Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4473
mod_vvisit_counterΧθές6314
mod_vvisit_counterAll6046228
°F | °C
invalid location provided
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΝΩΣΑΝ

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Του Πάνου Τριγάζη*

Τα σύνορα χωρίζουν, αλλά μπορεί και να ενώσουν, όπως συνέβη ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Στη γέφυρα του Έβρου συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και του ODtirgazhs-1P Τουρκίας Αλπέρ Τας, επικεφαλής πολυμελών αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, για να υπογράψουν κοινή διακήρυξη ειρήνης. Πίσω τους δέσποζε ένα μεγάλο πανό, που έγραφε στα ελληνικά και τούρκικα «Ειρήνη - Μείωση των εξοπλισμών τώρα». Ακολούθησε διήμερο κοινών εκδηλώσεων στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) και στις  Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή. Θερμό μήνυμα στις εκδηλώσεις έστειλε ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«H ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, τα προβλήματα στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται στην κοινή διακήρυξη που ονομάστηκε «Έκκληση του Έβρου».

Πρώτη φορά έγιναν τέτοιες εκδηλώσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. «Στη διπλωματία των εξοπλισμών» και στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών, οι αριστερές δυνάμεις αντιτάσσουν τη «διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων». Ιδιαίτερα «σήμερα, που όλος ο κόσμος ζει τις οδυνηρές συνέπειες μιας πρωτόγνωρης καπιταλιστικής κρίσης, αποκτούν μεγαλύτερη αξία οι αγώνες για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, συμβατικό και πυρηνικό».

Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για τις οικονομίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το ποσοστό tirgazhs-2του  ΑΕΠ που αναλογεί στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς των δύο χωρών είναι υπερδιπλάσιο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τους εμπόρους όπλων. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα», διακήρυξαν ο ΣΥΝ και το ODP. Η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας «θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για πραγματική ειρήνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών και θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική  ανάπτυξη, ενώ θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού και κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης».

Τα δύο κόμματα κάλεσαν τις κυβερνήσεις των δύο χωρών «να περάσουν από τα λόγια στα έργα και να θέσουν στον ελληνοτουρκικό διάλογο ως προτεραιότητα την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών»

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι η «Έκκληση του Έβρου» περιέχει και  «κοινό μήνυμα αλληλεγγύης στον Κυπριακό λαό», όπου δηλώνεται η «πλήρης υποστήριξη των δύο κομμάτων στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του», ενώ προστίθεται ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεtrigazhs-3ί ότι ο ΣΥΝ και το ODP συνδέουν τη διεκδίκηση της μείωσης των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας με τον αγώνα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Διότι, ίσως, καμία άλλη περιοχή της γης δεν έχει τόσο άμεσα ανάγκη από διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης όσο η Ανατολική Μεσόγειος-Μέση Ανατολή. Γι αυτό η «Έκκληση του Έβρου» μιλάει για την απαλλαγή της περιοχής από πολεμικά σχέδια, πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι «πριν απ΄ όλα πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ΄67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην κοινή καμπάνια του ΣΥΝ και του ODP. Το ζητούμενο, από ‘δω και πέρα, είναι να ενεργοποιηθούν και ευρύτερες δυνάμεις, που έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της πρότασης για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας. Ενδιαφέρει άμεσα το αίτημα αυτό τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις δυνάμεις της νεολαίας,  τα οικολογικά και άλλα κοινωνικά κινήματα.

Θέλουμε οι εκδηλώσεις στον Έβρο των φιλειρηνικών και αριστερών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας να καθιερωθούν και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, με περιεχόμενο που θα ενώνει την ειρήνη και τον αφοπλισμό, με τον πολιτισμό και την οικολογία.

                           

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας