ.

Με βλέπω μικρό παιδάκι να τρέχω χωρίς αδιάβροχα κι ομπρέλες -που να βρεθούν- στις άκρες των χωραφιών σαν «βοηθός τσοπάνη» για να προστατέψω τα λάχανα των χωριανών κι ενίοτε τα οικογενειακά απ΄ τους σάλτους των προβάτων  και τις αναπάντεχες  και μουλωχτές επιδρομές των αιγοπημνίων. Μια ΤΕΑντζίδικη χλαίνη, απομεινάρι του ένδοξου «ΟΧΙ» με κάλυπτε ολόκληρο και μέχρι να τη διαπεράσει η βροχή, πέρναγαν ατέλειωτες ώρες σκοπιάς... Σαν σκιάχτρο πολυτελείας!  Σιγά το ύψος θα μου πείτε, μιας κι ότι μπόι έχουμε το πήραμε στο στρατό που βρήκαμε φαΐ, κατά πως λέει κι ο μπάρμπας μου ο Ηλίας. Το μόνο στεγνό μέρος του σώματος ήταν τα πόδια μας που βρίσκονταν υπό την αυστηρά και καθημερινή προστασία του «τσουραπιού» και της θεάς «γαλότσας». Μαύρη, γυαλιστερή, ζεστή και με ελάχιστες ραβδώσεις... Τι σας θυμίζω τώρα!  Κάποτε θάπρεπε να καθιερωθεί και το βραβείο της «χρυσής γαλότσας» κατά τα επίκαιρα «χρυσός σκούφος, ποδιά, φοίνικας, βατόμουρο, αγγούρι» ή ό,τι τέλος πάντων χρήσιμο εργαλείο κάνει καλά τη δουλειά του. Όλα αυτά, κάποτε...

Κι όμως. Ο άνθρωπος ήταν και παραμένει αχάριστος. Θλίβεται στις ξηρασίες, τον περονιάζει η υγρασία όταν βρέχει και το παρακάνει, σκούζουμε κι εμείς με τη μέση, τα πόδια και τ΄ αυχενικά... Το γήρας ουκ έρχεται μόνον!  Κι αν εξαιρέσεις τους θεοσεβούμενους που πορεύονται στη ζωή τους ικανοποιημένοι με γνώμονα το ερώτημα «με το Θεό θα τα βάλλουμε;» θα συμπλήρωνα πως ούτε με τους Θεούς αλλά ούτε και τους τρελούς να τα βάζετε! Αχάριστος λοιπόν ο άνθρωπος. Τουλάχιστον εννέα στους δέκα που λέει κι παραβολή. Ένας θεραπευμένος γύρισε να ευχαριστήσει τον Υιό του Θεού! Οι δε εννέα που, αναρωτήθηκε;

Τέτοιες βροχές ούτε οι υποψήφιοι δεν τις περίμεναν. Αμάν πια! Δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους. Προβάλλει το χέρι κάτω απ΄ την ομπρέλα και λες ελεημοσύνη ζητά ο άνθρωπος. Ά, μπα!  Σηκώνει ελαφρά την ομπρέλα και με φανερό τρακ προσφέρει την κάρτα του:

-Είμαι υποψήφιος με το Δημήτριο Σταμάτη!

-Σιγά αδερφέ, τα λένε αυτά έτσι απότομα; Να ραγίσει η καρδιά μας απ΄ τη συγκίνηση;

 Δυσκολεύουν τις μετακινήσεις τους κι έχουν βρει άλλοθι. Οι μεν εισπράττουν τη χλεύη των απλών ανθρώπων για τα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους, οι δε άλλοι αφού παρέδωσαν την εξουσία προ έτους κι έφυγαν ως λαγοί, επανέκαμψαν φέτος αμόλυντοι και άσπιλοι, προσφέροντας την ελπίδα στο λαό για τη λύση των προβλημάτων του.  Πιθανόν να παρελάσουν κιόλας μετά τους αντιστασιακούς και τους αγωνιστές του ΄40 γιορτάζοντας το νέο «ΟΧΙ» που λένε μεταξύ τους, έτσι, κάτι να λένε στο πόπολο.

-Είμαι αντιμνημονιακός, σου λέει ο άλλος, και με τη βοήθειά σας μπορώ να κάνω πολλά πράγματα!

- Δε σε κόβω και για τόσο θαυματοποιό αλλά τέλος πάντων...

Βρέχονται λοιπόν οι κάρτες και τα διαφημιστικά φυλλάδια, βουλώνουν οι σχάρες των φρεατίων με τα προσόντα, τις επιθυμίες και τα οράματα των υποψηφίων! Ποιών υποψηφίων δηλαδή. Κάτι φιλαράκια απ΄ τα χωριά που χαροπαλεύουν για τα προς το ζην, βγήκαν να υπερασπιστούν τις συζητήσεις των καφενείων, προβάλλοντας τα στήθη τους στον αγώνα κατά του μνημονίου!

Υποτονικό το κλίμα, οι συζητήσεις, το διακύβευμα των εκλογών. Αλλά εμείς, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που μας διακρίνει, τον πολύτιμο χρόνο μας που διαθέσαμε να σκεφτούμε τι σημαίνουν οι εκλογές για μας και τα παιδιά μας, τις ερωτήσεις που κάναμε στους υποψηφίους για τις ιδέες τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, τη φιλοσοφία τους για τους σχεδιασμούς της ανάπτυξης της πόλης μας και των γύρω κωμοπόλεων και χωριών, την εύρεση και  διαχείριση των πόρων, καταλήξαμε πως θα ψηφίσουμε τον κουμπάρο μας-δικός μας άνθρωπος, τη γειτόνισσά μας -Θεός κι ο γείτονας, το συνάδελφο που εκτίθεται-ως επαγγελματίας! Θα ψηφίσουμε τον κομματικό υποψήφιο για λόγους δεοντολογίας! Θα στηρίξουμε και την κυρία, ως κόρη του αείμνηστου κι ενδόξου γνωστού μας, που γράφει στην κάρτα τι δουλειά κάνει ο άντρας της, μπας και κάποτε τον χρειαστούμε! Θα στηρίξουμε τη συμπεθέρα μας και το χωριανό μας που πήγε στο ψηφοδέλτιο απέναντι μιας και κανένας δεν εκτίμησε τα προσόντα του για να τον βάλει από δώθε!

  Με τέτοια κριτήρια θα ψηφίσουμε για να πάει ο τόπος μπροστά, να δει η χώρα ανάσταση, να γίνει μια άλλη Ελλάδα με τον Καλλικράτη. Έτσι θα βοηθήσουμε εμείς ως πολίτες την πατρίδα μας, τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας. Και αύριο θα σκούζουμε για τις ευθύνες των άλλων!

- Μα... είναι αυτοί άξιοι να μας κυβερνήσουν, μα αυτοί μόνο για ρουσφέτια κάνουν, μα όλοι έχουν ευθύνη για το χάλι εκτός από μας που είμαστε πάντα υπεράνω!

Τώρα θα πουν οι γνωστοί εκκλησιαστικοί πως σ΄ άλλους ο Ύψιστος έστειλε σμήνη ακρίδες και διάφορες πληγές για τιμωρία και συνετισμό, εμάς  μας δοκιμάζει στέλνοντας αυτούς τους υποψήφιους άλλος πως όλα εκπορεύονται άνωθεν, τι να μας βρει και να μη το περάσουμε και άλλα τέτοια λόγια παρηγοριάς.

Μας στέλνει και τη βροχή που όλο δυναμώνει. Μαζεμένοι στο υπόστεγο, εδώ και μέρες, οι εργαζόμενοι της κλινικής του Ιπποκράτειου, χαμογελούν αμήχανα στον κόσμο που τους χαιρετά. Όλοι εύχονται να μη βρεθούν σύντομα στη θέση τους...Τα παιδιά μας δε γλυτώνουν.

Ξεπλένει και τα ψαροαπόνερα των λαϊκών οδηγώντας τα μακριά στις αποχετεύσεις και τις «ανάγκες» των λαϊκαρίων που βρίσκονται εκεί απ΄ τις πέντε το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι χωρίς τουαλέτες! , Παρασύρει τις βρωμιές μας στα φρεάτια για να μπορούμε να δημιουργήσουμε τη βρώμικη πόλη πάλι εκ του μηδενός, απ΄ την αρχή. Αυτές είναι οι αρχές μας, οι συμπεριφορές μας, το επίπεδό μας. Δεν υπολογίζουμε νόμους, κανόνες, το διπλανό μας.

 Και, γ*%^$ την ατυχία μου, δεν φοράω τις γαλότσες μου να βγω ξανά στη βροχή...        

                                                                                                         e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.