Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα527
mod_vvisit_counterΧθές4518
mod_vvisit_counterAll6281260
°F | °C
invalid location provided
ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες προγραμματισμού μαζικές απελάσεις των pallasΡώμα και κατεδαφίσεις καταυλισμών.

Οργανώσεις Ανθρ. Δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι αυτά τα μέτρα συνεπάγονται στην ποινικοποίηση μιας ολόκληρης εθνοτικής ομάδας, και σπάσιμο του κοινοτικού δικαίου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου 2010, ότι οι 300 παράνομοι καταυλισμοί Ρομ θα καταστραφούν εντός 3 μηνών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλου Προέδρου Σαρκοζί, τα στρατόπεδα αυτά είναι «πηγές παράνομης διακίνησης» και εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτεία, πορνεία και έγκλημα.

Μέχρι τέλος του έτους η Γαλλία πρόκειται να εκδώσει νομοθεσία για την απέλαση των Ρομά που διαμένουν στην χώρα «για λόγους δημόσιας τάξης»

Η Γερμανία πρόκειται να απελάσει στο Κοσσυφοπέδιο τα επόμενα 2 χρόνια 15.000 Ρομά. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά και έφηβοι που μεγάλωσαν στην Γερμανία.

Η Σουηδία εφέτος έχει απελάσει 60 Ρομά από την Α. Ευρώπη με δικαιολογία την επαιτεία, αν και η επαιτεία δεν είναι έγκλημα σε αυτή τη χώρα.

Η Δανία απέλασε 30 Ρομά από Α. Ευρώπη των Ιούλιο 2010. Στο Βέλγιο αναγκάζονται 800 Ρομά να αποχωρήσουν από την Φλάνδρα μέχρι τον Σεπτέμβριο 2010, και προσωρινά βρίσκουν καταφύγιο στη Βαλλόνια.

Η Βρετανική Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2010 ανακοίνωσε σχέδιο νομού που θα οδηγήσει στην έξωση δεκάδων οικογενειακών Ρομά, και λογικά ωθούνται στην παρανομία.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται από τις δυτικές κυβερνήσεις και έρχονται ακριβώς στη μέση της δεκαετίας ένταξης των Ρομά (2005 - 2015) 

«Σε μια άνευ προηγουμένου δέσμευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των Ρομά».

Η Ιταλία το 2008 κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά των Ρομά μεταναστών.

Περίπου 12 εκατομμύρια Ρομά υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ρουμανία περίπου 2 εκατομμύρια. Ενώ εκατοντάδες ζουν σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Τα μέτρα  των δυτικών κυβερνήσεων, κυρίως απευθύνονται στις χώρες της Α. Ευρώπης όπου ζούσαν Ρομά και έχουν μετακινηθεί δυτικά σε αναζήτηση μια καλύτερης ζωής, μετά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες (Ρομά) απειλούνται με απέλαση έρχεται σε αντίθεση και κατά παράβαση της Ε.Ε. στο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Στόχοι των εξώσεων και των κατεδαφίσεων είναι οι λεγόμενοι «ταξιδιώτες» ομάδες Ρομά που έχουν ιθαγένεια Δ. Ευρώπης, αλλά διατηρούν τον τόπο ζωής τους και ταξιδεύουν σε ανάρτηση με τον πολιτισμό τους. Με αυτή τη μορφή μεταξύ 400.000 - 500.000 Ρομά υπολογίζεται ότι ζουν στη Γαλλία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περίπου 20.000 Ρομά σε τροχόσπιτα.

Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι δίνεται πολιτική έμφαση σε εγκλήματα που διέπραξαν μερικοί Ρομά, για να δημιουργήσει αίσθηση ότι ολόκληρες κοινότητες Ρομά αποτελούν απειλές για την δημόσια ασφάλεια, δημιουργώντας έτσι αφορμές για μαζικές απελάσεις.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια «πρόκληση» από τις χώρες υποδοχής για να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και έκκληση για μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσο αφορά τα δικαιώματα των Ρομά. Η Σουηδική κυβέρνηση έχει ζητήσει ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την εξασφάλιση της πρόσβασης στη στέγαση, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ωστόσο υποστηρίζουν ότι είναι το βασικό εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ευρωβουλή υπήρξε γενική κατακραυγή, κατά της Γαλλίας αλλά και της επιτροπής διότι κατά την Μ. Κοππα (ΠΑΣΟΚ)

«Η συνενοχή είναι ενοχή» (Στρασβούργο 07.09.10).

Παρά το καταδικαστικό ψήφισμα δεν φάνηκε να πτοείτε η Γαλλική κυβέρνηση, και με τον Υπουργό μετανάστευσης  Ερικ Μπεσον να δηλώνει ότι «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητες του και προφανώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποταχθούμε σε μια πολιτική υπαγόρευση».

Τέλος στην Ελλάδα ζουν 200.000 Ρομά, στην Τσεχία 200,000, 110.000 στη Σερβία, 100.000 στη Σλοβακία, και 500.000 στη Τουρκία.